用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

[quote]原帖由 黃巴士 於 09-5-26 11:50 發表
我數過最近學(連GE, GRAMMAR, WK出現的)PAST TENSES 如PLAYED, WROTE, GOT etc有90多過.

囝囝成日唔識時, 都只加ed, 當是對!!
唉!! 始終未溫掂!!! [/quote

我同仔仔温時, 先將字會轉 & 加"ed" 分開佢嚟温, 我發覺仔仔無咁易亂 & 快上手D , 我都有教仔仔考試時唔識就響後面加"ed" (因為可能都有一半機會仲!! )

你地温好書未呀!! 我發覺好似無乜時間温書咁, 加上仔仔又賴賴閒, 我都無乜心機同佢温 , 只叫佢自己睇吓書同作業, 睇怕埋次考試又有新驚嚇囉 .

原帖由 YLMBEE 於 09-6-2 13:32 發表
你地温好書未呀!! 我發覺好似無乜時間温書咁, 加上仔仔又賴賴閒, 我都無乜心機同佢温 , 只叫佢自己睇吓書同作業, 睇怕埋次考試又有新驚嚇囉 . ...

可能今次無長假期, 所以覺得無咁多時間溫.
今次中文&常識內容都較上次測驗少. 但英文就好多.
今星期各科老師都趕緊小測.  依家仲催佢溫緊......

真惡頂!!!希望快些完成4天的期考!!!  

各位媽咪,

請問小一數學科要用的釘板在那裏有得賣

http://www.hksquash.org.hk/pdf/js/ms/2009-2010Mini-sqTC_EntryForm.pdf

康文署舉辦了暑期小朋友(新手)壁球班, 有興趣上以上WEB SITE睇吓.

黃巴士   

囝囝話考埋今天會鬆小小, 對他來說, 最難是今天的英文. 今年沒好像以前般, 期考誇了星期六.日.
我與他說, 辛苦埋依2日, 未到暑假已大把時間玩. 又有常識科去尖東參觀, 又可以早放學.  
如果唔係,  過咗考試, 你想溫, 試都考完了. 時間唔會等你架.佢又死死氣去溫吓.

多謝黃巴士好介紹!

原帖由 黃巴士 於 09-6-8 10:24 發表
http://www.hksquash.org.hk/pdf/js/ms/2009-2010Mini-sqTC_EntryForm.pdf

康文署舉辦了暑期小朋友(新手)壁球班, 有興趣上以上WEB SITE睇吓.

黃巴士      

囝囝班尋日唔俾落樓下小息, 要留在課室溫書.  
我覺得真係幾好嘅安排, 如果唔係我囝囝又會在食品利誘下, 去小食部買嘢食.  用灑D時間排隊買小食, 傾吓講吓, 又完小息, 不如趁機溫吓書好過.

原帖由 黃巴士 於 09-6-9 08:58 發表
囝囝話考埋今天會鬆小小, 對他來說, 最難是今天的英文. 今年沒好像以前般, 期考誇了星期六.日.
我與他說, 辛苦埋依2日, 未到暑假已大把時間玩. 又有常識科去尖東參觀, 又可以早放學.  
如果唔係,  過咗考試, 你想溫 ...

今天的英卷一似乎不難?昨天中卷一的閱讀理解據聞倒頗深,阿囡說三篇之中有兩篇唔係好明佢講咩

明天考數學, 我幫囝囝溫返早前TSA, 撰溫囝囝錯的題外, 其中TSA有頁是"應試小冊子", 列了一些題目是小朋友經常犯的錯誤, 提示了一些解題方法及4大範疇重溫.
今次主力溫分數.  跟著已經唔知再溫咩好了??
唯有叫他早些瞓, 等聽朝精精神神/輕輕鬆鬆去考試.
希望臨場時, 囝囝可以減少CARELESS MISTAKE啦!!

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-6-9 21:48 發表
明天考數學, 我幫囝囝溫返早前TSA, 撰溫囝囝錯的題外, 其中TSA有頁是"應試小冊子", 列了一些題目是小朋友經常犯的錯誤, 提示了一些解題方法及4大範疇重溫.
今次主力溫分數.  跟著已經唔知再溫咩好了??
唯有叫他早些 ...

哎!而家先睇到添 ,原來有本應試小冊子咁好用?對卷後可以睇吓阿囡犯咗幾多。我地擒日都係冇乜溫到,總覺得,考數,有冇瞓足,精神夠唔夠集中緊要D,好過之前果晚臨急抱佛腳。
不過,我地而家都未溫常識 ,因為阿囡睇睇吓書瞓咗,我叫過佢,佢應咗,又瞓返 。見到佢個黑眼圈(唔知點黎,我地擒八點上牀,八點九熄燈 ),就由佢瞓。諗住聽日凌晨叫醒佢,佢由下午四點幾瞓,瞓到四點,都上好電卦?

我地班今日都派咗英文卷一,但又收返,睇唔到出D乜,不過似乎阿囡所講,偏淺吧?希望今日數學唔好錯咁多啦:cry:

係勒,黃巴士,之前PM咗d野俾您,但唔記得請您去攞,而家似乎成了明日黃花了:-|

原帖由 csy_ma 於 09-6-10 19:50 發表

哎!而家先睇到添 ,原來有本應試小冊子咁好用?對卷後可以睇吓阿囡犯咗幾多。我地擒日都係冇乜溫到,總覺得,考數,有冇瞓足,精神夠唔夠集中緊要D,好過之前果晚臨急抱佛腳。
不過,我地而家都未溫常識 ,因為阿囡 ...

你係咪講個表呀, 我昨天已經PRINT咗出來.  MANY THANKS!!

我今次幫囝囝溫中文作文, 溫返腦圖&DIARY格式, 著重要他看題目, 因為上次作文題目寫了可建議用比喻句, 擬聲/物/人法等修辭方法, 題目更注明須寫上經歷及感受.

常識都是注意各科課文重點 - 基本法, 政府部門名等.

你們有沒有其他心得可SHARE吓??

不過, 囝囝今天個心已經當考完試了.

黃巴士

今日份數卷, 囝囝話有5張紙(則9頁), 其中一,兩題較難, 有些同學因放多咗時間在這些題上而未及做齊份卷. 有些同學只是剛夠時間完卷.

csy-ma, 你地班老師咁快改好卷. 真快手. 囝囝都有講英(卷一)頗易, 唔知佢考到點呢??

網上流傳緊, 明天公佈是否&何時停課?? 好在剛考完試.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 09-6-10 19:50 發表

不過,我地而家都未溫常識 ,因為阿囡 ...

你地班老師真犀利, 咁快可派到卷.
聽他講有篇是<雞生金蛋>閱讀理解.但英卷二, 他和同學仔都有幾題不識.

升小四是否又要再編精英班呢??  ANYWAY, 我頗喜歡現任的班主任.

黃巴士

全港明天起停課14天.

原帖由 黃巴士 於 09-6-11 12:34 發表
全港明天起停課14天.

阿仔考完試已經好開心, 依家仲話要停課14日, 佢拍曬手話"好",  好彩嘅係我地學校剛好考完曬試  唔洗煩 !

原帖由 YLMBEE 於 09-6-11 13:41 發表

阿仔考完試已經好開心, 依家仲話要停課14日, 佢拍曬手話"好",  好彩嘅係我地學校剛好考完曬試  唔洗煩 !

囝囝話今天好多通告要派, 所以今日遲咗些放學.
真的好在剛考完試.
是否要好像以前停課咁, 要上學校網DOWNLOAD做功課??

黃巴士

全港性系統評估取消
(明報)2009年6月11日 星期四 13:20

教育局長[url=]孫明揚
[/url]說,小三及小六的全港性系統評估將會取消,不會另定日期作評估。(即時新聞)

雖然將會取消TSA評估, 但囝囝數月來在校做了TSA的模擬EXERCISE, 對他的成績很有幫助.

黃巴士

請問有無人知去"挪亞方舟公園"係咪一定要響荃灣西鐵站座珀麗灣D船, 仲有無其它方法呀!!

THANKS!

原帖由 YLMBEE 於 09-6-12 13:23 發表
請問有無人知去"挪亞方舟公園"係咪一定要響荃灣西鐵站座珀麗灣D船, 仲有無其它方法呀!!

THANKS!

可坐到珀麗灣的專線巴士:
http://www.i-busnet.com/busroute/pi/

編號起訖點主要途經
NR330珀麗灣 <> 青衣站珀麗灣,青衣城
NR331馬灣消防局 > 荃灣站 (循環線)珀麗灣,荃灣
NR332珀麗灣 <> 葵芳(新都會廣場)珀麗灣,葵芳站
NR334珀麗灣 > 機場 (循環線)珀麗灣,國泰城
NR338珀麗灣 > 中環碼頭 (循環線)珀麗灣,中環
‹ 上一主題|下一主題