用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

Dont worry !!

原文章由 gigi2 於 07-8-8 11:41 發表
其實我對細囡的要求比較順其自然,事關讀書真是漫漫長路,最重要佢唔好怕了返學,因為她有時不會跟我合作的!為了免傷了親子關係,所以我select kindergarten for her without any test or examination.日後希望 ...

石小唔算係谷學生的學校、我呢個暑假都成日教仔仔小學生活唔同幼稚園、要獨立架、唉!我亦有自己煩惱、Brandon生得算高大、耐何人就非常胆小、上體育堂都唔知點算呀、反而小─二D課程仲係淺,無需太擔心!!

而且我對你有信心、─定教得到,幫到女女呀!!

求學心態

哈,連gigi2都開始每次用標題,你們倆位又用心又認真啊,不如branma妳都諗個下底的格言or自我介紹吧,好Fun!

Florian不愛做英文Paper,只做了三頁!:evil:  

每次安排他做,他會有一些藉口及推搪,原來他好受老師的委派的功課,而不太受我的吩咐,之前每天的三至七份功課做得好好又用心,但這2 weeks的暑假就鬆懈下來了。

他每天除做暑期作業外,英文學習CD-Rom都入迷到被禁止玩了,所以他日日都好多搞作,又弄了好多陀螺對壘標誌、遊戲內容規則格局,也忙於做一些紙首飾及情信給女同學。

我們三口子都不是典型實際讀書人兼要入名校做律師醫生的反叛破格都市人,可能又懶散,不愛強逼教學,故此此是入石小其中一原因;不諱言,我們在四年的幼稚園生涯中幾乎沒有天天溫習,只打天才波,其實我知是不好的,其他好多同學都會溫習,但每天時間都過得很快(藉口!),晚上接他回家,有很多事情做,只替他檢查功課,真不想連幼稚園及小學都要學業、學業、學業!好懶散的母親啊!

我們的求學心態是幾平常心的,慶幸(可能由於)他的在校成績優異,不用擔心,但入了石小就不知會怎樣呢?希望他應付到又開心求學。:D
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

29 Aug

branma,
估計29 Aug應該是:
學生編班見班主任
家長及學生分別聽解校內規則、注意事項
訂飯盒
妳們知道還有甚麼啊?

如果branma妳不返,可叫妳老公抄低要點or錄音,佢應付到的;你們就好啦,可以行過去返學,幾輕鬆,我要轉兩次綠巴,可能太多人又要搭的。:(

原文章由 branma 於 07-8-7 13:36 發表

29 Aug 你係咪自己&# ...

Irene 幾日無見

嘻嘻!!我新手上任乜都未摸熟呀,仲未識點整D句子呀!!
另外Brandon讀幼稚園時都無特別温書架,上堂有留心就得,反而我最緊張就係要同Brandon温兒歌,唱遊,講故事,和普通話,

你地兩個都係英文好好,足以成為─個好媽媽,我要向你地好好學習, !!

Brandon都有玩,係乜類型都有,學Phonics,揸車......etc

i type very slowly.....................

School Bus !!

Irene:

Why Florian not by School bus to school ???

29 Aug i want to SCS too, anyway !!我老公就─定去,我自己亦好想見吓老師和同學,

亦好想認識吓你地,交換吓電話!!

好勤力啊!好媽媽啊!Brandon又乖又合作,至於去到小學,就有好多有趣的同學及學科吸引佢改變大膽D,讀書叻又斯文好學,好過有D牛精同學呢。

我懶啊,但每天都要配合阿仔創作設計出來的遊戲玩,有時都幾疲累,他有好多概念、都幾天馬行空,年初他想出的儀器,就不是與Photoshop軟件差不多,但佢未曾看過我老公用及不怎用電腦;亦有些古靈精怪的遊戲,全部都在紙上運作,希望石小老師快D有得教佢用電子工具,早日輔導佢。

原文章由 branma 於 07-8-8 13:04 發表
嘻嘻!!我新手上任乜都未摸熟呀,仲未識點整D句子呀!!
另外Brandon讀幼稚園時都無特別温書架,上堂有留心就得,反而我最緊張就係要同Brandon温兒歌,唱遊,講故事,和普通話,

My Mobile

My Mobile is just PM to U la.

The school bus service is start from 3 Sep.

原文章由 branma 於 07-8-8 13:12 發表
Irene:

Why Florian not by School bus to school ???

29 Aug i want to SCS too, anyway !!我老公就─定去,我自己亦好想見吓老師和同學,

亦好想認識吓你地,交換吓電話!!

Computer class !!

石小─定Fit哂 Florian呀,Brandon有個同學的哥哥,今年升石小四年班啦,他媽咪話哥哥D電腦科學得好好,對電腦認識巳很強,今年就讓他加入學攝影呀.Florian─定讀得好開心

Brandon !!

Brandon係估唔到咁細胆架,他並不是斯人型,係多咀型,毎事問架,幼稚園老師的評語係

天資聰頴,勇於發問,其中英文科最為特出

勁啊!Brandon!

原文章由 branma 於 07-8-8 13:43 發表
Brandon係估唔到咁細胆架,他並不是斯人型,係多咀型,毎事問架,幼稚園老師的評語係

天資聰頴,勇於發問,其中英文科最為特出

希望啦!寓讀書於遊戲,寓遊戲於讀書,樂也。
石小有得學攝影呀?小一重有D乜興趣班呀?

原文章由 branma 於 07-8-8 13:38 發表
石小─定Fit哂 Florian呀,Brandon有個同學的哥哥,今年升石小四年班啦,他媽咪話哥哥D電腦科學得好好,對電腦認識巳很強,今年就讓他加入學攝影呀.Florian─定讀得好開心

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-8-8 14:26 編輯 ]

GAME

Brandon just okay only !! never say he is clever !!!

醒目仔女太多、我亦覺得Florian好勁、 he play CD-Rom is very well 各有優點、大家天份唔同!!

我日日同Brandon玩遊戲、例如玩 A for 乜 遊戲,可以諗多D 生字啦,亦有串字遊戲.........等等

SCS SCHOOL COURSE !!

last time i check with SCS website, but i forgot it the paper, let me find  out & email to you soon !!

braman,

Thank you妳先啦,也可不用找啦!OK la, 妳要返工,回家又要忙,我剛上過SCS Website都不見資料,返咗學先知也OK的。

原文章由 branma 於 07-8-8 14:35 發表
last time i check with SCS website, but i forgot it the paper, let me find  out & email to you soon !!

My jobs !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-8 15:04 發表
braman,

Thank you妳先啦,也可不用找啦!OK la, 妳要返工,回家又要忙,我剛上過SCS Website都不見資料,返咗學先知也OK的。

Dont worry, i can control my jobs !! because our dept just me only !! ha..ha....

I sent the email to you yet, pls check which course suitable for your son !! i want join 小童軍學吓紀律、但好怕星期六返唔到呀

一項挑戰!

原來他好受老師的委派的功課,而不太受我的吩咐......

嘜呢點咁相似!?我囡一不合作是很麻煩的,人又心散又被動,肯做有興趣的就十分有動力唔駛迫,但無興趣D野就會魂遊太空,好擔心佢都唔知點上堂學野!

你地就唔駛擔心喇,老師給你們囝囝評語咁好,我囡則是麻煩友一名,連佢幼班老師都同我講,教佢是一項挑戰來的,死未?你話我要不要擔心呢?求主保佑!:cry:
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

反叛期

呢個年紀係反叛期、年紀細細又知D唔知D咁,我都就嚟無乜EQ教仔呀 !!

我就要日日講道理囉、又口多多喎、成鬼日串我架!!激死!

小朋友又精力無窮喎、我都要増直自己同他─齊學習 !!

Brandon都係無時停,好彩(喝)得住,大D就唔知

gigi2,

其實阿仔好煩架(講佢壞話啦! )!!!

在2歲之時,他的脾氣及情緒好恐佈,差D搞到我癡線,我去自救紓解,看到某一心理書,他應該都是"Crazy Two / Terrible Two"作怪;又教又遷就又堅拒又屈服又鬧又打,都無用,最恐佈他又硬頸又堅持又勁不怕痛,妳可想像到我當時的心情,大多遊走在天堂與地獄,好痛苦好煩惱!

當時去了下葵涌的甚麼中心為阿仔做情緒測試,點知心理醫生話佢EQ、IQ都好,沒有問題;唉,有苦自己知,自問是個現代開明有點學識又懂教兒子的好母親,奈何他最玩我,但又愛到我死。

半年前又多次與我說很多死亡的言論,嚇了一跳,連忙開解一番,也寫了封信俾佢老師幫忙輔導,最怕佢多愁善感。

好彩石小有"拉闊生命"的課題,日常已正面教育佢,每個小孩都有他的特質。:)

gigi2,我直覺強,感覺妳應該工作能力強,是事業型,妳放下(or現時放棄)工作,我相信妳經過深思而決定的。數年前在講座裡聽過香薰導師話,她的高人老師說:"人生最重要就是平衡",如大家切合事件,更領悟到箇中真理。gigi2, 妳做到了吧。:D

原文章由 gigi2 於 07-8-8 16:06 發表
原來他好受老師的委派的功課,而不太受我的吩咐......

嘜呢點咁相似!?我囡一不合作是很麻煩的,人又心散又被動,肯做有興趣的就十分有動力唔駛迫,但無興趣D野就會魂遊太空,好擔心佢都唔知點上堂學野!
...

資優vs活躍兒童

Irene:

好多資優兒童同時亦係過度活躍兒童、所以控制唔到自己的情緒、我識的朋友當中亦有此情形、故小朋友會常常受到老師和小朋友的投訴!

但 Florian真人細鬼大,連死呀都運用埋!!

Maybe you can't control him !! ( 先control自己 EQ, 先教到Florian呀)

gigi2

gigi2

you are my idol !! 你直頭要開班教吓我英文呀!!

世事如棋

在這兒最開心是認識了兩位,雖則我們來來去去都是三人行,但總算是投緣吧!說起來,多謝Irene的直覺因為我會當你讚左我了。其實我為細囡的成長也經歷了些波折,雖然放棄份工但是十二分值得的,事關份工的人事極複雜,再做下去我就真的會失“平衡”了!話時話,你的時尚首飾店我有印象,不是因為任何宣傳關系而是英文店名Audrey,哈!我那時還心想這店很特別,個英文名和中文名不是直接關連或直譯的,卻估不到在這裡認識店主你,還知道了原因。看!世事如棋哦!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題