用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識 ...
樓主: ckckcktina
go

來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦! [複製鏈接]

Re: 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦!

ckckcktina, car,

係一二年班時用SPI,升三年班時,我係澳門,佢見到個玉桂狗好鬼鐘意,所以求其買之麻....仲平左...二百都唔駛,佢唔係乜乜護脊,但係差唔多用左一個學期,書包無變形,算幾好,我諗住用幾個月架咋..........佢地d書可以放係學校,唔常用果d都好少帶返屋企的,所以都唔係好重,最西利就係放長假時要清櫃統

Re: 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦!

各位媽咪 :

大家好!我囡囡嚟緊今年入讀P.1B呀. 大家記得保持聯絡,互通消息.

大家早晨呀!

Hi carlily,

係呀! 我都會KEEP返既, 因為阿女平日都有返開課外活動. 不過無返英文班囉. 全部都係興趣野. 星期一就合唱團, 星期三就琴&畫, 星期五就話劇, 星期日就跳拉丁. 其他無啦.

所以暑假想俾佢返游水同英文ORAL.  

TwinSister,

早晨呀! 歡迎你來報到呀!    到時大家多多指教啦!

sindy,

早呀! 有野想請問你意見呀, 我想暑假俾阿女返英文班, 不過唔想佢學phonics, 只係想佢學oral. 因為之前收到d風話, 就算以前學左phonics, but返左學之後,老師又會另外教一套phonics俾佢地. 所以都費事晒錢學呀. 不過就想佢同d鬼溝通下先囉. 等佢唔好驚左講先. 咁樣好唔好呢? 你有無咩意見俾下我呀? 你女果陣有無返開咩英文班架?

Hi ckckcktina,

我都暑假搵D英文班或外籍老師教學的訓練班比個囡囡,各位媽咪有無好介紹?唔一定要讀書果種,可以係外籍老師教溜冰,打網球或游水.....

Hi Sindy,
另外,我知道MMP要學生閱讀一些課外參考書, 有無好介紹?

Hi Twinsister

恭喜晒呀!
5知你仲記5記得我呀

Hi Twinsister,

係喎, 你既提議都幾好喎, 唔係一定要死讀書喎, 打網球都唔錯喎, 你有無咩介紹呀? 你住邊區架, 睇下我地可唔可以group下, 多d人一齊學可以便d架麻.    

ahkila,

當然記得啦!真係多謝你上年比咗資料我, 另外仲比咗一支超級"強勁"的強心針我. 真的多謝你的鼓勵, 日後我有咩唔明的地方, 都要向你指教.

thank you very much.

:  :  :

hihi ckckcktina,

我個女無係出面學開拼音,所以都唔係好知,佢地係學校學既野...有時係唔會拎返屋企架...所以都唔知佢係學校搞乜野架,hehehe,好似音樂堂唱咩歌....就真係唔多知,淨知全部係英文...到時佢地聽到識唱,就會話比你聽有教過.....

twinsister,

佢地睇開都係大熱果d書,好似rainbow magic...Junie B.,有時會買ghostville, starters anne de silva...mrs. piggle-wiggle...helen paiba for XX years olds ,老鼠記者(中英版),同其他小朋友睇開果d差唔多.....最近好似多左幾個fairy既series,不過我女無乜興趣,大概係咁啦....

ckckcktina 寫道:
sindy,

早呀! 有野想請問你意見呀, 我想暑假俾阿女返英文班, 不過唔想佢學phonics, 只係想佢學oral. 因為之前收到d風話, 就算以前學左phonics, but返左學之後,老師又會另外教一套phonics俾佢地. 所以都費事晒錢學呀. 不過就想佢同d鬼溝通下先囉. 等佢唔好驚左講先. 咁樣好唔好呢? 你有無咩意見俾下我呀? 你女果陣有無返開咩英文班架?

TwinSister

不用客氣,佢地好鐘意看有關faries ga 書, 尤其係rainbow magic 我個女勁鐘意.我印象中好似第時番學校攞書時,會有d書商係度賣書,到時你可以看一看

該用戶已被刪除

ahkila,

哦..明白了,可以到時係d書商係度買書,最初仲諗住買定一d書比個女等佢備定課,9月入學後唔駛咁緊張同可以輕鬆d添

Hi,
我個女都係入左1A, 來年多d聯絡.
1.你們知不知道誰是1A的班主任?

1.  請問一年級可不可以參加課後興趣班        ?
2.  如果參加課後興趣班, 有沒有保母車接送? (我住太古成)

Tks

ckckcktina 寫道:
因為阿女平日都有返開課外活動. 不過無返英文班囉. 全部都係興趣野. 星期一就合唱團, 星期三就琴&畫, 星期五就話劇, 星期日就跳拉丁. 其他無啦.
所以暑假想俾佢返游水同英文ORAL.  

甘我就未PLAN 因為平時佢已係... .. MON  - 紙黏土, TUE - BALLET, WED - 畫畫, THU - 學琴, FRI - 台拳道, SAT - 國語 加 台拳...  .. HEHHE.. 小女.. 唔LIKE 返學.. BUT LIKE 返興趣班... SO.... 我都滴晒汗....  我都PLAN 比佢學SWIM.. BUT 未搵到地方.... 而英文.. 唔學LU...    我有朋友介紹"海天".. 話 OK 啊... !!!
Josephine :-P

karenhui99 寫道:
Hi,
我個女都係入左1A, 來年多d聯絡.

我女都係.. P1A 啊... 指教.. 指教.. !!!!!!  
Josephine :-P

咁多位早晨啊!  

sindy,

原來係咁啊. 即係話到時阿女返左學, 我都未必會知佢學左d咩喎.     咁係唔係要日日都要keep住溫書架. 因為佢地會有突擊默書呀?  

hi carlily,

嘩...你女仲多野學喎...    
oh..你反而唔學英文呀. 我想好似twinsister咁講, 唔好淨搵d教英文既野學囉. maybe搵d動既野. like打網球, 搵d鬼佬教, 等佢學下溝通同埋聽多d囉. 其實學英文係日常生活中接觸多左, 自然就識啦. 反而死讀都未必會識啦.

我女響海天游開架.   因為岩岩1,2月太凍, 所以停左囉. e家我都會俾佢返番. 海天幾好架. 我諗住佢2.4無野學, 所以游2日水囉.

hi ckh689,

又有多幾位來報到呀, 快d update返你個list啦.    
ckh689 寫道:
班長,

等我幫你整理一下校友名單,若有錯漏,請更正:

1A
1. careily
2. karenhui99
1B
1. bbqueen
2. O+'sLover
3. twinsister
1C
1. ckckcktina
2. ckh689
3. peekaboo
1D
1. sweetybee

各位好!
我囡囡是 1c  
‹ 上一主題|下一主題