用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學

the primary will be open at 2006

Hi  ALAL,
How to apply? Later 2006 or KG(Now)?

junior 寫道:
Hi  ALAL,
How to apply? Later 2006 or KG(Now)?

我記得好似上次睇過篇新聞稿,小學校長講過話今年9月會招生。

kae

Hi Kae,
Thanks your reply! Where can i get the 2006 P.1 form(download or waiting list)

P/S My child is not study here(KG.)May be i will  change to study here.Pl give me some advise.

junior 寫道:
Hi Kae,
Thanks your reply! Where can i get the 2006 P.1 form(download or waiting list)

P/S My child is not study here(KG.)May be i will  change to study here.Pl give me some advise.

junior

而家學校未開始招生,我諗你留意住學校綱頁、新聞稿及BK家長們的最新消息先啦,以下的綱頁相信可以幫到你的。

浸幼家長會

香港浸會中學附屬學校

如你真的好想入到浸小,想信你今年插班入浸幼會穩陣d,因為學校都講到明優先收番自己學生先,同埋大部份讀得浸幼的都會直升埋小學,因為大部份家長害怕的銜接問題唔會出現,家長都會安心及輕鬆d。所以小一先去考恐怕學位所餘無機,如果少人考就話有d機會姐,但到時好多去考的話,你話機會有幾大啦。

kae

想插班K2都唔係咁易, 據我所知自從公報左小一06年開學之後, K2就多左好多插班生, 不過都唔係冇可能嘅, 你地打電話問下學校啦, 可能亦有D人知道小一收$3000學費嫌貴, 即刻退學呢     

ka媽 寫道:
想插班K2都唔係咁易, 據我所知自從公報左小一06年開學之後, K2就多左好多插班生, 不過都唔係冇可能嘅, 你地打電話問下學校啦, 可能亦有D人知道小一收$3000學費嫌貴, 即刻退學呢     

ka 媽
贊同你的意見,因小一學貴巳公佈左會係$3000,所以一定會令有些家長卻步。

你呢?會否繼續比小朋友讀浸小?

kae

其實我都嫌貴了少少, 但我都係堅持會讓女兒讀浸小, 但細佬就未決定會唔會跟家姐, 因為我家未必負擔得起.....每間學校都有人會話好或唔好, 皇仁同英基都會有羞聞, 有人覺得"浸會大學"唔夠出名, 有人覺得$3000已可入讀名牌學校, 但我覺得我女只接受到浸幼的嗰類輕鬆教學法, 咁就比佢繼續讀啦.....浸小收幾多錢, 家長唔話得事就有點無奈....

ka媽

咁又係,如果好似耀中咁家姐讀緊而細佬又入讀可有7折優惠0既,你話幾好呢。

你囡囡而家返成點呀,佢返上午定下午?係咪多左新生插班呢?我重想問下你d意見,其實我對學校的教學課程、理念及放式都大概清楚明白,只係重想知你覺得學校的老師經驗夠唔夠、對小朋友態度、嬸嬸如何?

重有你係咪自己楂車接送,咁你會將架車信向邊度,因學校下面好似係貨車錶位黎,如果我送佢上去一陣比人抄左咪好唔底。

kae

我女讀下午班的, 插班快2個月了, 我發現個女好似接受新事物的方式改變o左, 我唔識講點樣唔同o左, 但應該係好事.
老師們都好親切及屬年輕化的, 特別係D嬸嬸, 好似係同佢地一起上課咁, 我問起佢地有關女兒的學校表現? 有冇唔適應...等等? 嬸嬸們竟然說得出來, 還講得出我女同誰做朋友, 同誰會比較多接觸.
浸幼的工作人員給我的感覺係人人對這份工作都充滿熱誠咁, 不過浸幼的班底好, 唔代表浸小就好, 因為浸幼話事係羅園長, 浸小係由陳太做領班, 我同羅園長在申請插班時有很短暫的面談機會(約45分鐘), 我覺得這位園長十分謙厚, 雖然當時佢可大擺園長款, 但佢冇咁做.
至於陳太, 有同佢共事過的老師則指這位女士出名係強權分子, 做事欠缺人情味, 不過如果佢的處事係精明的話, 都冇所謂啦, 又或者陳太可以令浸小打出名堂呢.
我4月開始讓女兒坐校車, 3月份天天揸車好累亦好貴(因為要過獅隧), 接送小朋友可向校方申請入車證, 入校放下小朋友給樓下老師, 車就要即走, 放學可同校方先講好, 就會有老師帶你小朋友到校下咪錶位的出口等你, 咁就唔怕抄牌, 放學時要等校車走晒你先可揸車入校接人, 大約4:15左右啦, 不過小朋友都唔鐘意走最遲, 都係等老師帶到樓下又方便又快過其他人走.   
其實校車都算方便, 有好多小朋友都坐校車, 如果自己搭車接送, 4:00pm人人放學, 嗰個位置很難搭車.

ka 媽

完全明白哂,唔該哂你,如有校車我就一定比佢坐,如果唔自己楂車要坐交通公共去的話,我要轉成3次車先去到,不過我又好想睇佢地平時上堂情況,同埋可以多d同老師溝通,學校比唔比家長隨時上去觀課架,即係課室外的玻璃窗望佢地呢?

咁你會唔會比阿女直上浸小呢?老實講陳太的來頭我就唔係咁清楚,不過之前睇過之前有bk家長post過對佢0既評價都唔錯。

kae

kae,
人地話陳太強權, 未必係話佢唔好;  話佢冇人情味, 其實可能係做人唔夠圓滑之過, 我同陳太其實從未有過任何接觸, 所以我對佢還存有一點期望, 希望佢將浸小發展得有聲有色, 至於佢本人係點樣根本唔重要,  我會比阿女讀浸小, 因為間學校好靚, 人總會貪新鮮, 我也不例外.

觀課? 我沒試過, 唔知詳情, 不過如果有人知的話, 請上綱講下啦.

ka媽,

請問你中午

我住西貢(近帝琴灣), 如揸車行T7幹線經獅隧, 由家門上車至到學校樓下, 全程18分鐘, 一般12:30出門的時間, 交通每日都好暢順, 一路只需停一個燈位(獅隧直出到成龍公司門口燈位轉左), 我平時會在旺角消磨3個鐘時間然後接女放學, 有時會在學校附近的牛律道, 劍橋道的2小時錶位小睡片刻, 不過我在校門口貨車位睡覺都冇試過抄牌, 足足一個月連"鐵馬"都冇見過, 可能係特別日子才會有抄牌.
至於校車, 上學等車時間12:35, 放學到家16:45(我家係尾站), 不過沙田放學會早好多, 16:20左右應該會到(因為係頭站).

ka媽,
Thanks your information!

ka媽,

謝謝你放料!原來很快可以到學校,不過最慘消磨3個鐘時間,你真是唔話得。而校車時間都好正,聽完你講,可能我都選搭校車啦!

各位唔洗咁客氣

Hi  ka媽,
今天在我屋苑遇到一位浸幼學生正等候坐校車返學,她讀上午班,她媽媽說要7:40pm上車,放學要12:20pm才落車。她說我們屋苑是中途站,之後還要經河畔一帶再去大圍,所以車程要40min。但可能下午班又不同,其實本來想轉上午班,因上班時可送埋女女返學,但亞女要好早起身呀,所以冇申請。  

下午班坐校車的確係唔同上午班, 早上會堵車, 中午正常交通的話應十分暢通, 上午班放學遲, 可能校巴要迁就下午班的學生不會太早回到學校,

11:30(上午班放學)--------------->12:55(下午班到校)
校巴一般係會在同一地方放下上午班學生, 然後下午班學生即上車, 其實下一年浸幼開多左班, 而且可能多左沙田以及新界區學生, 校車時間會不同了, 可能加多幾條線, 校車叔叔話來年的路線會重新安排, 我覺得大家應該盡早同校巴公司有溝通才是上策, 如果等8月學校新生開會的話, 你係"被人安排", 將你左堵右堵o個種, 但你地早d同校巴公司講就係"參與安排"啦, 分別好大o架!

請問你有冇校巴公司電話呀
‹ 上一主題|下一主題