用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-17 15:12
若果我無理解錯,呢2個例子都唔歸類搏~
1.有34分,即係A1夠分
2.有28分,A1收28分,亦唔係搏

你應該拿我舉例的中位數(這亦是洋蔥頭媽咪所寫的概念),即是 31 分來做比較。 PG 31 分,我舉的例子是 31 +/- 3。當然高多少,每個人都不同。但個游戲係咁玩。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-17 16:35

ok_ko 發表於 21-11-17 15:19
你應該拿我舉例的中位數(這亦是洋蔥頭媽咪所寫的概念),即是 31 分來做比較。 PG 31 分,我舉的例子是 31 ...

事實係,DSE成績出埋,已經知道機會率,JUPAS又俾你改排位。仲拎個PG31放A1為乜?除非,真係深信31分夠入QFIN~~~

mcl203 發表於 21-11-17 15:25
事實係,DSE成績出埋,已經知道機會率,JUPAS又俾你改排位。仲拎個PG31放A1為乜?除非,真係深信31分夠入Q ...

2021  CU QFIN LQ=34,若果計6科,若果認為31仍然有機會,或一心 一意,放A1係無問題的~~~

QFIN 係計Best5,用Best6去講為求統一説法~~~

mcl203 發表於 21-11-17 15:25
事實係,DSE成績出埋,已經知道機會率,JUPAS又俾你改排位。仲拎個PG31放A1為乜?除非,真係深信31分夠入Q ...

唔係深唔深信問題。深信就唔係 搏啦!假設你真的只有31分,一般情況下QFIN34分。就是搏QFIN
收你31分呀。當然,每個人點都唔同。但你明明有31分,你把econA1,排後面
(A2,A3)就真係唔使了。A1Econ)已經收左你!

ok_ko 發表於 21-11-17 15:33
唔係深唔深信嘅問題。深信就唔係 搏啦!假設你真的只有31分,一般情況下QFIN收34分。搏就是搏QFIN
收你31分 ...

我一早講咗,深信31,亦可伸延至28-30,或更低都可以,無問題的,只要深信+堅持。QFIN Median係加1,唔係34, LQ先係34。若仍用+/-3,似乎搏係失敗咗~~~

mcl203 發表於 21-11-17 15:37

我一早講咗,深信31,亦可伸延至28-30,或更低都可以,無問 ...
當然高多少,每個人都不同。

有人唔搏都有。

重點係,你PG31去搏QFIN,係無問題。但若你已經係DSE31,就要評估下31仲係咪叫做搏。搏,我嘅認知係要有勝算,不論機會幾大~~~

拎個簡單啲,HKU Medic收36,若果DSE33放A1,又算唔算係搏呢?

唔好拎個Medic放A3,A1/2放收DSE30/31歸納為搏~~~

ok_ko 發表於 21-11-17 15:42
當然搏高多少,每個人都不同。

咁即係唔係單一結論喎。咁應唔應該DSE-3仲搏呢? +3當然無問題啦~~~

mcl203 發表於 21-11-17 15:45
重點係,你PG31去搏QFIN,係無問題。但若你已經係DSE31,就要評估下31仲係咪叫做搏。搏,我嘅認知係要有勝 ...
其實,都寫左咁多,夠比網友自行分析了。

回覆樓主:

都係要自己搞清楚,PG / DSE成績嘅分別。PG你點排都得,根本就唔係現實。DSE結果都出埋,自己去計吓機會率,越高分越少學生考到,-3是否一定適合,自行判斷機會率~~~

+3每高一分你嘅機會越大,相反-3每低一分就越來越多學生係呢個分數,-3自己評估下多咗幾多考生有呢個分數了。又除非,果科唔係熱門科~~~

BandA係重要嘅,又若果心儀學科放BandE都一定入到,咁似乎前面嘅BandABCD都點排係無所謂。但,都未必歸類係搏~~~

ocarebear 發表於 21-11-17 14:32
之前都聽過話放  Band A 爭取面試機會,  但最近睇完幾間院校網上 info day, 又發覺大部分其實都需要面試,  ...

其實"工程科"先最需要面試,過去太多人誤以為"被大眾"定性為水泡科嘅就唔駛乜點睇報名者的"質素",面試就係要睇清楚申請者是否能夠""勝任""選讀工程系。

ocarebear 發表於 21-11-17 13:05
即係填表時,  band A 應該填自己覺得一定入到嘅選擇, 無論現在填, 還是放榜後改

可以咁講嗎 ?

你就咁"概括"Band A為""一定入到""之選擇會好危險呢!一般而言,A1搏;A2同Level;A3穩入,三類都不能概括為一定入到。努力呀!

小時了了 發表於 21-11-17 13:42
Jupas 以下條片 Mr Red / Miss Yellow / Mr Orange / Miss Bule / Miss Purple 5個同學例子講解, 唔知可唔 ...

條片要o趙多幾次,反芻又o趙又反芻又o趙...才會明白

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-17 13:22
A1 可以博,A2 要揀同自己分數相差不多,A3 就最好穩入,太進取跌落 band B 始終有風險。
...

如果阿囡選嗰科CU同kongU都有得讀, 收分差不多, 咁佢A1放CU, A2放Kong U, 咁A3係咪要放穩入減風險?

宜家好似刹到埋身, 因為之前阿囡未揀定科, 懶懶閒咗, 我都要盡快再温習吓!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-17 16:42
如果阿囡選嗰科CU同kongU都有得讀, 收分差不多, 咁佢A1放CU, A2放Kong U, 咁A3係咪要放穩入減風險?

宜家 ...

大家硏究下,如果真係好想讀果科,放晒 A1 . A2 後,咁A3 放穩入嘅心理壓力會無咁大,band B 入機會始終细咗,熱門科更加唔駛諗,當然到最终出咗DSE成績都仲有機會可以改,但最好就 band A 内攪掂啦 !

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-17 16:56
大家硏究下,如果真係好想讀果科,放晒 A1 . A2 後,咁A3 放穩入嘅心理壓力會無咁大,band B 入機會始終细 ...

明白收到! 謝謝!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

温馨提示
HKU、CU、UST、Poly、City、BU 最低入學門檻為 332233.
其他大學門檻為 33222 ,揀選時都要留意。

YmOra 發表於 21-11-17 16:18
你就咁"概括"Band A為""一定入到""之選擇會好危險呢!一般而言,A1搏;A2同Level;A3穩入 ...

我寫得唔好
我意思係 band A 要包括九成九信心可以入

ocarebear 發表於 21-11-17 18:00
我寫得唔好
我意思係 band A 要包括九成九信心可以入

ic

YmOra 發表於 21-11-17 15:58
其實"工程科"先最需要面試,過去太多人誤以為"被大眾"定性為水泡科嘅就唔駛乜點睇報名者的"質素",面試就 ...

面試只可能在第一輪申請的時候可以進行,到出完成績洗牌之後,很多是睇分選科,很多錯配也旡可避免。個別工程學院每年收多過500個新生,參差不齊在所難免。

Common first year,也是問題之一,選主修也是看第一年GPA,個別主修你很難想象低於十個學生選,橙定桔你自己想。只有土木工程及CS收爆,才有質量保證。

其實各大學工程學院也要反思common code是否最好?大家細心留意,個別獨立收生的課程平均收生成績及對口方面都係較好。而且獨立收生開始多面試,個別大學的課程要學生動手創作一些東西,都會減少錯配,始終還是少數。

大學工程學院越大越不想獨立收生,冷門工程可能會冇人讀,冷門並不等同社會不需要,只是學生及家長有其他想法。UGC及大學同時要考慮社會長遠發展的需要,不能一窩蜂FinTech,AI,CS,土木,殺哂工業工程,機械,電機,電子也是不現實的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題