用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
樓主: mumepen
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re:

catma

而家k1一星期係有3堂英文. 活動型式,又會有英文功課,數數配對都有. 佢地話o的miss 唔係上課都會入課室同o的小朋友溝通,佢地話多溝通,等佢地唔會對英語抗拒. 同埋真係好過只學ABC 呢o的咁簡單既野.

各位
將來會係通式教學,全人發展係好重要o的. 大家要留意, 填鴨式教育會不在. IP 課程會普及.

catma 寫道:
dear wawa,
請問k1會否有5至6節/一星期的外籍老師教英文.
thank you

catma :

Re:

Dear wawa,
很多謝你的回覆, 你說得對, 我一直忽略了通式教学. 其實我我也

Re:

catma

我唔係全識媽媽.佢都都重視親子活動,當然透過親子活動了解到多些自己小朋友既發展,語言能力又高

Re:

Hi all,

囝囝今年才轉到讀K2,他很開心,很快習慣,自信心大佐,還主動做工課,老師很細心,無論大小,立刻通知,等我好放心.

DouglasMaMa :lol

Re:

hi DOUGLASMAMA,

仔仔A1定A2?? AM?? 睇下我地識唔識, 呵呵呵. ^_*

Re:

Hi Iron,

仔仔A1PM    

您下年選小學會選那一間,交換意見.     

Re:

我仔仔AM, 所以唔識妳囉. ^_*

我諗讀得呢間幼稚園都預左讀埋小學, 一早就知比人地淺, 俾佢入到喇沙又如何??!! 咪自己辛苦佢又辛苦. 不過佢地既小學我都好有信心, 妳又如何??

Re:

Hi IRON,

小學學費好貴 ,我會比他試考其他小學,學費平好多    ,如吾得才讀埋小學,其實我不覺得特別淺,OK.   

Re:

早排收集左幾個case(接放學時同k3媽咪傾), 又我幾個朋友既朋友, 有幾個小朋友出返去讀其他名小學, 開頭半年真係幾辛苦, 之後就ok. 我相信小朋友係會調節得到, 不過老公同我都覺得如果一早想佢出去讀就會選其他.

係呢妳小朋友點觧會轉校既??

Re:

HI,
請問K3功課/ 默書多嗎? 如程度淺, 是

Re:

My daughter is now K3.
I don't think their study level is too simple.
These two weeks"
For Maths, my daughter is learning one-digit addition and deduction
For Chinese, she is writing 美勞 創作
For English, she is writing simple sentences
Don't you think the level is simple or not?  Since I don't know other schools' learning materials, I can't compare.
But surely there is no dictation at all and it may cause some difficulties in P1.

Re: 啟思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

Hi IRON,

其實囝囝十二月出生,我比他早一年入學,學多d野,K2重讀一年,做大囝,等他不用太辛苦.   

Dear wawa,
如一星期一次評估實在很好, 我的仔仔很內向, 所以我諗這間學校的教學理念能令他主動,堅强, 有自信心, 而且啓發性多方面学習也很棒.  但小學學費貴, 加埋其他開支, (例如校車,課外活動, 午飯, 補習....) 可能会接近1萬/月, 真的很大付擔.  :cry:

catma

其中一個原因,小人選佢地幼稚園都係怕佢地小學學費貴,就算到時唔選佢地小學,佢地幼稚園個課真係啟發到小朋友好多,同埋佢地小朋友好有自信, 可能係每個月生日會佢地都會有表演啦.

尋日我問仔仔,佢鍾意我乜野,佢話鍾意我身體健康. 呢樣我唸佢都係係學校學返來.

各位讀緊啟思小幼既媽咪,
我有一個問題, 我好想知道, 究竟啟思小學附屬幼稚園, 同全港九新界都有分校既啟思幼稚園, 究竟有乜野分別, 佢地既創辦人係同一個, 抑或係唔同既呢? 陸趙鈞鴻博士創辦既係邊間呀?
另外, 我而家仲好煩惱, 小女分別被六間幼稚園取錄上午班, 但其中四間已經放棄, 最後只交了兩間幼稚園既留位費, 一間係啟思小學附屬幼稚園, 一間係蘇浙幼稚園, 我佬鍾意蘇幼全普通話教學, 但我本身就鍾意啟思小幼既全人教育, 最重要係我鍾意佢地培養到每個小朋友都充滿自信, 有禮貌, 懂關心, 懂分享, 呢D德育方面既培養!
我本身係TKO全職媽咪, 亦都好想可以每日自己湊囡囡返學放學, 但北角實在太吊腳, 啟小幼既位置亦唔見得好方便, 但點都方便過蘇幼(有條長命斜, 行完都想C喇), anyway, 如果你地係我, 兩間幼稚園, 你地會點揀呀? 唔該畀d意見我丫!  

十月MA

啟小校監係方俠, 陸趙以前係呢間做過,出

我很應同你的說法,仔仔真是比以前開心咗,和有自信咗,
你的仔仔讀那一班呢??如升小一,又如何選擇呢?   

wawa,
唔該晒你解答我呀! 原來兩間啟思既校監係唔同人唻既, 我仲想問, 除左校監唔同之外, 教學理念各方面, 仲有冇乜野唔同呀? 點解你地淨係揀呢間啟小幼, 而唔揀番屋企附近果D啟思分校既? 咁多問題, 唔好意思呀!  

十月ma

其實兩間教學方式都係活動教學,  主要原因我只選啟思,因為校舍大, 教學理念好,同埋師生比1:10, 幼稚園同小學一齊,可直升,同一校舍, 唔洗再適應, 佢地有英文phonics學, K2 有埋普通話. 老師有愛心, 每個小朋友係老師心目中都有一定既地位. 這樣可增加小朋友既自信.

我沒有選多分校啟思,係怕多分校質數保證.

wawa,
面試果日, 老師同我講, 佢地一班都係30人, 咁係咪即係有三個老師負責一班呀? 其實面試果日, 老師畀我同個女既感覺都已經好好架喇, 可以話係唯一一間, 阿女面試果陣, 係d老師無戒心既幼稚園, 雖然面試其他幼稚園果陣, 阿女都肯回答老師既問題, 但就唔會好似in啟思咁, 心情咁輕鬆, 問乜答乜, 仲玩到唔多願走, 所以相比蘇幼, 我就真係鍾意啟思多d, 但我佬始終鍾意蘇幼普通話強, 真係煩c人!
咁你係咪會畀小朋友讀埋啟思小學呀? 學費好貴呀! 其實我都計過條數, 讀就讀得起既, 不過如果真係讀埋小學...好肉赤呀! 畀佢參加埋d興趣班添, oh, 一個月要成萬蚊呀!  
‹ 上一主題|下一主題