用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?
樓主: eeyore_fy
go

到底阿仔係姿優定係有過度活躍証? [複製鏈接]

原帖由 heichunmum 於 09-3-19 11:54 發表
可唔可以有多d媽咪分享下,今日我仔仔學校的社工話都會轉介我個仔去評估,話佢有學習困難,但我個仔係中文差d,其他都唔係差,次次英文默書都有100/99分,但個社工話佢好衝動,唔守規,好多時自己核做的就要即刻做,佢好似自 ...

哈囉.heichunmum,社工轉介評估,幾好方法.有專業的方法幫助仔仔改善中文學習的問題.專注力呢度,你仔仔有冇一樣特別喜歡做的事,或者特別喜歡的課題.孜孜不倦地學習.如果有,做的時候,是不是非常專注?衝動,書局有講解遊戲的書,幫助衝動及專注力的.

有些事,向好的方面想.發現問題,積極面對.講真,如果有打擾課堂秩序,難免老師會反感.只要你是正面的,學校也是看症下藥的.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 kitty0303 於 08-3-23 00:11 發表
呀仔係3.5做過智力測驗。
係Hearing & Speech 有 140,
Eye-Hand Cooridination 有130
Practical & Reasoning 有128。
當時,呀仔有非常好既語言能力,講說話有要點,同非常愛問問題。解釋比佢聽,佢好易明白。老師話佢係叻仔, ...

點先可以去政府體能智力測驗中心評估?我想帶囡囡去~

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

[quote]原帖由 Leolonglongma 於 07-9-13 00:56 發表
eeyore_fy,

你們經歷的都是我們的經驗, 希望憑著自己的經驗, 讓你們趕快為小朋友做評估及上一些課程去幫助他們, 不要再管別人的眼光, 這對家長及小朋友都沒有幫助.  更不要為怕別人指指點點而不出外, 這樣,小朋友的 ... [/quot

請問你的孩子選了哪間學校?我的要升小一了...毫無頭緖..

Hi,各位BK家長: 以下是我的經歷想同各位家 長分享一吓~
       囡囡就讀P.1, 係佢(4.5Y)時我帶佢同仔仔(3Y)去朋友家玩, 朋友家是沒有小孩的,我同朋友係廳傾計, 已經係一邊傾一邊望吓佢哋嗰隻, 但佢倆竟然短時間內係朋友房將人哋(秋)所匙, 相架及電話掉晒落街, 唉!.....嗰一刻嘅我既面曚之餘又擔心會掟傷樓下路人, 之後囡囡即刻話係細路掟架, 細路亦承認係佢掉,情急之下就相信佢倆講嘅嘢, 返到屋企兩個都有罰, 但事後回想細路個子不高, 無可能掉到啲嘢架, 於是又問佢哋,  這次囡囡終於承認全部都係佢掉嘅.
       直到而家,只要唔係親眼見到佢做錯嘅,囡囡都會講大話, 佢由細到大久唔久就會做啲驚天動地嘅事出嚟, 好奇心極之大, 做事不顧後果又唔識同小朋友和睦相處, 心散專注力不足, 大膽勇於嘗試, 無時停, 不過只要係佢有興趣嘅嘢都可專注下來,且記憶力強(但只局限於佢有興趣嘅嘢), 唔熟佢啲人就話佢好醒目, 熟佢啲人就話佢曳,學業方面只是一般(因為心散),就係因為 心散,我發覺開始影响緊學業,而且返小學差不多一年喇, 佢竟然話冇乜朋友, 人際關係亦見較差!!!
       各位BK家長如你的子女有以上情況會否帶佢做ADHD TEST???

原帖由 wisekid2007 於 09-5-19 16:53 發表
ADHD 同喜歡講大話完全是兩回事!!

歡講大話是家教嘅問題!!

首先要知道好動嘅小朋友係經常做錯事, 既要理解佢講大話嘅原因, 又要有耐性教導, 我想講嘅重點並唔係(講大話)而係囡囡種種嘅行為, 因行為上出錯已致佢會講大話嚟保護自己.
        好動嘅小朋友經常左耳入右耳出, 唔係講幾次就聽話, 這些孩子要用上好長嘅時間去教導, 隨着年齡增長+家長悉心教導, 孩子在少年期情況明顯有改善, 有些在小學三,四年班已沒什麼大問題, 喱幾年費盡心神咁教佢, 而家略見有改善, 唔會再做啲危險嘢,不過仲有好多問題存在.
        可能你根本唔明我哋有這樣的孩子是很難教的, 任你有幾好嘅家教, 孩子不是教吓就聽話.
        最後, 仲有覺得你好冇禮貌!!! 唔會再回應你講嘅嘢.

原帖由 outout 於 09-5-20 00:27 發表

首先要知道好動嘅小朋友係經常做錯事, 既要理解佢講大話嘅原因, 又要有耐性教導, 我想講嘅重點並唔係(講大話)而係囡囡種種嘅行為, 因行為上出錯已致佢會講大話嚟保護自己.
        好動嘅小朋友經常左耳入右 ...

你不用管他的,他有限的智慧是看不明白的。再者,此人其實心地良善,咁講都是為了大家好,唔想大家步佢後塵而已。

「每天鬧小兒做錯事不知幾多次了」

佢小兒每天都做錯事,仲要每天都鬧「不知」幾多次,太得人驚了,好多小朋友都唔會每天做錯咁多事....

他的小朋友可以天天不停做錯事,你話係咪已經證實作為父親的佢一定係「超級」無家教﹗仲要鬧個仔不知幾多次,個仔都仲繼續犯,仲唔係身教問題?

「我只是想閙醒你這斑不稱職嘅父母甚麽是"家教"!!!」

唉,本來我想說他自己都未訓醒又點得鬧醒人?

但想深一層,佢都係為大家好先語重心長咁警告大家...唔好學似佢咁...

我都希望這位父親,可以盡快,刻不容緩地,快點管好自己個小朋友(即是快點管好自己先),做到小朋友連一件錯事「永遠」也不再做。

然後再來分享 良好家教下變成的一個毫無瑕疵的小朋友是怎樣的美好。而到時,這位父親也必不會再隨便對人無禮了 (小朋友之所以不再做錯事,皆因他父親不再做錯事的緣故﹗)。這對我們必有無限激勵﹗到時,希望這位父親記得告訴我們,他是如何洗心革面,不再做錯一件事,讓仔仔可以效法﹗

你就原諒一個已經陷在水深火熱,又兼超級無家教的多重變身人對你的「鬧醒」吧﹗

由得佢係到自戀兼發夢,因茶實佢都唔想.... 你見佢每天要鬧個仔的 錯事「不知」幾多次便知道佢有幾咁痛苦。 個仔都咁大個,依然教不好,真係難為了父親。(可以持續咁多年,每天都做無數錯事讓個仔效法,太辛苦了﹗)

家長們,好好努力做好家教吧-----趁我們的子女還未到達跟那個父親的孩子一樣的「景況」,趁我們的孩子還未 犯錯多到 每天要鬧個仔「不知幾多次」的恐怖 地步 前。

聽這好心的警告,這可憐的父親都係唔想我地學佢咁無家教姐,係一番善黎。

謹記﹕大家萬萬不要效法那位父親的身教一樣,每天都在做不知幾多錯事,搞到孩子每天有樣學樣,荼毒下一代。

切記切記﹗﹗大家要以這位父親的話為鑑,要做好身教和家教﹗﹗免得像他一樣遺禍子女。

在此,真要謝謝這位父親以 「過來人」,不,是 以「仍在水深火熱中」的 「身份」,來「鬧醒」大家﹗THANKS

原帖由 wisekid2007 於 09-5-20 16:05 發表
收聲啦, 低能愚蠢八婆!!!

小朋友做錯事當然要話啦! (我都冇話我怎樣鬧"話"我小朋友) 否則如你一般毫無家教, 縱容你個仔最叻講大話。

你有本事教到你個所謂"資優"個仔不會講大話及有一半我個仔嘅能力才上來發表你嘅 ...

即使你用粗口話我都無所謂
你個仔做錯的事包唔包括佢 好似你鬧人 咁鬧佢阿媽?或鬧你?
唔好怪佢,係你無家教。

人家都話係你出於好心黎教我地,咁又唔得?我無講錯,做乜鬧人呀?我唔係你個仔喎﹗

你覺得難受嗎?那你有無想過你經常出言侮辱傷害別人,嘲笑或不屑別人,人家都好似你現在的感受?只是別人沒你那樣無家教,俾你激完都唔會以粗言回敬罷了。

話人地有無你個仔叻一半?
叻過你個仔的人,就會係度同你一樣自吹自擂?

定係其實你故意用激將法,想睇下有無人出聲,順便和自己個仔比較下?個仔咁叻,無處炫耀,谷住好辛苦吧?

其實,你成日係咁講D如此可笑幼稚的細路話,無人羨慕你不突止,倒還覺有如此「智慧」兼幼稚的父親,何來會生個聰明兒?

你個仔係咪文、理、音樂、藝術、領導、運動等樣樣叻過人?

真正聰明的人係唔會好像白X先生咁無自信,四周圍公開大唱,方死無人知佢個仔係「大作家」?還要篇篇文章都係度踩人而自鳴得意。

我都識有躁狂症的人如你這般徵狀。
你識的精神科醫生係咪睇開你地的哪位?
而加做左你朋友?
大把人都識精神科醫生...
我話之讀哈佛、識英美法總統。

A小朋友﹕「哼,我家有私人泳池,你有無丫?無?無你唔好同人講野呀﹗」

B小朋友﹕「點解我唔可以同人講野?」

A小朋友﹕「因為你屋企唔夠我有錢囉﹗」

你不如SHOW埋你個仔其它,如天才畫作、樂曲創作、中文寫作天才、天才樂器演奏(考八級沒有?這個年紀,香港都不少人考到喇)、五國語言、大學數學、六歲電腦程式設計、全港田徑、游水、球類比賽等個人冠軍、圍棋象棋國際象棋 比賽冠軍、歌唱朗誦全港冠軍...等等....讓大家大開眼界,睇下你那所謂資優兒(定天才?)係咪以上樣樣叻過晒這兒和你兒同齡的所有家長的孩子??你唔係全部叻過,你係咪都收聲?

如果真係咁勁,咁我就.....

更加「不能」收聲﹗

我仲要哇哇聲,「好厲害呀﹗你個仔好叻呀﹗」

下你這個「細路」開心下都好,小朋友嘛,滿足你想被人羨慕和妒忌的虛榮心﹗

因為我要見識奇才個父親的嘴臉會變得是否更 ,個仔而加咁你已經驚喜到飄左上天,9歲考埋大學,就要人人去「拜」你, 而加已經變得語無倫次,如果有齊 文理體藝及其它多元智能樣樣精,十項全才....咁你咪.....

恐怕心臟負荷不了... :cry:

Hi, 叮鈴

你還是不要管他好了 !!!

What's happening here?
‹ 上一主題|下一主題