用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 62網派位成績結果?
樓主: Karinachu
go

62網派位成績結果? [複製鏈接]

Re: 62網派位成績結果?

我大女都是九小,佢讀得好鬼開心

annie163 寫道:
我大女都是九小,佢讀得好鬼開心
甘咪好咯,仲要諗

但返荃灣可能直升官中,6年後不用再煩

喜升官發財咩 升中是否跟地區住址架?甘你大女打算點呀?

升中是跟小學校區,我兩個女都入到九龍塘的band 1中學,不過競爭很大,所以現在希望入到有聯繫中學的小學,否則派中學時又頭痕,

你點解吾幫細女搵間有中學(接龍)小學?

醒目開學勳章

jk67jk說得不無道理,但satu能為孩子報宣道,
又為其所收取,我相信她對宣道都有一定了解
而她的孩子都應是有實力的.
問題真是在於satu你自己一家的取捨囉!

有無問下小朋友,看看她自己意下如何?
我當日選校都是按小朋友的意願嫁.
P.S.你咁選難怪跌出三甲啦,填表策略失敗啦

完全同意.....

jk67jk 寫道:

咁... 德雅都好嚴, 早幾年, 我同事個囡考到, 佢個囡真係好精靈架!
係第二輪派位, 佢終於派唔到最心水的沙田區小學, 但係派得唔算太差;佢最後都放棄德雅, 因為.... 入左去, 有排痛苦.... :-|

所以, 唔係人收就一定要讀, 最緊要睇下你整個家庭能否配合該校有關學業及活動的要求。 我有朋友個仔, 入左一間程度頗高的小學, 終於入讀三個月, 亞媽要辭工跟功課、默書、測驗....

哩個才是選擇的重點。 我唔知宣道係點, 所以, 都係佢自己考慮最實際。

a961115 寫道:
[quote]
Karen.W 寫道:
有無人識石圍角小學呀?
我派咗去呢間!!我一d都唔識啊

Karen.W
我大女讀此校,說實話它在62區不是好選擇,
但不致於好差.近年轉了校長,她很有心,學校明顯
在進步.不過,若妳有其他選擇,可以嘗試,
否則留下來也不是太大問題
[/quote]

Karen.W

上年我個仔也是派到石圍角小學(第10志願),當時真的想喊,叩了很多間小學也失敗,真的很沮喪,心想讀住先,小二再找插班。一年下來,我發覺這間小學其實並不差,比我想像中好,他們的校長很年青,看樣子不超過四十歲,看得出對學校作出很努力的改進。
最理想是他們以普通話教中文,使我個仔在普通話上有很大的進步,學校方面亦很體貼地提供免費校車給小一及小二同學,今年暑假學校亦會進行大裝修,現在我不打算再替小兒轉校了。若你對此校有什么問題可以再問我。

版主

annie163 寫道:
但返荃灣可能直升官中,6年後不用再煩

我反而覺得你細女讀九小會好啲,起碼同家姐一間可以容易啲照顧.另荃官同海壩官小都唔一定直升到官中,通常全級頭30名先叫有啲機會,仲要睇你個女個年官中俾幾多個位呢2間小學分,有時荃官小多啲,但有時就海壩官小多啲,好難講,而海壩官小呢幾年真係差咗,除非個校長肯走,唔係睇嚟緊2年都唔會有咩改善.

satu,

路過見discuss 有關tw62區校網, 所以有了解必要, 如果我係你, 我一定去Kln Tong宣道, twband 1 同 kln tong band 1, 同係band 1, 但 kln tong d levels 係高好多. 認為小朋友讀到的話, 不要抹煞這個chance.

p.s. 我是柴天上既舊生, 但從未想過比仔仔入去讀.

satu 寫道:
柴天上都算係band1 ? 噤62網咪好多band 1 ?
我第8志願派柴天上,唔知讀好定唔讀好.因為Kln Tong宣道都留左位呀 ! 

My friend's son is studying at APS P1 this year.  He said the school is a very good one.  Not too many homework (if comparing with other famous schools).    But if you consider APS, one thing you should bear in mind is they require every student to learn an instrument.  My friend accompany his son every Sat to go back to school to attend the lesson.  You also have spend quite a lot of time on it.  

第一志願: 石鍾山       

thanks all for your valuable advise  !

if the kid really can study in a good school and have better prospect. i dont mind to play more effort and join her study after work. My kid told me she also like the school but a bit far away from home.
about 填表策略, 1st Baptist, 2nd TWGovt. 3rd Ma Wan Kei wai 4th Ng Kwai Ming am ! dont understand what's wrong of my choices !!!

010 寫道:
jk67jk說得不無道理,但satu能為孩子報宣道,
又為其所收取,我相信她對宣道都有一定了解
而她的孩子都應是有實力的.
問題真是在於satu你自己一家的取捨囉!

有無問下小朋友,看看她自己意下如何?
我當日選校都是按小朋友的意願嫁.
P.S.你咁選難怪跌出三甲啦,填表策略失敗啦

satu 寫道:
t1st Baptist, 2nd TWGovt. 3rd Ma Wan Kei wai 4th Ng Kwai Ming am ! dont understand what's wrong of my choices !!!

因為你將荃灣所有大熱的學校都填上首四位, 明嗎? 尤其第二志願填荃官, 好多人揀荃官架! 馬灣都好多人鍾意, 但由於地點交通有不少家長始終都介意, 所以... 相對競爭可能細一點; 如果你放佢第二﹐唔知會唔會好d 呢! (我都係估估下~) 事實已定, 估都冇用。 :-|

講到尾, 運氣好緊要。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我同意 karen w. 的意見.  我有很多家長和教統局的朋友都推薦石圍角小學, 並說石圍角小學是近年崛起的學校. 論教學和中學派位, 在區內應已入前四.五名.  學校除特別注重英文外, 更在低年級用普通話教中文, 及推行小班教學.  課外活動亦多元化, 教師很有愛心, 學生讀得開心.  我的小朋友亦會在九月入讀小一. 若有家長未能獲派心儀小學, 可親自到學校扣門.
祝好運.

就我所知, 好處是與 何傳耀中學 同名. 但不是一條 dragon. 但論教學, 很多區內家長都說鄰近的石圍角小學更優勝.  石圍角小學低年級用普通話教中文, 並推行小班教學.  學校特別注重英文. 家長都說教師很有愛心, 同學讀得開心.  我的小朋友都會九月入讀石圍角小學小一.
有興趣可親自到學校扣門.  祝好運.

010 & cc0524,

Thanks for your detailed informations. It really can help me to ease some nervous.

I have already finish the registration with my son.

He had no bad feeling to the school, I was so glad and pleased to see that.

May be he has a loyalty with the school after he knew that he will become a student here. He said to me he has a expectation with school life in primary and he want time to move faster.

I will try to have interview with other schools.

Congratulation to whose that allot a favorite and best wishes to whose that face the same situation like me.
Kar yau!

我相信第62區的家長有些誤會, 以為官小可直升官中. 事實上, 官小官中只是聯繫學校的關係, 並不是一條 DRAGON. 一般來說, 荃官同海壩官小都不是直升到荃官中,大致上全級最前30名才有機會. 其實, 大部份的中學都不想與小學結為一條 DRAGON, 因為怕該小學的學生拖低其BANDING. 所以, 就所知, 本區的何傳耀小學/中學也不例外, 只是得個名相同, 並非一條 DRAGON.

其實我個仔仔現在除了柴天下外,還有考入了禮賢小學(私立)。
如不考慮要交學費的因素下,純以學校質素,請問各位媽咪會如何選擇?
‹ 上一主題|下一主題