用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

係要小朋友的ID or出世紙,再加住址証明,家長做

原來要小朋友自己申請借書証的! 咁我我得閒真係要同亞仔周圍去申請定lu~~

Thank you!

[quote]
hermanpapa 寫道:
係要小朋友的ID or出世紙,再加住址証明,家長做

唔駛周圍去喎...任何一間圖書館就得啦...最主要都係填張form..到時帶埋你和小朋友張 id,住址証明..就得架啦..張証即時有..即時用...比張form你..填定去仲方便...    http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/aboutus/aboutus_forms/files/libcard_app.pdf

hermanpapa
你哋出左新學年的書單未呀?...我哋新生要7月13日至有..我想早d知..問定朋友睇吓有無d啱一年級用既..唔駛買囉..   

Hi! All

唔該你 emonmama   真係好方便呀!

Thanks!

emonmama 寫道:
唔駛周圍去喎...任何一間圖書館就得啦...最主要都係填張form..到時帶埋你和小朋友張 id,住址証明..就得架啦..張証即時有..即時用...比張form你..填定去仲方便...    http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/aboutus/aboutus_forms/files/libcard_app.pdf

係la~ hermanpapa 我都想知...& 幾時會知編咩班ga??  

hermanpapa
你哋出左新學年的書單未呀?...我哋新生要7月13日至有..我想早d知..問定朋友睇吓有無d啱一年級用既..唔駛買囉..   

係啦!順便參加閱讀計劃。一take ok。   
onon530 寫道:
Hi! All

唔該你 emonmama   真係好方便呀!

Thanks!

[quote]
[/quote]

未有書單,大家可參考學校網上通告,可知今年用乜書,但新學年真的不知。
上年編班都8月中才從校車証知悉,其實一年班是隨機編班,冇分"食力"與否。放心![quote]
onon530 寫道:
係la~ hermanpapa 我都想知...& 幾時會知編咩班ga??  

[quote]
hermanpapa

校車加左10元一個月添。     

派左中文卷,比預期低,得7x分,李主任改卷好嚴!但筆劃錯少少就係錯,非常同意--有要求才有進步,係說話和聆聽拉低成績,以我改卷的經驗,對亞仔表現,算是收貨啦,他也有盡力去做。

我地都係....有d過份....

不過都係校車合我需要,冇左第二輪校車坐我會好煩,而且真係打風落雨都冇濕身(不過實遲返),俾佢食硬我!以前幼稚園仲貴    480元
kwok330 寫道:
我地都係....有d過份....

[quote]
[/quote]

我鬼嬲呀))))))   
我地要求減價, 校車反而加 $10

我決定唔比我仔搭校車   

咪自己帶,定坐褓姆車?
浩朗媽媽 寫道:
我鬼嬲呀))))))   
我地要求減價, 校車反而加 $10

我決定唔比我仔搭校車   

咁而家每月要幾多$$$呀?...由觀塘返去學校...   

新價是390。由翠屏出發。

有冇人可以同學校講,不如換校車公司啦!雖然冠忠很大,但我想細公司會易話為d...基法都有校車隊,我們可以自負營虧ga!

Xiao-k:

學校都唔會聽我地講, 上年都有同校長講,
校長話: 會換其他校巴公司!
今年又係咁   

基法 得 4部校巴, 我地要 15部校巴, 點攪   

有無家長係雲漢街上校車架...新學期加左價..咁上車時間有無改過..係未都係7:00咁早呢....
私人保姆車又唔接遲放學的時間..真係無乜計...   

車隊細便要坐耐些,兜著走多些站,而且車隊維修好煩,壞了一架冇backup便c得。
不過可以取經營權出去bid,去選平靚正的營辦商。我不知如何選公司,如果公開些,大家或會接受高車費的原因,便可減少不滿。
‹ 上一主題|下一主題