用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 現今的幼稚園老師......
go

現今的幼稚園老師...... [複製鏈接]

Re: 現今的幼稚園老師......

我作為一個幼稚園老師,非常感謝這一位家長知道及明白老師的辛苦及壓力,現時做幼稚園老師真係好辛苦。可能家長會覺舷幼稚園老師只是照顧一下小朋友,同他們玩下遊戲這麼簡單,但是內裏的工作又何止咁小?
幼兒為何會懂得排隊?懂得自己進食?懂得留心聆聽?懂得做功課?家長為何會這麼了解幼兒的情況?其實都需要老師每天全神貫注的關顧。而且老師每天照顧30個幼兒,他們有不同的需要,家長亦有30個不同的要求,老師就需要每天想辦法滿足他們60個需要。
家長更可想一想自己在家中照顧1-2個幼兒都不是易事,可況老師每天照顧30個幼兒呢?

其實我真係好感激d家長會體諒老師及明白老師的辛勞和付出,但係我樣夥我真係不得不出聲,有部份家長說只要老師有愛心就可以減少欲望地專注教學,不要只顧金錢。但係有冇家長可以想一想如果金錢上滿足得了,我們便能專心教學。

老師也需要生活費,之前進修要學費(政府未有資助....一年學費要成$15000~$20000),買小禮物給小朋友要經費,可能家長覺得微不足道的小禮物,在老師要買30份的時候.....可想而知.....我相不少老師都有買禮物的經驗,不要以為是學校出錢,其實不少是老師給予的。我就是一個好例子,我係政府資助前讀完CE....好貴..人工只有$10000,就這樣加起上來,我點會不吃力,點會不擔心,點會不想有多些人工?
不是我們老師的不甘心或是貪婪,只是生活的所需,請明白幼稚園老師的心情。(家長們可知道小學老師一入職的人工是$20000多?)我心的確有點而覺得不公平....小學老師有我們幼稚園老師這樣對每位幼兒照顧有加嗎?

我真係好想知請問lisatsoi.....教師唔係人?難道教師就是聖人?教師累了不需要出聲 ?教師人工低亦可以?如果你講到老師是一項這樣重要的職業,為何人工可以這樣低?你會要求老師的付出,但就不容許老師有正常的回報,你會不會自私了點呢?
我想告訴你..以我們自己的資歷,大可在外找到工作,2-3年後,人工必定高於現在。如果我們不是有心在幼兒教育發展,我們就不會在這裡跟你討論這個問題,就是自己有付出,才希望得到收穫,即使現在不可以,亦希望為新入職的老師爭取。如果冇好的人工,如何吸引有良好資歷的人材,正如你所說,出面的大公司亦會用高薪吸引人材。
有咁的家長,覺得別人的付出是應份的,真是替教育界可憐蟲。

真係好開心見到咁多家長對幼師的認同,認同幼師的專業和重要性,唔會覺得幼師係"冇咩野做姐,同班小朋友玩下又一日"....如果我學校的家長好似你地咁,多D體諒,多D明白就好LU~~~~~

話時話...政府的學卷制真係:tongue: :tongue: 幼師本身的工資就已經唔高,而家仲要CUT 埋薪俸表....簡直好似俾人"任人宰割"咁,海鮮價....鍾意俾咩人工就咩人工,真係唔開心:cry:
‹ 上一主題|下一主題