用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 拔萃女書院 DGS 插班 S4
樓主: lhitomimama
go

拔萃女書院 DGS 插班 S4   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-7-9 22:32
你又為何曾放棄半山,又想翻撻。

沙中線今年開通

當初交通係主因

Cliokohonda 發表於 22-7-9 22:35
沙中線今年開通

當初交通係主因

又係,我係過來人。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:31
回覆 Cliokohonda 的帖子

Thank you. 其實我星期五已經打咗電話 佢話幾日咋喎跟住叫我等下 所以我都好迷惘 ...

幾點interview ?

Cliokohonda 發表於 22-7-9 22:35
沙中線今年開通

當初交通係主因

其實兩間我都滿意,囡從小心儀佐敦多一點,加上半山路程轉折,校園有啲細嘅原因。

回覆 Rpp 的帖子

唔該晒 咁我覺得應該係我面試表現差少少了 我個成績表都算幾靚仔嘅 小妹級名次由中一三位數考到去中二嘅個位數 我特異功能都有頗多獎項 所以可能呢個係唯一嘅原因 因為少少家庭因素 小妹嗰日表現我自問都覺得唔太好 雖然可能反應夠快 但係好多時未諗清楚就答咗 亦好似唔夠有禮貌 我最後有同佢講多謝但係冇同佢講再見 硬係爭咗少少嘢 真係好後悔 依家唯有聽天由命了

13:40 Wednesday

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:43

13:40 Wednesday

disaster .. Pm me

已pm

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:42
回覆 Rpp 的帖子

唔該晒 咁我覺得應該係我面試表現差少少了 我個成績表都算幾靚仔嘅 小妹級名次由中一三位 ...

唔駛自責的,考一次都好大得著。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:42
回覆 Rpp 的帖子

唔該晒 咁我覺得應該係我面試表現差少少了 我個成績表都算幾靚仔嘅 小妹級名次由中一三位 ...
尼次就算唔得,咪下年再試多次咯.

成績由排名過百到前十,講得好聽就好大進步.唔好聼就係未證明到穩定.與衆多同樣優秀的候選者比較,尼次未輪到的話,繼續努力保持成績排名,相信下年手到拈來.

medicine 發表於 22-7-9 23:27
尼次就算唔得,咪下年再試多次咯.

成績由排名過百到前十,講得好聽就好大進步.唔好聼就係未證明到穩定.與衆 ...

至理名言,睇完你post後充滿正能量。

請教小女冇音體,免費小學呈一平均9字,性格難以捉摸,不愛閱讀,甚小溫書,有乜中學推介?

Cliokohonda 發表於 22-7-9 23:49
至理名言,睇完你post後充滿正能量。

請教小女冇音體,免費小學呈一平均9字,性格難以捉摸,不愛閱讀,甚 ...
你已經是EK傳奇家長,實現到對於極多人來講夢幻般的效果.
官津直B1A已經集齊,是否再集埋國際私立尼?講下笑,比如屯門公路邊個一間甘,不過,個一間僅僅需要考家長

bbq. 發表於 22-7-8 10:17
唔肯定,去到見到張list,驟眼望落差不多20人,但唔知是否全部是中四學生。
...
謝謝回覆。睇番post, 會唔會高form嘅面試機會比低form高啲呢

amybb2009 發表於 22-7-10 10:20
謝謝回覆。睇番post, 會唔會高form嘅面試機會比低form高啲呢

我覺得插班生有面試機會極少唔成功,除非真係面試關未如心水。

回覆 Kakakakakakakak 的帖子

顺其自然。我的6月29朝早8:45收Call 见校长,D G S职员排的时间是7月2号9:20.我的嗰日晨早有其他安排,就提出改在下午面试。2号打风,顺延到琴日下昼。琴日阿女面完感觉frustrated,校长的有条问题几tricky,佢应答得不好。佢平时少言寡语,头脑简单,咁样被问到,不死先奇怪。
希望我提供的信息对大家有帮助,我想说的是,顺其自然,D G S效率几高,佢的要Call自然会尽快Call你,要俾offer自然会尽快俾你。即算拿不到D G S的offer,都是一样要努力。我觉得过到written test,就可以收货。
琴日上昼我女去间女校做written test(一早定咗的),做足3粒几钟,之后赶去D G S面试,佢係嗰种头脑简单的小朋友,假设说校长问佢你改咗面试时间,晨早有重要的嘢咩(当然刘校长不会咁问)?佢一定会答去其他学校做笔试,佢就是嗰种

Lily7811 發表於 22-7-10 12:16
回覆 Kakakakakakakak 的帖子

顺其自然。我的6月29朝早8:45收Call 见校长,D G S职员排的时间是7月2号9: ...

tricky問題好有興趣呀,可能主要睇小朋友有無轉數快嘅頭腦。

回覆 Rpp 的帖子

小朋友的逻辑同大人的逻辑是不同的。有时不是转数的问题。因无校方的许可,不方便公开条问题。咁我女返屋企有少少闷闷的,我安慰佢,你如果呢条答得好,就不是你自己,呢条问题要好精的小朋友才答得好。

回覆 Lily7811 的帖子

對,順其自然,尋日我女去見校長,之前有來看到其他家長講見校長內容,就知道校長喜愛夠自信誠實坦白的同學,我女好清楚自己學業上的表現,預咗校長會問學業家庭等,點知我女同校長傾得好投入,仲有提及我女的一位好朋友都係讀女拔,校長即刻抄低佢的名字邊班,所以好多野都預計唔到,我女見完出嚟好開心話可以同校長好好傾,冇想像中咁恐怖

回覆 mancon 的帖子

係。我知。但我女不係呢款。之前小学读咗间排名200+的学校。该小学有位小同学,年年稳坐第一。见刘校长,同刘校长“谈笑风生”(佢阿妈咁形容),这位小女同学当年拿到SPCC offer+奖学金。佢都係拣咗D G S。我女係少言,一板一言的男仔性格。佢同佢钢琴老师几多年落来,都是听琴老师倾,自己少出声嗰只。当年小学这位女生依家D G S读紧F5,我女知呢位小学师姐,但佢点都不会同刘校长提呢样,因为我女的性格,觉得呢点不关佢事。

回覆 Lily7811 的帖子

你女in中幾?個個同學都不同性格表現上亦有所不同,我都等緊有好消息,如果真係冇好消息也唔緊要,下次再來過
‹ 上一主題|下一主題