用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你見過最「肉赤」面試情境?
樓主: evil
go

你見過最「肉赤」面試情境?   [複製鏈接]

其實我最初都好擔心阿仔interview有壓力,會驚,唔肯入去會喊,因為佢都有D怕醜。點知so far佢in咗幾間都in得開開心心的,去到學校都急不及待入去。其實相信小朋友的壓力完全是來自家長的。我同老婆去年都好緊張,係咁train個仔,結果到要面試反而感覺都係順其自然,要做的都做了,因此這段時間除了還是多和仔仔聊天,訓練佢d語言溝通技巧,講吓故仔,玩吓,都冇話要佢認字卡果d了。

loklokhui 發表於 14-9-27 15:33
個仔面完試出黎散左,其實小朋友同樣有好大的壓力,我仔仔上年就係收到封REJECT LETTER喊到癲左,因為佢自 ...
其實如果收到reject letter, 我會收起, 細路唔問就唔提, 營造一種"唔係好緊要"既氣氛;我實在唔忍心見到佢為左唔係佢錯既事而流一滴眼淚, 我會心痛死!!!

回覆 poodlebb007 的帖子

我相信你是爸爸吧!你咁講,令我諗起另類肉赤場面。我哋同囝囝去見校長,已經係最後一關,大家都有啲緊張但儘量保持輕鬆,一家人細細聲傾下計放鬆下咁。

我哋同場會有之前同之後嘅家庭係度等,佢哋嘅表現另我吓咗一聲!
話說係我哋之前嘅爸爸,去完厠所返嚟,個老婆問佢女厠係邊,佢竟然好負氣同大聲咁講:「點知啫,你自己搵喇!」我都嚇咗一跳!
到另一對父母,個爸爸一入到嚟就打開部Notebook係度睇,無理過倆母子,可能佢一秒鐘有幾百萬上落喇。個媽媽就同呀仔傾下咁!個樣有啲無奈!

到最後,呢兩個家庭都唔成功入選,所以好多嘢係有原因嘅!不過我就真係鄧佢哋肉赤嘞!
‹ 上一主題|下一主題