用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 ...
樓主: cclee66
go

幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

15分都入到 ...... 我都懷疑緊!
因為舊年我個frieand 20分都入吾到, 去敲門的家長全部都識得d老師的... 如果得15分除非識得校長, 如果吾係相信比中六合彩更難

入讀機會大嗎?

讀St. Catherine及根德園幼稚園, 入讀喇沙小學 機會大嗎? 是派位還是自己考的呢 ?
amy
Arthur 媽媽

I live in Tuen Mun but heard of St Catherine for years. Where is it and what 's it s Chinese Name if any?
原文章由 amymitpro 於 07-12-15 23:18 發表
讀St. Catherine及根德園幼稚園, 入讀喇沙小學 機會大嗎? 是派位還是自己考的呢 ?
amy

原文章由 amymitpro 於 07-12-15 23:18 發表
amy

喇沙小學是政府派位的,與就讀幼稚園無關!

原文章由 sallychs 於 07-12-16 01:14 發表
I live in Tuen Mun but heard of St Catherine for years. Where is it and what 's it s Chinese Name if any?

St Catherine 國際英文幼稚園 in Kowloon Tong
www.stcatherines.edu.hk

原文章由 yuenmanwai 於 07-12-26 11:19 發表
我想問下"今年開始既p1都係活動教學" 是指07-08年度的P1 定係08-09年度的P1呀, 因為我的囝囝今年(07-08年度)是K1, 即兩年後會報讀小學, 所以想知道到時是活動教學還是傳統教學, 看看入到LS的機會.

係呀, 我想問下 ...

到時既p1都係活動教學

由2007年9月開始讀既p1, 及之後每一年入來的p1都係活動教學
(只係收少左學生, 課程內容無變)

但係好似話呢d學生升讀p3時, 就會轉番做傳統教學
(只係收番多d學生, 課程內容應該都係無變)
(如果真係多左學位,有人話到時應該俾出面既人考入來)

即係:
2007年既學生係2007及2008都係叫做活動教學, 2009年就轉番做傳統教學
2008年既學生係2008及2009都係叫做活動教學, 2010年就轉番做傳統教學
... 如此類推 ...

如有錯漏, 請更正
謝謝!

替子報15興趣班盼入喇沙

原文章由 ha8mo 於 08-1-28 16:05 發表
家長月花萬元替子報15興趣班,各出其謀鋪路入名校

2008年度小一入學統一派位階段昨日展開,家長無懼寒冷天氣,前往指定統一中心辦理選校手續。屬名校區的九龍塘區(第41網)競爭激烈,有家長為讓子女入讀名校,從上水、元朗等地 ...

有$培育,總好過沒有$,其餘就要看家庭教育。

好有參考性喎,要做o既佢都做晒,不過就算冇錢都有冇o既做法o既。咦?果個家長係咪ha兄你呀?

原文章由 ha8mo 於 2008/1/28 16:05 發表
家長月花萬元替子報15興趣班,各出其謀鋪路入名校

2008年度小一入學統一派位階段昨日展開,家長無懼寒冷天氣,前往指定統一中心辦理選校手續。屬名校區的九龍塘區(第41網)競爭激烈,有家長為讓子女入讀名校,從上水、元朗等地 ...

師兄,

今次冇叫錯了吧!

原文章由 ha8mo 於 08-5-2 09:24 發表
三來我個仔有分(要穩入都唔係行佢條路啦

:;pppp:
5月17日記得捧場la.

原文章由 ha8mo 於 08-5-2 10:15 發表
佢係大仔,好似係有唔知5分定10分

想個仔讀喇沙,都唔使搞到咁下化?

個人諗法:得之我幸,不得我命,or the vice versa.....

讀哪一間幼稚園可入喇沙

邊間幼稚園入喇沙機會大呢?

原文章由 sonymagic 於 08-5-8 20:42 發表
邊間幼稚園入喇沙機會大呢?

喇沙係津貼學校, 所有小一學生都係經自行收生和政府派位先入喎
係呢兩個階段,學校唔會睇你讀邊間幼稚園
如果你去叩門, 學校應該先會睇小朋友既資料

有冇人係大抽獎抽La Salle 架?

有冇人係大抽獎抽La Salle 架?係唔係真係好難中呢?上年有冇邊個媽咪係中左架?
‹ 上一主題|下一主題