用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 62網派位成績結果?
樓主: Karinachu
go

62網派位成績結果? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 62網派位成績結果?

010 寫道:
daisyho
不要担心,我兒甥女都在這校就讀.

校風很好,小朋友也好乖,幾有禮貌嫁,千萬別想它程度差,相反我看過他們的功課一點也不容易,而且功課量一點也不輕.

當年妹夫決意選這所學校都是因為他們頭20名小朋友可保直升何傳耀.但他的缺點是校園真很小且舊-這點直到現在-兒甥女都在投訴 .

另外他們每天放學及星期六都舉辦很多課外活動,如非洲鼓,合唱團,羽毛球,舞蹈組,親子”煮食”....很多很多...連劍橋英語也有.且收費便宜很,有些活動可要抽籤才成呢.校方還會安排他們在不同社區作公開表演.

老師也不錯,功課都唔少嫁,我看過他們不會很”求其”,都是很有熱誠教學的.有次妹妹妹夫也沒空,我負責去見家長取成績單,我跟老師說我認為他們什麼樣什麼樣,之後老師隔天便打電話問回妹妹對學校的看法-都有針對我所說的,所以我認為他們真很注重家校協調,不會單看”我”這位代家長的說法,這我真認為很不錯.

兒甥女很喜歡返學,生病也不願意請假.家教會也安排很多活動給小朋友-如早上上課前可提前15-20mins 回校,會月家長負責講英語故事,小朋友小息時也會安排一些活動-如照顧水中生物等等.這些若不是我們有小朋友在該校就讀是不會知道的....

新移民是有的,(因放假時我會負責去接兒甥女).但我想一般派位津小官小都有這情況.不算很嚴重.且我見普遍小朋友表現都好好.隔壁便是何傳耀-荃灣band 1 英中,從不見不正經的少年,亞伯亞婆就很多,因附近有個公園嘛.大部份家長很緊張孩子的接送,我看過多次也見太大問題.

唔好太唔開心啦,試下叩門啦,上年有媽咪唔中意佢,叩門入到伍上or下嫁.你即管試下啦.

我就係那位媽咪啦!! 我個仔最後叩門入左伍上!

柴天上會在09年搬入深井〔碧堤隔離〕,有新校舍,位置則見人見置啦!柴天上算是band1小學,据校長说,若50%畢业生入band1中學〔註:band1中學不一定等于英中〕,一间传統小學,會有精英班,小一有留校功课輔導,好似有飯食。

最终都是你認為你的小朋友是否入讀传統小學。

醒目開學勳章

yokoe
原來大家都係荃浸家長!
我們學校不是催谷型幼稚園,
所以升小的確有壓力嫁.
但別怕-相信神,相信孩子,相信自己,
只要我們能陪孩子一齊走,一齊努力.
一定會有成績.
祝小朋友有一個開心快樂的小學生活.
將來舊生會可以相認啦!
623/630/731你都會出現嘛?

醒目開學勳章

cc0524
多謝你現身說法,好教叩門家長有所參考囉

醒目開學勳章

010,

去年這個時候真是如在惡夢之中, 現在回想起來, 仍覺得十分難受!!  

柴天上都算係band1 ? 噤62網咪好多band 1 ?
我第8志願派柴天上,唔知讀好定唔讀好.因為Kln Tong宣道都留左位呀 ! 

我嗰囡都派到第一志願 馬灣基慧.
嗰囡其實喺先前學校開放日參觀過間學校後都好鍾意,間學校又大,空氣又比較好,真喺幾理想.   

好好彩, 派了第一志願
我個仔都係馬灣基慧

warsa 寫道:
請問知唔知柴天上午校ok嗎?

柴天上我覺得都ok.  

Satu, 但如果要將它與九龍塘學校比校, 我不知要比較那一方面, 所以很難給意見。 最緊要是你作為家長想要什麼吧!是嗎?

另我記得上年d 家長都話何耀全OK. 而且還貪圖升中入讀何耀全中學機會率較優添!

校舍舊不要緊, 其實內裡的很多活動室都曾重新裝修。 柴天上午校兩年後會搬去深井, 是全新校舍, 比現址還大。

你們不要嚇怕子女, 以為派了一間不理想的小學呢!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

satu,

如果學費及車程不是問題, 我一定會選宣道, 因為宣道升英中的比率比荃灣區學校高很多.

jk67jk,

我係關心6年後派位的banding. 當然好多家長都希望愉快學習, 但而家的教育制度之下,做家長又點敢放鬆!!! 對我黎講柴上係近屋企,同會讀得輕鬆, 但輕輕鬆鬆好快就6年,到時又要fight 過, 點算呢 ?好煩 !

satu,

其實你原先荃灣佢係乜心水先? 嗱~ 如果好似必必咁ge心態, 我覺得一早你就唔需要參加統一派位, 或者你只係填你跨區的心水小學便可以了。  要預備六年後入英中, 荃灣區如果係男生, 好似都冇乜英中選擇, 爭餐死, Band 1 就有; 如果係女生, 咁在現階段, 如果將來冇俾人out, 都還有很好的英中及Band1 中學選擇。

你真係好好諗清楚。 我對宣道不了解, 你要顧求孩子的能力啊!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

cc0524
都已過去啦.今年又到另一些家長徬徨.
唉,真希望政府可以搞好教育這一環,
不要年年要家長苦受煎熬!
祝願每位小朋友最終都選到一間合適的學校啦

satu
我非常同意必必所言,
如果經濟�車途不是考慮之列.
宣道一定比荃灣區小學派位好.
它派英中的比率是百分之九十幾嫁.
所以可要認真諗諗啦.

jk67jk
我估satu原先為孩子選的,是浸聯咯...
宣道收生都好嚴,佢收得的小朋友,
應該都係讀得之人,
所以我同必必先講要佢諗真d囉.
唔好晒左一個機會.
其實等緊宣道後備位的大有人在嫁....

satu,

如果金錢無問題, 一定宣道啦.
宣小非常著重音樂,小朋友要學一種弦樂. 中文堂普通話教學. 幾好呀. 如金錢有問題, 先讀一年, 第二年插班lor.

010 寫道:
應該都係讀得之人,
唔好晒左一個機會.

咁... 德雅都好嚴, 早幾年, 我同事個囡考到, 佢個囡真係好精靈架!
係第二輪派位, 佢終於派唔到最心水的沙田區小學, 但係派得唔算太差;佢最後都放棄德雅, 因為.... 入左去, 有排痛苦.... :-|

所以, 唔係人收就一定要讀, 最緊要睇下你整個家庭能否配合該校有關學業及活動的要求。 我有朋友個仔, 入左一間程度頗高的小學, 終於入讀三個月, 亞媽要辭工跟功課、默書、測驗....

哩個才是選擇的重點。 我唔知宣道係點, 所以, 都係佢自己考慮最實際。

派左海霸街荃灣官小,還是讀九龍塘小學好?

annie163 寫道:
派左海霸街荃灣官小,還是讀九龍塘小學好?
你應吾應付到九小?你都好派荃官

Thanks all,

1st choice Baptist, 2nd choice TWGovt. all failed and i've got my 8th choice.
My kid is very lucky to got a seat from APS (宣道), on one hand, i dont want to waste the chance. as you said 派英中的比率是百分之九十幾 but on the other hand, i am afraid the kid will be suffered from the travelling time and demanding workload.

this is really a big headache !!!!

010 寫道:
cc0524
都已過去啦.今年又到另一些家長徬徨.
唉,真希望政府可以搞好教育這一環,
不要年年要家長苦受煎熬!
祝願每位小朋友最終都選到一間合適的學校啦

satu
我非常同意必必所言,
如果經濟�車途不是考慮之列.
宣道一定比荃灣區小學派位好.
它派英中的比率是百分之九十幾嫁.
所以可要認真諗諗啦.

jk67jk
我估satu原先為孩子選的,是浸聯咯...
應該都係讀得之人,
唔好晒左一個機會.

其實邊間好d,魚與熊掌不可兼得

九小吾講得笑 是好小學, 勁架,多功課,課程程度你同小朋友應吾應付到?荃官在區內都算傳統小學,但比起九小就有距離了
‹ 上一主題|下一主題