用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 62網派位成績結果?
樓主: Karinachu
go

62網派位成績結果? [複製鏈接]

Re: 62網派位成績結果?

我想問荃景圍基慧小學好唔好

BookloverJ 寫道:
而且浸聯無精英班, 家長真係少好多壓力. 聽講伍上/下, 兩間官小都有精英班.

壓力係自尋的吧!

我都有壓力, 最好亞仔唔好入精英班。
      入左... 就有壓力嘞!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

BookloverJ
浸聯P1-P3係無精英班,但P4就有嫁啦.’
小朋友一樣谷嫁....唔係派位點會有好成績喎

Longman
個個家長都選佢,係因為知佢派位好囉.教學自有一套!
但也不是唯一一間好學校,其實只要小朋友考到頭30名,
大部份荃灣區的小學都可以入到好中學嫁!

mumu@
間學校係新先係做開荒牛,間校舍係新不知幾多人羨慕啦

醒目開學勳章

我都同意唔谷............派位點會有好成績喎!!

最重要都係小朋友自己本身既成績!! 之前荃官的十優狀元都是出自 "聖十架小學" 呢!!

我相信精英班是Put some same level classmates study together, the atmosphere may more good,

I always think "pressure" always from the parents, a little bit "谷" may a good elements to push the kid.  

Important is the kid 本身 willing to learn and workhard.  Right?  

各位:

其實荃灣網的小學, 間間升英中的比例都唔差得好遠, 因為始終英中只有幾間.  每間小學, 讀得好那一批, 先有機會入英中,   有時那間學生隨機號碼比較好, 就會入多幾個入英中都未定.

選那間小學, 最緊要適合自己的小朋友, 有些由一年班開始"谷", 就是傳統小學, 如天佑, 伍季明, 荃官小.....有些頭幾年以活動教學形式, 小朋友, 家長比較輕鬆, 好似浸聯, 石鍾山, 基慧馬灣.

家長各有所好, 每人有唔同的心水, 其實小三, 小六所有津貼學校的學生都要做評估卷,  學校唔"谷" , 點會有機會取到好的升中派位banding.

各位:

其實荃灣網的小學, 間間升英中的比例都唔差得好遠, 因為始終英中只有幾間.  每間小學, 讀得好那一批, 先有機會入英中,   有時那間學生隨機號碼比較好, 就會入多幾個入英中都未定.

選那間小學, 最緊要適合自己的小朋友, 有些由一年班開始"谷", 就是傳統小學, 如天佑, 伍季明, 荃官小.....有些頭幾年以活動教學形式, 小朋友, 家長比較輕鬆, 好似浸聯, 石鍾山, 基慧馬灣.

家長各有所好, 每人有唔同的心水, 其實小三, 小六所有津貼學校的學生都要做評估卷,  學校唔"谷" , 點會有機會取到好的升中派位banding.

必必:

同意你的言論.  Thank you.

請問各位荃灣有邊幾間 係band 1 中學?又有邊幾間係英中呢?

謝謝各位

BookloverJ,

除了國際學校, 津貼學校根本無一間學校是真係用活動教學. 所謂活動教學, 不過係學生唔駛排排坐, 而係分小組坐, 學生亦同樣要默書, 測驗.

所為無壓力, 只不過係平時唔叫做測驗, 名稱改叫
"評估",  無分精英班唔等於無壓力, 同學到小五, 小六都要爭名次, 爭banding.

你漏了講石天, 浸聯, 基馬, 受家長歡迎的其中一大原因, 是校舍新, 設施較完善, 家長選它們, 未必是因為傳統/活動教學.

伍季明快轉全日, 我相信將來它都可吸納到一班家長.

聽到有些家長說, 荃景的基x 是同區小學中 較差 的幾間之一. 因此, 來年會有新校長接任.  舊校長被調往一間被殺的學校. 由此可見, 學校辦得未如理想, 不如到鄰近的小學扣門, 看看運氣.
祝好運.

就所知, 新校舍的現址是舊警局, 還未拆.

相信區內最 top 的學校已不會收人了. 去一些中上的小學扣門吧. 快些.

容許我插下咀!

有部份學校的精英班係唔會"谷"學生的! 伍上係其中一間, 其實係等同acandf所寫:我相信精英班是Put some same level classmates study together, the atmosphere may more good.
佢地班既老師教書唔會重覆又重覆教書, 因為成班大部份一講就通, 再講就悶4佢地! 好多時精英班教完一課要等其他三班教完先可以默書! 所以有d家長要補習先保得住入精英班, 何苦?!

另, 學校計算每年4次考試的總平均分來決定頭40名入精英班, 唔會因為數學好其他科唔好都入精英班.

醒目開學勳章

BookloverJ

唔好意思,我唔係浸聯家長,只係我的小朋友都係荃灣區校網,所以我選校時特別留意左幾間大熱小學,其中一間就係浸聯.
我的資料係選校前親身問一位浸聯家長既,
佢話我知P1-P3係叫活動教學,算係輕鬆d,
但P4之後小朋友會有精英之分,
小朋友讀書有壓力嫁啦.而且都幾吃力!
(唔係講家長有無壓力...)
佢咁同我講,我緊信佢啦.

但而家呢到你係現任家長,
或者交返比你話比大家知公平d,
我絶無挑撥�抺黑浸聯意思,
只係就個人所知同大家分享!
我聽到其他問題�事例我都無講出來,
都係因為唔想產生沖突�誤會.

只係見有人話浸聯無精英分,
但以我所知係唔係...先講出來等大家留意啫.

如有錯誤.請大家見諒!
‹ 上一主題|下一主題