用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

雙兒, 你有無in kln tong啟思? 尋日我收到啟思通知唔收我囝囝(May2010 中B), 有d 失望, 因為囝囝in 啟思表現好好架, 但york 表現就好差, 需要啟思係我後備選擇, 但唔收都好失望囉 =_=

你唔好唔開心啦, 我都有一個朋友的囡囡係大b, 一月出世, in左klt 啓思都唔收!

原帖由 leungcnine 於 11-11-4 12:29 發表
雙兒, 你有無in kln tong啟思? 尋日我收到啟思通知唔收我囝囝(May2010 中B), 有d 失望, 因為囝囝in 啟思表現好好架, 但york 表現就好差, 需要啟思係我後備選擇, 但唔收都好失望囉 =_= ...

leungcnine: 九龍塘啟思都rejected我仔仔。

聽講今年6000人申請,唔收都好正常!

我朋友囡囡in了沙田和九龍塘啟思,兩間都唔收,好似今年特別難咁。

每當見到連幼稚園都這麼競爭激烈,可想言之到考小學,這情影又會再次湧現。

我囝囝是08細囝,雖然我有點多事,但係如果既然有K1位, 不防mark住先,當買個保險都好。

原帖由 leungcnine 於 11-11-4 12:29 發表
雙兒, 你有無in kln tong啟思? 尋日我收到啟思通知唔收我囝囝(May2010 中B), 有d 失望, 因為囝囝in 啟思表現好好架, 但york 表現就好差, 需要啟思係我後備選擇, 但唔收都好失望囉 =_= ...

My son also cannot get an offer from Kowloon Tong Creative.. but he got one from Lam Tin Campus

The competition is very keen... and will be more horrible for Primary One

原帖由 cherryird 於 11-10-14 11:42 發表

我仔今年係讀pn, 我覺得我無選錯, 我仔8月返學時只講幾個單字, 好似成舊飯咁, 但而家返左2個月之後, 真係叻左好多, 問佢簡單英文佢聽得明, 用普通話問佢眼耳口鼻佢識答, 又有phonics, 我覺得唔好同其他學校比較,  ...

你好、我仔仔都係讀pn、有phonics?
我又唔覺、唔通教左唔知?
普通話唔係K1先教咩?但話時話又真係用普通話問佢眼耳口鼻佢識答喎:D

Conniew,

Your son now study in PN, right?  Can you tell us more about the PN in york?  What can be learn in PN, how's the teacher and any other things that you want to remind us if our kids are going to study in York?  Thank you.

我報左york 的pg ,昨天佢地打電話同我講ok,但要到上堂前一日先再打電話同我講去邊度上,我問唔會寄收據給我嗎?(因為交左回郵信封)佢話唔會,學生証就上堂俾。我仔仔會26/11開始返,你地已經上緊的是否都是這樣,咩都唔知就去上堂?

回覆 448# namkaman 的文章

上堂前幾日會收到york的call講話去邊度上(新或舊校舍),同要帶d咩去上堂. Receipt會同student card 一齊上堂派

其實我都覺得佢地有d亂,可能playgroup係新開掛

回覆 449# kartimmi 的文章

原來你地都係咁㗎!咁我要留意下自己部電話先得,我成曰都miss call的。咁你交左書簿費/留位費後,幾時收到收據呀?thx!
我成日都驚佢地要處理咁多學生資料會miss 左。

我地在交留位費之後1星期已收到收據啦~~

回覆 451# kartimmi 的文章

thx!咁我等下先!
in 一間學校,好多野都要等。
in果日要等,in完要等result,pg要等電話,交錢要等收據,waiting list仲要等到三月,唉…EQ training

原帖由 michelle2307 於 11-11-5 14:10 發表
Conniew,

Your son now study in PN, right?  Can you tell us more about the PN in york?  What can be learn in PN, how's the teacher and any other things that you want to remind us if our kids are going ...

先讀下阿仔:返左學ニ個月度、阿仔就突然同我講返學好開心呀!我問他學校邊個同你玩?他話老師同小朋友!玩咩呀?積木。
你問我覺得他返學開唔開心?我覺得係開心的、但老師有無教他地講返學好開心架!我又覺得有!(笑)。
但我又覺得ok!
老師方面:有經驗、好醒!pN班ニ個中國人班主任!上至校工及校車司機、跟車姨姨個個都好好!好錫小朋友!
但老師好小主動打比你、你有事可打比她!
課程:我唔覺得深、其實我知有D學校深過他!英文字要識哂、因N1就教phonics!
好似有普通話、因為阿仔話學校有教!
pN的堂基本係英文、多為印度籍或疑似印度籍、但発音無印度音。
兒子係中英文溝通完全無問題、有D已經係句子、有D真係係學校學、例如昨日金句:mommy, which one you take?
至於人人擔心的問題(笑):我唔覺!我覺得雜費正常!開學雜費已交哂、唔係超貴、!我知有D學校仲貴、例如明慧!
超碼可以同老師映相!明慧係唔比你映、要映就學校映、收你$4一張!(個人經驗)
但pN係舊校、玩具唔多又唔新、地方唔大、仲舊舊地添!(笑)
小朋友上學後又唔覺病多左!
知道的係咁多、希望幫到你!

原帖由 conniew 於 11-11-7 13:33 發表

先讀下阿仔:返左學ニ個月度、阿仔就突然同我講返學好開心呀!我問他學校邊個同你玩?他話老師同小朋友!玩咩呀?積木。
你問我覺得他返學開唔開心?我覺得係開心的、但老師有無教他地講返學好開心架!我又覺得有!(笑)。
但我又覺得 ...

Conniew, thanks for your info.
但pn唔係一個外籍老師同一個本地老師做班主任嗎?

有朋友的朋友(her daughter just grad this yr)話K1-K3 響York 共用了30 萬!請問York  的家長,真的要這麼多$ 嗎?另外課外活動eg tennis etc is compulsory ??

原帖由 大白豬 於 11-11-7 13:44 發表

Conniew, thanks for your info.
但pn唔係一個外籍老師同一個本地老師做班主任嗎?

我今年唔係!但國際K1就一個net、一個中國人、net可以係ABC、鬼或印、但全部英文都好ok!但中英文個邊都係ニ個中國人。

原帖由 kartimmi 於 11-11-4 19:39 發表
My son also cannot get an offer from Kowloon Tong Creative.. but he got one from Lam Tin Campus

The competition is very keen... and will be more horrible for Primary One

我同你一樣。York,creative(lam tin)同樣你係收下午班,你點揀?

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-7 15:21 發表
有朋友的朋友(her daughter just grad this yr)話K1-K3 響York 共用了30 萬!請問York  的家長,真的要這麼多$ 嗎?另外課外活動eg tennis etc is compulsory ??

其實三年學費、約4萬ー年、三年都12萬啦!再加1千毎月車費都約三萬六!書簿費千幾加雜費(如上下學期茶點)毎年約$6000、三年就萬八!咁加加下三年都約17萬!

咁餘十三萬點用呢?課外活動3年共36個月、即平均$3600個月!
咁就算唔參加學校的、你自已上其他例如學琴、畫畫或其他課外活動、可能都唔止里個数!

請不要介意、我只是計條數来看下!唔好比條大數嚇親!

原帖由 km_chung 於 11-11-7 15:52 發表

我同你一樣。York,creative(lam tin)同樣你係收下午班,你點揀?

唔好意思, 搭一搭咀, 如果想英文好, 一定係york, 因為creative主張母語教學. 到時你安排小朋友係出面上一d英文playgroup, 價錢都唔平.

原帖由 conniew 於 11-11-7 15:25 發表

我今年唔係!但國際K1就一個net、一個中國人、net可以係ABC、鬼或印、但全部英文都好ok!但中英文個邊都係ニ個中國人。

icic. Thanks.
‹ 上一主題|下一主題