用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

hello...請問大家有無由觀塘返油基..校車或媬姆車的資料呢?

報到~   
9月會讀小一呢
Love is True~ :-D

醒目開學勳章

onon530 寫道:
唔該晒各位!!   

我自行收生時得15分...所以無行. 統一就填一一, 好彩派到咋! 唔係就真係頭痛la~~ :

春卷 - 咁可能我都係同你一樣, 七月十三或十四日回去辦手續la~

如果係學校話我地知去边買校服...咁兩間供應商都會到學校提供服務/自行去呢兩間買?? (我會記得<豐昌順>好d ga la~~

哈哈,激吓你先,我自行收生時15分收

春卷個囡囡真係超級幸運兒!!   
其實我地入到油塘基顯都係幸運的一群啊!!   

你就真係好lucky呀! 其實我本身都驚統一都派唔到ga! 好彩咋, 但今年好似好多人派到第一志願咁o既!

自行去買校服都好呀! 可以遲d先買個size啱d麻  

春卷 寫道:
[quote]
onon530 寫道:
唔該晒各位!!   

我自行收生時得15分...所以無行. 統一就填一一, 好彩派到咋! 唔係就真係頭痛la~~ :

春卷 - 咁可能我都係同你一樣, 七月十三或十四日回去辦手續la~

如果係學校話我地知去边買校服...咁兩間供應商都會到學校提供服務/自行去呢兩間買?? (我會記得<豐昌順>好d ga la~~

哈哈,激吓你先,我自行收生時15分收

但...點解好似無咩人咁??

Xiao-K 寫道:
春卷個囡囡真係超級幸運兒!!   
其實我地入到油塘基顯都係幸運的一群啊!!   

醒目開學勳章

係呢,無咩人咁,德田兆强果边好似多D人   

醒目開學勳章

我問咗學校,話唔會有暑期適應班之類,唔知亞囡唔會唔驚呢 ,佢好內向。

唉! 你都好d呀! 我個~仔~都好內向ga!!

春卷 寫道:
我問咗學校,話唔會有暑期適應班之類,唔知亞囡唔會唔驚呢 ,佢好內向。

hermanpapa

是第一志願. 我十分之開心. 因在屋企打唔到中文, 所以用英文寫.唔好意思.  我不時有留意你的發表有關此校, 請多多關照在下.

mamailoveu

hermanpapa 寫道:
Hi Hi, 選基顯是第1志願嗎?8月會有小一迎新日,不用憂心,小朋友好叻,好快便成間學校識行。而且每個小一生都有名牌,舊生都會幫手照顧。但注意午飯要自行吃和清潔,要開始習慣。
午飯後有些活動,他們會好快吃完,便相約友好去玩不同活動。
這一年小一生活,我的孩子長大不少,也學會許多,成績雖不優異(中等啦! ),但學得快樂,希望大家都有同感。[quote]
mamailoveu 寫道:
I'm new to this family. hi hi.
[/quote]

小孩適應力好強,放心!冇問題!其實活動教學好似幼稚園般。[quote]
onon530 寫道:
唉! 你都好d呀! 我個~仔~都好內向ga!!

[quote]
春卷 寫道:
我問

不用客氣,大家交流一下。[quote]
mamailoveu 寫道:
hermanpapa

是第一志願. 我十分之開心. 因在屋企打唔到中文, 所以用英文寫.唔好意思.  我不時有留意你的發表有關此校, 請多多關照在下.

有13條線,係冠忠巴士。我地係坐3號線--祥和苑->寶珮苑->翠屏->學校。好似另外有條線係協和街->月華街->學校....    總之係官塘區一定有校巴。冇問題,但學校校巴車7:30前返到學校,所以記得早起身!
emonmama 寫道:
hello...請問大家有無由觀塘返油基..校車或媬姆車的資料呢?

係wor! 想問下返學放學時間係?? lunch 1hr.? 有幾多個小息...有幾耐?? 可以得閒睇下佢呀麻!   

另外課外活動係放學後/星期六?? 唔該晒!!

平時上午有兩個20分鐘小息,午膳12:25-13:25。小息與午膳的時間會有些活動,如故事爸媽、英語室、電腦....佢地小朋友自己去參加。
課外活動有些是平日放學後,但主要集中在星期六。
Herman仔逢2及4留在校打羽毛球,星期六則指心算及合唱團。平時放學後在補習社先做功課,等我地倆老婆回來對功課、溫習與做網上習作,都好輕鬆下。晚晚9點上床,一早6點起身。

小學不像幼稚園半日,要在暑假開始改變小朋友的生活習慣。
onon530 寫道:
係wor! 想問下返學放學時間係?? lunch 1hr.? 有幾多個小息...有幾耐?? 可以得閒睇下佢呀麻!   

hihi   hermanpapa

我住係雲漢街..唔知校巴會唔會兜上去呢?...7:30 前咁早要返到學校,你要幾點就要落樓等車呀..會係頭站上車定係尾站呀..一個月要幾多錢車費...希望唔會煩親你
有13條線,係冠忠巴士。我地係坐3號線--祥和苑->寶珮苑->翠屏->學校。好似另外有條線係協和街->月華街->學校....    總之係官塘區一定有校巴。冇問題,但學校校巴車7:30前返到學校,所以記得早起身![quote]
[/quote]

Hi! hermanpapa

嘩! Herman仔要6點起身...咁早o既!! 咁係幾點返學放學ga?? 另外我都睇過學校網站有關指心算...不過唔記得係邊間lu~ 學成點呀? 因為我都想比呀仔學下, 等佢容易計算ma! 我個朋友個女學緊kwik maths(好似係) , 都學得幾好, 而且都計得幾快. 最於計數都有d幫助咁, 係呢..兩種同唔同ga? 有咩意見呢??

Thank you!

平時上午有兩個20分鐘小息,午膳12:25-13:25。小息與午膳的時間會有些活動,如故事爸媽、英語室、電腦....佢地小朋友自己去參加。
Herman仔逢2及4留在校打羽毛球,星期六則指心算及合唱團。平時放學後在補習社先做功課,等我地倆老婆回來對功課、溫習與做網上習作,都好輕鬆下。晚晚9點上床,一早6點起身。

小學不像幼稚園半日,要在暑假開始改變小朋友的生活習慣。[quote]
onon530 寫道:

[/quote]

我所知雲漢街不入,會停協和街BOC門口,我係寶珮苑,7時正校車一定到達。故6時要起身梳洗與吃早點,有時間多便睇新聞或溫書。
千萬不用客氣,當初我都係聽其他前輩講,學做C9爸爸。
hihi   hermanpapa

我住係雲漢街..唔知校巴會唔會兜上去呢?...7:30 前咁早要返到學校,你要幾點就要落樓等車呀..會係頭站上車定係尾站呀..一個月要幾多錢車費...希望唔會煩親你 [quote]
有13條線,係冠忠巴士。我地係坐3號線--祥和苑->寶珮苑->翠屏->學校。好似另外有條線係協和街->月華街->學校....    總之係官塘區一定有校巴。冇問題,但學校校巴車7:30前返到學校,所以記得早起身![quote]
[/quote][/quote]

7點校巴到,平時4點返到屋企樓下,如果打羽毛球就5點3左右,由印印姐姐(跟了我們5年)一手包辦,其實指心算是比佢玩下,冇話要佢有收獲,因我冇乜數學天分,佢都一樣有這種遺傳,但指心算是對佢有些幫助,但要我比較優劣則幫不上忙,sorry。
學校有很多活動,我會讓他自己去挑選去報名,多元化去嚐試,所以他上課是快樂,學習也是快樂。不要把大人自己想法與理想,強加在小孩身上,要讓他們自由去想去飛,將來才可突破框框。這是我對教育的理念。
onon530 寫道:
Hi! hermanpapa

嘩! Herman仔要6點起身...咁早o既!! 咁係幾點返學放學ga?? 另外我都睇過學校網站有關指心算...不過唔記得係邊間lu~ 學成點呀? 因為我都想比呀仔學下, 等佢容易計算ma! 我個朋友個女學緊kwik maths(好似係) , 都學得幾好, 而且都計得幾快. 最於計數都有d幫助咁, 係呢..兩種同唔同ga? 有咩意見呢??

Thank you!

[quote]

小學不像幼稚園半日,要在暑假開始改變小朋友的生活習慣。[quote]
onon530 寫道:

[/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題