用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

油塘基顯家長天地

Hi!各位油塘基顯的家長和準家長,一齊來傾下。       

Re: 油塘基顯家長天地

I'm new to this family. hi hi.

Hi Hi, 選基顯是第1志願嗎?8月會有小一迎新日,不用憂心,小朋友好叻,好快便成間學校識行。而且每個小一生都有名牌,舊生都會幫手照顧。但注意午飯要自行吃和清潔,要開始習慣。
午飯後有些活動,他們會好快吃完,便相約友好去玩不同活動。
這一年小一生活,我的孩子長大不少,也學會許多,成績雖不優異(中等啦! ),但學得快樂,希望大家都有同感。
mamailoveu 寫道:
I'm new to this family. hi hi.

Hi, 各位家長,

小K而家2年班,就快升3年班了,時間過得好快,昨天看完新聞,才告訴小K當日放榜情況,她亦很高興媽媽選油塘基顯做第一志願,因為她讀得很開心啊!

Hello! 大家好

我仔仔都係第一志願派到基顯, 真係好開心呀!!   

係呢想問下校服, 書本幾時會購買ga? 小一d書多唔多...有無邊隻書包會比較適合小朋友用呢?? 因為佢表哥比左個spi 佢, 但揹著時好似好大個咁!! 驚大得滯wor!

另外註冊要帶相片的嗎??

唔好意思呀! 咁多野問!! :

Thank you!

onon530, Hi!

應該註冊時會有通知幾時買校服和書,全部都可以在學校買
至於書包,你的SPI是細碼嗎?初上小一用什麼書包都好似好大,因為你睇唔慣je... 我覺得SPI 和Dr Kong的水壺位太細,大的水壺放不下....

我用緊SPI大碼,是為了fit學校folder的size。

上年在註冊當日,買校服和book校車一次做哂。但有聽其他家長建議,買了兩套運動服,因為課外活動要穿運動服,一旦洗左唔乾便出事。

Xiao-K 寫道:
onon530, Hi!

應該註冊時會有通知幾時買校服和書,全部都可以在學校買
至於書包,你的SPI是細碼嗎?初上小一用什麼書包都好似好大,因為你睇唔慣je... 我覺得SPI 和Dr Kong的水壺位太細,大的水壺放不下....

醒目開學勳章

開新topic,我又來湊熱鬧   

hi
          千萬不要用spi細碼.恩為功課放不落.file也放不落.我用一年已用棄

哎呀! 我唔知個書包係咩碼wor?!    知唔知點可以睇到呢? 如果係註冊當日買書&校服... 咁咪要帶定多d$$

咁你地有無買定兩套運動初替換呀? 校服一套ok嗎??   係wor! 咁要唔要交相呀? 如果要就要同呀仔出去影定la~ (咁遲d係咪要再著校服影過ga??)

沒關係是因為功課袋大啲.fiel是長啲.所以拉鍊的時候會露出來

學校file 係長d 的F4 ,我未用過 SPI, 現用緊Dr Kong細碼,免強放得下file,另外,我囡校服各買兩套  

去年小一書簿費約一千元左右,只收支票。訂校巴也是收支票。買校服約五百多元,有兩間供應商,維多利亞與豐昌順。我也是聽講話豐昌順好D,事實是正確。
校服與運動服我每樣買兩套,加兩件冷衫(一白一藍)。買大左,但冬季後已剛好,真快高長大       

買了校服才映相,開學後學校都有映相架,總之,找最平去映,可用住舊相去註冊先。

醒目開學勳章

報到!   
小女九月小一。

醒目開學勳章

我是自行收的,通告說七月十三或十四日回去交書費,帶一張支票到時填銀碼,八月取書,當日(七月十三或十四日)學校告訴你去边買校服及攪校車等。我唸大家都一樣啩。 :wink:
onon530 寫道:
哎呀! 我唔知個書包係咩碼wor?!    知唔知點可以睇到呢? 如果係註冊當日買書&校服... 咁咪要帶定多d$$

咁你地有無買定兩套運動初替換呀? 校服一套ok嗎??   係wor! 咁要唔要交相呀? 如果要就要同呀仔出去影定la~ (咁遲d係咪要再著校服影過ga??)

上年我地都係自行收生時20分KO成功。    [quote]
春卷 寫道:
我是自行收的,通告說七月十三或十四日回去交書費,帶一張支票到時填銀碼,八月取書,當日(七月十三或十四日)學校告訴你去

醒目開學勳章

好似無咩人咁嘅?!唔知有無人第二志願入到呢?

我想會有,很多人認為基顯的課程淺而沒有選。

hihi.....
我囡囡都係第一志願派到油塘基顯...九月份大家係同學仔啦..

唔該晒各位!!   

我自行收生時得15分...所以無行. 統一就填一一, 好彩派到咋! 唔係就真係頭痛la~~ :

春卷 - 咁可能我都係同你一樣, 七月十三或十四日回去辦手續la~

如果係學校話我地知去边買校服...咁兩間供應商都會到學校提供服務/自行去呢兩間買?? (我會記得<豐昌順>好d ga la~~
‹ 上一主題|下一主題