用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

回覆:小克 的帖子

因香港是一個多元文化的城市,而非華裔中,以南亞裔佔大多數。

小克 發表於 13-11-26 12:32
另一樣我又係唔明, TSL點解要狂收南亞人?
好耐好耐之前看過一些文,好似是something to do w 個課程,要收某%的non cantonese speaking students (by edb).  

引用:Quote:silvia_ng+發表於+13-11-26+12:57+點

原帖由 小克 於 13-11-26 發表
每級有5份1人係非華藉,而大部份係南亞,以一間本土也學校來講重唔係“狂收“?点解要有收南亞人文化呢?
...
funny....你睇返陳守仁既history, 就知點解會收呢班非華藉學童啦!仲有,學校一直想教到學生係global citizen,  家下社會都強調globalization啦。我地學校文化日係家長老師同學都dress up 到不同國家既人咁架。
如果唔知此校辦學理念,又真係幾難答到咀喎。

MrBeast 發表於 13-11-26 13:20
好耐好耐之前看過一些文,好似是something to do w 個課程,要收某%的non cantonese speaking students (by ...

聽聞....TSL曾經一度收生不足, 要殺校, 咁學校為生存咪狂收D南亞小朋友LOR, 結果搞到個課程好國際FEEL.....你知啦, 一講國際...好多家長真係唔理咁多報左先算架....咁幾年後, 佢咪變左一間大家爭住報既學校LOR.

小克 發表於 13-11-26 13:09
每級有5份1人係非華藉,而大部份係南亞,以一間本土也學校來講重唔係“狂收“?点解要有收南亞人文化呢?
...

咁我又講吓我的看法...

我覺得,每級有5分1人係非華藉,呢點係保持英文語境的最重要點子. 因為同學之間必須用英文溝通,即使做project也要用英文. 另外,這批非華藉同學,本身的文化亦正好可以擴濶華藉學生的眼界及世界觀. 況且,TSL並沒有很多外籍教師,大概亦因此能保持低學費(必先聲明,外籍教師多不一定等如好或不好,用外藉教師都有好多問題,包括流失率/貴...等). 在毋須聘請很多外籍教師的情況下,學生仍然保持英文水平,他們的外籍同學係重要一環. 小朋友的peer groups對互相的影響,不能輕視.

至於係咪好多南亞. 首先, 面試時去學校操場有個大圖表顯示學生國籍分佈,全校的南亞學生不少,但也有十分多是來自其他國家. 另外, 單憑一個字"南亞", 怎能評價一位來自南亞學生的好或壞? 我囡囡有個朋友仔來自印度,讀ESF, 好聰明好有禮. 英文有印度口音,但佢學校係國際學校,老師學生甚至外籍家長都無人理口音問題,但我地為什麼卻要介意人家的家鄉在哪? 再者,我囡囡另一朋友仔來自英國,英文係好地道好好聽的英國腔,亦係ESF,佢早幾日教咗我囡囡講一句slang,嚇得我要馬上警告囡囡不准再講這個字...

國籍,真係用嚟判斷學生質素的唯一標準嗎?

silvia_ng  well said!  發表於 13-11-26 14:11

MSBOY 發表於 13-11-26 13:25
聽聞....TSL曾經一度收生不足, 要殺校, 咁學校為生存咪狂收D南亞小朋友LOR, 結果搞到個課程好國際FEEL.... ...
有興趣可以睇返學校backgroud, 我地而家學校名既camoes, 正係以前賈梅士小學既校名, 我地既校章, 亦仲會寫住ec 呢兩個字(即Escola Camões 的簡稱)。
http://www.plkctslps.edu.hk/school_plan/1213/annual_school_plan2012_2013.pdf

silvia_ng 發表於 13-11-26 13:39
有興趣可以睇返學校backgroud, 我地而家學校名既camoes, 正係以前賈梅士小學既校名, 我地既校章, 亦仲會寫 ...
以前有油尖旺區有間賈梅士學校, 咪專收南亞小朋友LOR....

小克 發表於 13-11-26 08:38
SFA 大家都知近年超卓,預備“入神“,升中成績超強,over 80%入band 1A中學;
TSL 年年5,6千人考,收150 ...

小克,請問點解你咁憎tsl? 真係好想知道?? 講親tsl你都入去踩幾腳,又每次都講tsl畢業生8成,或者大部份去哂npl? 呢間學校得罪過你嗎?

silvia_ng  我諗佢唔會答你呢個問題呢! 事關我都見過有人係另一個topic 問過佢, 佢憎陳守仁都憎得好揚  發表於 13-11-26 14:12

遲D TSL 畢業生的能力在中學可能仲奇蹟, 分分鐘楊校長都唔信, 哈哈. 期待中..

2 間學校的比較, 其實不是分出要高下, 只是希望由不同用家同旁觀者提供多些意見供樓主參考. 樓主的決定亦只是他個人的事, 各校用家參與討論過後, 日子一樣過.

今年係陳守仁15週年, 還記得仔仔(現p5)投考人數只有2800人, 每年增加, 3400,  4300,5700, 6300, 確實是令人覺得驚訝。這麼多年來, 我也眼看著學校老師的努力, 營造了一個很好的語言環境。好像以往小一入學是先用廣東話教一年, 小二才用普通話, 至現在小一入學便用普通話教學 ; 又例如今年新增設了西班牙語, 讓家長除了法文及日文外, 多一種第三種語言選擇。學校得到的成績, 絕非僥倖。

大家可能會知道,教署供新校的banding比例係33/33/33, 現在於校網供查閱的升中的學生資料, 乃是8-6年前入讀的小朋友, 當時學校都未有咁多小朋友報名/決定入讀呀! 識計數既, 就自然會知我講乜。每兩年教署的調整分, 亦看得出派位一直在進步 (我可儲了5年的升中結果給自己參考呢, 嘿嘿)。

不要神化了陳守仁, 以為校長出黎講幾句, ek 家長吹噓幾野就會多人慕名而報。報名的我想只不過家長想試一試與本地教育有丁點不同的選擇而已。

MSBOY 發表於 13-11-26 13:56
以前有油尖旺區有間賈梅士學校, 咪專收南亞小朋友LOR....
咪係囉, 保記接手之後, 佢地都係咁繼續收返d 以前讀緊既學生呀! 咁又有咩問題?! 成日highlight人地南亞, 南亞唔係人呀?!

我上次都問過
我已完成3rd in ,好想了解下學校,但次次都見到佢出黎講啲似是而非的野,好煩好煩,毫無建樹,我真係想了解下tsl得罪佢啲乜。希望施主咁憎就繞路而行吧。

回覆 小克 的帖子

講句說話可能好容易, 不須要多加思考, 但一開口就抹殺了學校,老師,同學家長多年的努力, 似乎過份偏激咗!  

回覆 执子之手414 的帖子

SFA vs TSL, 兩間都好好。
我比較喜歡TSL,TSL 學費平啲,有政府資助,英語環境好到不得了,多外籍同学絕對是難得的优勢,升中不錯,要入神校靠自己。
SFA 是私校,無政府資助,白交稅。

講開英語環境,從一些事情上可知一二,上星期小兒學校旅行,剛放假便送他返學,在返學校途中,小兒遇到幾個同學,於是他們便以英語傾談起來,期間他們一時轉返用廣東話溝通,但好快只要一個同學用英語回應,大家又會轉台用英語,大概這是他們的溝通方式。

回覆:IGLOO 的帖子

朋友兒子SFA,我阿囝TSL. 兩間都好。當然升中派位SFA 好的(可能同歷史耐有關),但TSL 派位亦進步中。呢四年對學校都相當滿意。

以前大囡考唔到TSL, 都有在此嗔過,但不用說三道四。

升中考直資時,協恩同SPCS 校長都對TSL 有好感。

回覆:bowling68 的帖子

班裡除左五六個印巴小朋友外,
還有Cambodia, 中韓,中日,另一班亦有中法小朋友,應該同 St Margaret 差唔多。

TSL 外籍老師唔算多,中文班老師是台湾人,留美生,除普通話說得流利英話。

至於狂收南亞人,我估其他直資或私小都有。

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

SFA for sure

‹ 上一主題|下一主題