用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓 ...
樓主: 非女
go

06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓! [複製鏈接]

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾

SHRILEY,

查實下午都冇所謂既,放學都係4:30咋,返屋企仲可以訓多陣至食飯,又唔使咁早訓,有多d親子時間    返下午仲有個好處,就係如果佢參加課外活動組會係下午放學後,制服團體就會喺中午,唔使頻頻撲撲去接送,只係早d返學同遲d放學咋 :wink: 我個囡返上午班9點訓,放工夜d返都訓咗囉    朝早又到我自己想訓多陣   

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓!

hi,luluma
面試果日仔仔表現都ok啦,見聖彼得佢自己玩玩具,玩玩下見自己悶,走去同人地一齊玩,跟住老師比玩具同糖,叫佢比媽咪,佢第一時間走過黎比我,跟住仲唔肯走,真激死,見保易都係咁啦,係唔肯坐定定,見保田就............,又唔聽老師講,人地玩果樣佢又要玩,真激死,我都好擔心會肥佬呀
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓!

garfield_pooh,

佳寶應該係得美孚同兆安有特別政府資助,建生好似無喎

有冇家長今日收到保易信呢?我樓上個朋友收到,派到下午班。
love

醒目開學勳章

我今日都收到la,上午班

醒目開學勳章

hviy 寫道:
garfield_pooh,

佳寶應該係得美孚同兆安有特別政府資助,建生好似無喎

really?我真係唔知喎   

garfield_pooh 寫道:

嘩!恭喜你呀!
我重未收到呀!
唔知點解,希望明天收到啦!
我想問你,你係咪要返工呢!容易D收上午
而我寫係主婦,係咪就會讀下午,還是攪珠出來呢?
love

各位好:

不知道各位可否比意見蔡冠深,保易及保田那間較好呢?
我仔仔考到保易下午, 其餘2間上午, 是否蔡冠深不是太好的呢?

我都收到保易的信, 編去下午班
激氣呀

老公話我猪猪, 唔應該tick下午都考慮喎, 應該只要上午..

希望另兩間係上午啦.....

garfield-pooh
恭喜你呀....心想事成
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

各位好 :

我今天都收到保易的下午班呀... 我依家都擔心緊囡囡返下午班是否習慣呀!!!

我係"凱晴"呀. 於10月19日出世同大家say hello呀. 10/19 --- 3.4kg 4/21 -- 8.37kg

我今日都收到保易既信,又係下午班,激氣 :evil: ,希望兩間會係上午班啦
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

我個女o個朋友又係派下午班,都唔知佢點派家 個個多數係下午班
love

醒目開學勳章

nine12 寫道:
嘩!恭喜你呀!
我重未收到呀!
唔知點解,希望明天收到啦!
我想問你,你係咪要返工呢!容易D收上午
而我寫係主婦,係咪就會讀下午,還是攪珠出來呢?

nine:
thanks!
yes, I'm working mama,
其實我完全冇撰擇到下午班,交報名表時,我話我唔會考慮下午班

我都係下午班呀!

我個女只係後備生,仲係下午校的後備生。我只選上午校。
你地仔女是否大仔大女,我個女係細女,11月出世。是否有影響﹖好失望呀。依家都唔知讀邊間好﹖

Hviy

先多謝你給大家的意見, 真係獲益良多. 令我腦內零碎問題, 明白了不少.

還有些問題想向你指敎……..

聖彼得無疑係我的首選, 但若果一個唔好彩, 佢唔收我, 我就會選擇保幼, 因為至少保易收左阿女先

咁樣保幼的小朋友, 在選擇小一學校時, 我那幾個心水小學, 會否因為係讀保幼, 而有所影響呢

保圓係直資, 要面試要見小朋友, 就無問題啫, 但鄭任安等都係攪珠, 咁會否考慮保幼小朋友呢……還是已限制了選小學的範圍, 即只可選保小呀……
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

carmen,

恭喜你!!!! 我個囝囝 "保易"結果係肥佬, 仲要係下午校輪後後備生第6個咋   有點失望啦!!!! 但可以留番係聖彼得(青山村), 唔洗煩!!!! 因為呢度 N1老師好好!!!

garfield_pooh 寫道:

保易亦收我倜女上午班,我個女是一月出世,比起其他小朋友優勝D, 可能大D, 明白D,  因他面試時老師問乜答乜, 完全無冷場,可能真的是看表現,  而我亦只定報上午班, 其實我好矛盾, 因我first choise是st.peter兆麟,  但要wait 到17号先知, 而保易這星期六要交留位费, 我已交了佳宝兆安500元了,
做保險,又係上午班, 真的不知如何取舍, 可否各位媽咪比D意見 ?  thanks

我仔仔都是1月出生, 但當時在保易的表現真的no good, 所以現在只有下午, 但我其實不喜歡保易的面試方式, 因較緊張, 但我不知為何甘多人會選這間, 我只是感到較返屋企, 但有否各媽媽可提借關於蔡冠深的意見, 謝謝各位....

我個仔都係下午後備,我都唔打算讀喇,佢地又要安排人9:45,去到又要等第二批,我個仔要去playground玩,玩到唔入房,係要想走返出去,咁不如安排d人10:00先in啦
‹ 上一主題|下一主題