用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC 定 DGS 好?
樓主: yesthomas
go

SPCC 定 DGS 好?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-2-6 17:08
其实边有-间学校可以同SPCC爭到吖~
今年呀女六年級我才知,之前一直以為女拔勁D。

AAAS10 發表於 18-2-6 20:08

整體成绩spcc較優但我有興趣知單睇英文科那間好些,不單DSE 英文科5或以上的%, 想知细分5**,5*,5的%作比較,可惜冇资料。我覺得始終英文科最重要

scwli 發表於 18-2-6 20:49
整體成绩spcc較優但我有興趣知單睇英文科那間好些,不單DSE 英文科5或以上的%, 想知细分5**,5*,5的%作比較 ...
如果你說單英文成績,其实SPCS也相當出色~

回覆 AAAS10 的帖子

我打電話去問,佢話要寫封信俾校長寫withdraw,然後交回學校。問佢要最快幾時可以攞返張證,佢話唔清楚,同埋校長秘書會電話回覆的。

lyl 發表於 18-2-6 21:12

我打電話去問,佢話要寫封信俾校長寫withdraw,然後交回學校。問佢要最快幾時可以攞返 ...
唔难嘅,我女同屆有三个同学都抽表~

Yanamami 發表於 18-2-6 21:25
唔难嘅,我女同屆有三个同学都抽表~

都係好事,一個人坐吾到幾張櫈,放番位出來,重燃各人希望!

lyl 發表於 18-2-6 21:12

我打電話去問,佢話要寫封信俾校長寫withdraw,然後交回學校。問佢要最快幾時可以攞返 ...
真的要寫信?咁明天去交信!我怕趕不及

回覆樓主

似乎呢個post內同時有DGS & SPCC offer既都會揀SPCC?

是但邊間收左,就開開心去開展中學新生活啦,開左學,Coed同友校會好有步驟去幫同學過渡至中一生活,唔難適應。

我一直有睇你留言, 其實你有無問個女想去邊間讀多D.  唔好聽人講邊間勁D就去邊間.
女拔交通比SPCC 方便好多, 如你坐MTR, 每天要早小小排12A  上Mcdonald road. 當日我都有諗過呢個係痛苦的選擇. (不過好快習慣, 而且好多友誼排隊時建立出來)

SPCC 好多學霸, 入左去又要調節心理, 始終讀書叻既人較多.  

男女校同純女校, 你女意願如何?

like_travel 發表於 18-2-7 09:21
我一直有睇你留言, 其實你有無問個女想去邊間讀多D.  唔好聽人講邊間勁D就去邊間.
女拔交通比SPCC 方便好多 ...
佢話阿女一时一样揸唔定主意……

like_travel    發表於 18-2-7 09:28

呀女之前一直也喜歡SPCC, 其中因為和小學一樣是男女校,每年也有她崇拜的師兄師姐入讀。到今年六年級,幫她報學校,她開始多接觸DGS, 又比DGS的名和校舍吸引,本着試吓的心態,因為知兩間也難。
知道結果後我們有分析過。其實兩間神校,再比較成績不是我們的考慮範圍。只是看那間culture更適合呀女。女沒有特別專長,只是跳舞好小小,比較讀書型,所以比較適合SPCC。交通亦不是問題。其實放棄任何一間無論大人和細佬仔也會有D失落和可惜。

至於調節心理,一直已有做。本身我們只是普通政府小學,程度不深,在面試時她已感受到。她的師姐也好好和她有傾計,比心得。
多謝你的意見。

AAAS10 發表於 18-2-7 10:47
至於調節心理,一直已有做。本身我們只是普通政府小學,程度不深,在面試時她已感受到。她的師姐也好好和她 ...

中一有big sister 睇住, 保証輕鬆迎接中一新生活, 當年我女都有join big sister, big brother program, 仲建立左好多友誼, 幾個超級可愛小妹妹到現在仍然成日探姐姐, 互相交換生日禮物, 聖誕卡. 最開心就係遇見小師妹 : )

AAAS10 發表於 18-2-7 10:35
呀女之前一直也喜歡SPCC, 其中因為和小學一樣是男女校,每年也有她崇拜的師兄師姐入讀。到今年六年級,幫她 ...

SPCC 有2隊hip hop team 及1隊modern dance team. 喜歡跳舞的可以參加啊!

還有,Welcome to St Paul's family

like_travel 發表於 18-2-7 11:57
中一有big sister 睇住, 保証輕鬆迎接中一新生活, 當年我女都有join big sister, big brother program, 仲 ...
Tks ar!!!!  好謝你的分享。其實我好多資訊也在此得知!多謝各位!
剛剛爸爸已交了withdrawal letter to DGS, 待取回!一切也落實了!其待與呀女一齊迎接中一!

kkddmom 發表於 18-2-7 12:00
SPCC 有2隊hip hop team 及1隊modern dance team. 喜歡跳舞的可以參加啊!

還有,Welcome to St Paul's  ...
Thank you!!! 好呀!呀女一直覺得沒有學界運動和音樂專長。現在知道有hip hop n modern dance team, 很好!

AAAS10 發表於 18-2-7 10:47
至於調節心理,一直已有做。本身我們只是普通政府小學,程度不深,在面試時她已感受到。她的師姐也好好和她 ...

試分析下你女受兩校青睞的原因是?或即她成功吸引兩校的特色是?

Welcome be a Red Brick St. Paulian
‹ 上一主題|下一主題