用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個 ...
樓主: elbar
go

升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個月   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-3-1 13:52
若果新安排落實,確實會對大部分直資有影響,大家只聚焦強直資,是否係忽略左大部分直資。舉例,一間1B直 ...
所以, 直資只要提早交名單俾教育局就解決咗抽飛問題了。否則, 佢哋就要响自行公布到大抽奬前一段時間補返D流失位。我估計係有好多B1生, 自行仍然係無offer, 因為有部份學生係有兩個offer。呢批學生, 好大可能會接受B1B/C第二輪既直資offer。

回覆 nataliegooooo 的帖子

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190301/59316960
......劉認為改制並非只是「改一改時間、提早少少知結果」,他解釋升中自行分配學位階段可選第一、第二志願,但中學方面並不知道學生排序,「就算3月公佈名單話我想收呢個學生,但原來我間學校係第二志願,個學生走去第一志願,但仍然統一去到7月後註冊,咁3月個名單原來都係咁唔穩定,家長點參考?」他建議升中自行分配效法升小的機制,即自行階段只准選一校。......

醒目開學勳章

回覆樓主:

好難同神溝通

lovecupid 發表於 19-3-1 13:47
如果自行時兩間都取錄個學生,咁家長收到兩封分別兩間學校的取錄信信.......咁.....到時3月尾家長就去最想 ...
份文件寫如果兩間自行都收,係只會派首選果間,無得再揀

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 19-3-1 14:08
到時也會出現新問題,例如3月已有offer的學生hea讀/不讀/請假去旅行/不參加餘下毫不重要的考試,提早放暑假 ...

係可以预見的分化

醒目開學勳章 王國長老

boboT 發表於 19-3-1 14:11

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190301/59316960

劉係校長,唔係教育局發言人
你攪清咩說話咩人講先啦

little_yolky 發表於 19-3-1 14:11
所以, 直資只要提早交名單俾教育局就解決咗抽飛問題了。否則, 佢哋就要响自行公布到大抽奬前一段時間補返D ...
就算直資中學提早交名單俾EDB都無用, 因為EDB應該都係統一4月底先去處理

到時家長大可直接去搵EDB抽飛

除非EBD話必須經中學來申請, 否則家長一樣可以放棄直資學位. 不過如果EDB真係咁講(叫家長搵學校申請), 只要直資中學同家長講交咗資料俾EDB就無法改, 咁變相大家都係無得抽飛, 家長亦吹間中學唔脹 (反而係俾EDB玩, 俾咗個實現唔到既希望佢)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我意思就係抱這種立場的校長其實也不智.

醒目開學勳章

boboT 發表於 19-3-1 14:11

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190301/59316960

攬炒
個小學校長(第一篇)同中學校長(依篇)既言論都好嚇人

boboT    發表於 19-3-1 14:35

little_yolky 發表於 19-3-1 14:11
所以, 直資只要提早交名單俾教育局就解決咗抽飛問題了。否則, 佢哋就要响自行公布到大抽奬前一段時間補返D ...

我係指會推低直資收生質數,亦鼓勵直聯小學學生先走一轉外闖,唔得先乙1揀直聯中學~~~

你諗下對貴校中學部有乜影響,可能,只可以收到走唔到既自己學生~~~

我會約hkpapa去食花生,睇下個新安排係咪令升中選校越搞越亂~~~

我覺得新玩法對二三線直資校有較大影響,對所有學生都有好處.

mcl203 發表於 19-3-1 14:21
我係指會推低直資收生質數,亦鼓勵直聯小學學生先走一轉外闖,唔得先乙1揀直聯中學~~~

你諗下對貴校中 ...
有冇花生期貨? 可以炒番幾轉喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:18
就算直資中學提早交名單俾EDB都無用, 因為EDB應該都係統一4月底先去處理

到時家長大可直接去搵EDB抽飛

EDB D缷膊行為,卸俾中學自己通知,咪搞到天下大亂。起碼要由EDB分兩階段出派位紙,註冊左直資唔會派位,先可以令情況無咁混亂~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:23
有冇花生期貨? 可以炒番幾轉喎!

你地就好啦! 難為我們受影響的家長

ilyrd 發表於 19-3-1 14:23
我覺得新玩法對二三線直資校有較大影響,對所有學生都有好處.
對所有學生都有好處.

未必, 因為如果有學生本身係自1/自2後補頭個批, 按現有機制, 最終都極大機會會入到自1/自2. 但如用呢個新玩法, 相信多咗正取生會去直資抽飛, 咁後補個班就蝕底了, 尤其係自行既學校係屬於他區, 到大抽獎時可能只得甲部可以再抽

piglet0529 發表於 19-3-1 14:26
你地就好啦! 難為我們受影響的家長
其實如果真係實行, 我都係受影響既家長.

不過我唔認為對我既部署有影響.

或者咁講, 另一方面, 對一心想入直資中學既家長係好事

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:27
對所有學生都有好處.
所以前題是大家是否同意"學生優次"有先後選擇之權利或優勢.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:29

你縱橫EK升中甘多年,仲有未升中的小朋友?

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:29

但,可能係,原本推左出去做三線既直資,變成走向不歸路。等於幾拾年前既大量私校既消失於改革中~~~

mcl203 發表於 19-3-1 14:21

你諗下對貴校中 ...
我哋中學部一定唔會有影響, 本來都係用唔晒D額
‹ 上一主題|下一主題