用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

Jennie 發表於 15-1-22 09:54
我知以前學生唔駛返, 唔知係咪因為今年將試後檢討紙要由班主任比返佢而面交比家長至要返. ...
我問過亞囡,佢話佢哋唔使返喎。

問咗亞囡,佢話先生同佢哋講星期日唔使返學校

LUCKYO  咁奇怪既!  發表於 15-1-23 12:05

回覆 Jennie 的帖子

檢討紙?阿女冇講喎!

引用:回覆+Jennie+的帖子 檢討紙?阿女冇講喎!

原帖由 LUCKYO 於 15-01-23 發表
回覆 Jennie 的帖子

檢討紙?阿女冇講喎!
佢地叫反思紙,粉紅色的。

Yanamami  新野黎㗎??  發表於 15-1-24 19:31
Yanamami  新野黎㗎??  發表於 15-1-24 19:30
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

見完了~~我覚得見面时间实在太短,傾唔到d乜野,次次都滾水6腳禁……

小沖  問到想知d問題。  發表於 15-1-26 16:47
小沖  今年反而覺得見班主任幾好,都問   發表於 15-1-26 16:45

hayamama 發表於 15-1-7 21:49
Yanamami, 請問有冇認識高Form姐姐可以讓出中三的Chemistry 課本?

hayamama,阿女係櫃筒底揾到幾本旧版Physics, 要嗎?(不过佢唔肯帶番学交收,煩人一个)如要,点俾你?

hayamama  謝謝Yanamami, 不用了, 呀女話有   發表於 15-1-26 14:33

回覆 Yanamami 的帖子

原來班主任話中英數是但一科唔合格都要留班呀!中文好危呀,有咩方法改善中文呢?

LUCKYO 發表於 15-1-26 10:52

原來班主任話中英數是但一科唔合格都要留班呀!中文好危呀,有咩方法改善中文呢? ...
中文!自身难保呀!
放心啦~我女早已睇通睇透,話:留班位得十个八个,佢就算衰中文,其他科好,幾时輪到佢留班呢?

但話分两頭,中文死,其他科幾好都入唔到U!

LUCKYO  阿女咁睇得開呀!咁即係   發表於 15-1-27 09:37

Yanamami 發表於 15-1-26 11:49
中文!自身难保呀!
放心啦~我女早已睇通睇透,話:留班位得十个八个,佢就算衰中文,其他科好 ...

今次派成績表我都好失望... 呀女雖然全部科目合格,但ICT僅僅及格及中史只有6X分, 拉低了整體全級名次至30之內,直頭係碌落嚟.... 我問老師,學校唔派卷回家, 我根本唔知佢錯咩, 咁點幫佢呢? 老師話,家長應放手, 佢自己應該知, 叫佢唔明嘅地方就要請教老師及同學; 我反問老師, 就是我從來字未曾費心去follow佢d功課, 而家碌落嚟我先至要理 !  況且細路多數唔會開口去問人, 不過老師都係支吾以對, 無法給我一個concrete answer, 佢邊方面最弱,要點加強...  

LUCKYO  阿女都冇唔合格,不過老師成日強   發表於 15-1-27 09:29

hayamama 發表於 15-1-26 14:46
今次派成績表我都好失望... 呀女雖然全部科目合格,但ICT僅僅及格及中史只有6X分, 拉低了整體全級名 ...

的確係無得幫,要佢地自己摸~~人人都係禁。初中佢摸到,—路上入U都係靠自己,阿媽幫到幾时呢?排名可以有上有落,F3要揀科先重要,家下唔好太紧張先啦!(可能你女名列前茅慣,但30內我都覚得係超好)

LUCKYO  YES, 30內好勁呀!  發表於 15-1-27 09:29

LUCKYO 發表於 15-1-26 10:52

原來班主任話中英數是但一科唔合格都要留班呀!中文好危呀,有咩方法改善中文呢? ...

中文.....我女都危, 全班閱讀卷average mark 都只得47.5! 個分其實都唔合格. 但拉返都係D.  女有出去學中文都咁! 因為唔溫之過! 真係幫唔到佢.

考完IS 返嚟又係話唔識串光合作用, 係原來唔識讀, 我話你唔識讀又點會記得點串? 同佢講O左佢知5識又5問, 蝕底最終係佢自己.

HAYAMAMA>>會唔會老C 已經覺得你囡囡已經考得好好呢? 又想問你點知係30內呢? 明白學校原意係好: 自律, 自主學習, 呢樣我好想, 但我女總要人推至得. 我又唔知點做. 放晒手, 佢一定死! 5放佢又真係學唔到野.

而家科技太方便, 思考變O左更加少. 有乜想要知O既答案就上網找.  

LUCKYO  , 自主學習的確唔容易   發表於 15-1-27 09:32
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 15-1-26 15:26
中文.....我女都危, 全班閱讀卷average mark 都只得47.5! 個分其實都唔合格. 但拉返都係D.  女有出去學中 ...
上網打definition of xxxxxxx, 就会出解釋加埋讀音,無得賴唔識讀所以唔識串吖~就算係死記都要吖~~—个字:懶!

Yanamami 發表於 15-1-26 15:54
上網打definition of xxxxxxx, 就会出解釋加埋讀音,無得賴唔識讀所以唔識串吖~就算係死記都要吖~~—个字: ...
說得對~ ~ 懶!!! 事實我女真係懶+HEA!

LUCKYO  same same  發表於 15-1-27 09:33

引用:+本帖最後由+Jennie+於+15-1-26+15:34+編輯

原帖由 Jennie 於 15-01-26 發表
平均成績A即係10%內,中一有17人取A,B係next20%即係前3O%人……

Yanamami  我諗佢应該係問老師~  發表於 15-1-26 22:05

引用:Quote:Jennie+發表於+15-1-26+15:26+中文..

原帖由 Yanamami 於 15-01-26 發表
上網打definition of xxxxxxx, 就会出解釋加埋讀音,無得賴唔識讀所以唔識串吖~就算係死記都要吖~~—个字: ...
老師曾同學生講: 只會講首三名及尾三名的名次。並有提示又或暗示? 叫父母唔好坐係度問名次而不願離開…… 話學校根本無做排名次呢part. 唔知係咪呢?

vvmakyy  學校點會唔做排名次, 唔係何來得   發表於 15-1-27 11:36

wendyyy 發表於 15-1-26 22:14
老師曾同學生講: 只會講首三名及尾三名的名次。並有提示又或暗示? 叫父母唔好坐係度問名次而不願離開……  ...

梗係唔係啦~~有名次㗎!但总係神神秘秘唔肯講。我都好識做唔难為老師,只係问佢for example, C 头、中定尾呢?佢如果話头,我又问,即係60名內?佢会話係53-60間。禁咪大概知囉。如果係B, 有数得計18-5x名,又问下係头中定尾囉~

vvmakyy  上年問老師係 grade 頭/中/尾,    發表於 15-1-27 11:40
LUCKYO  有d中學會分每科既名次,我地學   發表於 15-1-27 09:35

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-26+22:24+編

下?可以咁問?蠢左。

Yanamami  下次~仲有好多机会。  發表於 15-1-26 23:10

Yanamami 發表於 15-1-26 22:22
梗係唔係啦~~有名次㗎!但总係神神秘秘唔肯講。我都好識做唔难為老師,只係问佢for example, C 头、中定尾 ...

是的,老師都是神神秘秘的。上年個班主任好好,兩個學期都有講首5定首10, 不過都不會好肯定話第幾名, 我都同老師講,知道名次係為左慶祝,佢先透露的的多。 今年係另一個班主任, 佢主動講30以內,所以相對嚟講... 我覺得真係滑鐵盧囉... ! 或者上左中二個女真係無中一時咁緊張,但見佢溫習都同以往無分別,作為家長的,都只係想知邊到出問題而去提醒個女朝住咩方向著墨D啫。。。不過今年都有樣野好左,就係有張分紙比家長同班主任睇吓比對吓。    

Yanamami  我地連分紙都無吖~  發表於 15-1-27 15:04

hayamama 發表於 15-1-27 13:38
是的,老師都是神神秘秘的。上年個班主任好好,兩個學期都有講首5定首10, 不過都不會好肯定話第幾名, 我都同 ...
唔好啦~~其实你女係咪諗住做医生律師,要讀Global Business之類神科?如果唔係,無必要俾自己禁大壓力吖~头5、头20定头56都入到三大㗎喎。只要DSE考夠你想入讀学系既分而你既選科排位策略好既話,我信考56果个都可能入到HKU㗎~但如果你女aim for 神科就真係要好頂尖。
F3会拆开埋IS,要应付既科目禁多,会辛苦好多添。压力留番到F5先啦,F1F2应該开心d.或者你女—开波就名列前茅,所以有要維持住既压力,但我女F1时就考好後,然後年年大有進步,所以就会开心好多。

YuenBaBa  Agree!   發表於 15-1-27 23:13

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-26+22:24+編

老師今日又講: 如果你問B頭定B尾,咁佢會答係B既最後一名,問C,同樣答你係C既最後一名……

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊