用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點? ...
樓主: leungcnine
go

有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點? [複製鏈接]

原帖由 lalamike 於 11-11-22 13:13 發表
唔怪喎
因為如果佢一日唔答你
佢當你係reject又得
waiting又得
而家我估果間kg只係寄咗一批accept的
總之如果最終夠數咪直情send reject囉
連waiting信都慳番
如果唔夠數
呢班未寄的
佢可以再慢慢篩

...

咁都得...!
要我日日打電話去問...
佢唔嫌煩我都嫌自己煩啦...
我收到果封野講到似是而非咁...
我家下問都唔想問直頭當冇收過...=.=

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-22 14:06 發表
其實我地報名都交埋咁多回郵信封,
我覺得佢地應該一有消息就寄信通知啦,
ACCEPT 又好WAITING 又好,REJECT 都好啦,
唔係D 家長成日打去問咪仲煩.
如果佢地係想第一批出左收番再睇駛唔駛CALL
WAITING, 咁佢就唔好SET  ...

其實來來去去我覺得佢地只要用兩個信封...
一個INTERVIEW通知...
另一個係通知收生結果...
咁如果收既...
去比留位費果日先叫家長再交回郵信封又得唔得呢...
環保D啦...

回復 42# cat8141210 的帖子

我都覺報名係超唔環保,
有D要影印埋出世紙,父母身份証,針咭,
仲要2-3個回郵信封添.
其實呢D係真係收左交留位先比都得啦,
咁多人IN,又要人交齊野,真係好浪費.

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-22 18:02 發表
我都覺報名係超唔環保,
咁多人IN,又要人交齊野,真係好浪費. ...

我報過有D幼稚園係唔洗交任何野...
淨係交FORM就OK...
一張相...信封一個都唔洗...
不過果D多數都係村校...

上星期報左間保良局仲好呀,
SCAN 張FORM 同相,EMAIL 去就得
不過今個星期六IN 就要帶回郵信箱/相同針咭COPY.
其實我覺得呢D 真係有OFFER先收都唔遲啫。

回覆 33# lalamike 的文章

可唔可以講係邊間?

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-22 18:02 發表
我都覺報名係超唔環保,
咁多人IN,又要人交齊野,真係好浪費. ...

講到唔環保我都要搭下訕。
我仲記得,我報果間突然無左N班果間(另一個campus) 時,我係9月1號正式寄出晒d 出世紙、文件同回郵信封,點知到左9月6號,我收到學校call我: 唔好意思呀太太,我收到你寄黎個申請,但係呢,唔該你上網再填一次份form,然後scan 埋張相再用e-mail 俾我地啦,因為我地已經改左用e-application ......
當時我一收到呢個call ,忍唔住就有d 火: 你地個web site唔係咁寫,明明係話我地可以郵寄或者by e-mail,咁即係話可以接受郵寄啦,咁又有相又要回郵信封,所以我咪寄黎。既然你地都已經改晒用e-application, 咁點解個website仲要咁寫呀?
再答: 太太,你都係再響網上填多次啦,咁樣我地可以e返d 回覆俾你,又可以即時有個reference number, 你仲可以網上check到個情況添。如果唔係,我地再人手幫你入機,分分鐘再延遲你個申請。我地已經收左百幾份form架啦。
我當時真係幾火,但無奈我個申請響人地手上,惟有乖乖地用5分鐘填好,好在在公司我又咁啱有BB張出世紙同埋咁啱我係scan 左佢張證件相在電腦內,就立即send左去。而家我仲收到offer添,但係我對呢間學校真係大打折扣囉。

呀,仲有,我最唔捨得果幾張證件相,因為果次果張好靚,我仲想同佢攞返,如果可以,最好攞埋我d 回郵信封添呀。
interview果陣我好似仲見到我張寄去的application添,果日掛住in,又無攞返,蝕晒。

回復 22# lalamike 的帖子

哦原來你係講NORTH POINT雲吞個間...
香港區我唔係好識.

原帖由 lingan 於 11-11-23 00:52 發表

講到唔環保我都要搭下訕。
我仲記得,我報果間突然無左N班果間(另一個campus) 時,我係9月1號正式寄出晒d 出世紙、文件同回郵信封,點知到左9月6號,我收到學校call我: 唔好意思呀太太,我收到你寄黎個申請,但係呢,唔該你上網 ...

我最記得我係親身交FORM去九龍塘計思, 佢用千個借口話你張FORM填得唔好, 呢樣唔得個樣唔得, 仲話收HARD COPY FORM的遲D IN 架, 叫我返去填E-APPLICATION. 最後我都係收返, 回家填過E-FORM.
浪費時間.
INTERVIEW個日我由泊低架車入門口排隊到上課室到出校門, 我都係用左15分鐘左右, 見早上, 上到課室坐底玩玩具,都未開始玩,小朋友未WARM UP就話:我係老師,而家同你地開始面試, 一口氣問曬所有問題, 我囡囡大部分都答到, 但係就無乜表情同周圍望(因為未熟習環境), 個面試只係用左5分鐘走人. 最後當然不是正取生啦.
‹ 上一主題|下一主題