用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3

wyl,
烔因轉左返全日班習慣嗎?原來jerry大烔因剛好一個月(因為我見到條生日bar),咁即係烔因8月27日生日?仲有烔因是否返過崇真課外活動英語樂園?即係星期一至五課後英文班,想問是否學phonics?老師教得好嗎?師生比例幾多?學到野嗎?同出面一般英文班比較那個好?因我想比jerry學英文呀,唔好意思咁多問題

我想問下係唔係已經有書啦? 我見Pupil's Handbood有講教左第幾頁, 但是我仔就冇, 另外佢寫有4張通告, 點解我只係見到2張?   

虎,
係呀! 烔因係8月27日生日架 嘻! Jerry大佢一個月, 但睇落就好似大佢成年咁呀! 個個都話睇唔出佢已5歲, 又奀又細粒

我唔識林凱茵老師, 不過我在崇真季刊的家長心聲中看到一些家長多謝她, 所以應該唔錯! 烔因在高愛班, 是林蕙明老師, 斯斯文文, 我同烔因都幾中意佢

烔因轉咗全日班好開心呀! 又遇返d k1,2同學, 好似衍彤、芷琳咁, 仲有個叫興平o既同學仔係佢喺暑期班識架, 咁啱又坐佢隔離喎! 佢話仲好玩過k2喎! 其實佢適應力幾強, 所以呢方面我唔擔心! 英語樂園佢由k1已開始參加, 每個月都有本主題, e.g. transportation, food, fruit, animal, weather, etc., 並不是phonics, 是playgroup形式, 在遊戲中學習, 我冇在外面幫烔因報過其它英語課程, 不能比較邊度教得好d, 但48元keep住日日有NET我覺得好抵, 而且我認為語言係要日日keep住講先得架! 一星期先返一兩日, oral方面成效有限。:wink:

我都收到份表, 都打算交, 呢個留位費一定冇得慳, 如果烔因抽唔到心儀津小, 我就決定比佢讀番崇真架啦! 其它私小, 我暫時都冇打算考, 本來有諗過SFA, 但聽講佢哋written test要考7張papers, 我覺得烔因未必得, 所以都係棄權。

風琴,
你係咪問k3? memo今日我收到有朗誦比賽(我打算俾烔因試吓)、資優講座、小一講座&一份兒童崇拜(應該唔算係memo)

所有英文書、兒歌集、高班新事多、普通話、筆序簿等都派咗返嚟啦!  

有人認識許曼曼老師&廖偉英老師嗎?他們是今年低望班的班主任。
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

wyl,
Thanks.  如果星期一都冇派比佢, 我會打返學校問.  因為佢只有本Pupip's handbook同2張通告.  其他都冇, 原本我仔仔有問老師拿書, 不過佢話老師話'later' , 之後都冇比佢, 可能太忙忘記.

wyl>>>多謝你!!! 我都想問係咪留o左崇小位都可以出去大抽獎??? 我都想到時讀返津小, 因為6年成12萬幾學費又腳得重皮.....抽唔到鍾意至再諗啦.

想問o下你地d 細讀k1 時, 初頭會唔會去廁所搞到自己濕晒呀??? 我怕阿女唔太曉自己去廁所.   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

brother,
hi!我囝囝上年K2係許曼曼老師教,我個人覺得她ok啦!

wyl,
多謝你的意見!係呀jerry又高睇落似成6、7歲讀緊小學,夠唔似5歲讀K3

Jennie,
yes,崇真留左位都可以參加統一派位&自行分配學位架,所以好多人都揾崇真做後備,一抽到好官津就放棄崇真。
至於去廁所方面,你不用擔心,K1會有2位老師及嬸嬸幫忙分批去,應該唔會咁易瀨濕,不過最好訓練他們識除&著褲,及自行如廁,因為始終唔可以太過倚懶老師及嬸嬸,及可訓練他們自理能力,至於開大會有嬸嬸幫手抹pat  

跳跳虎 寫道:
brother,
hi!我囝囝上年K2係許曼曼老師教,我個人覺得她ok啦!

唔該晒
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

我在上年已知k2I和K3I混齡班,我才退回主流班上高班,待小一才去國際班,當時,老師話只有3位K3I學生,現在有6位咁多。
我亦因與本人原意不同,才改回主流班。

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

風琴 寫道:
I think all the IK3 parents were shocked at that time and were very dispointed with the school too. My husband asked me to looked for other international kindergarten for my little son who is going to attend IK1 in 2006 at TTK. Now it is too late for my big boy to changed      
--------------------------------------------------------------------------------

Hello, 各位:

成個暑假都好少留言。不知不覺小女已是幼稚園的大姐姐了。
我們最後揀了港灣豪庭租住,因心儀的太子中心無心儀租盤。而那處近南昌站,方便我和她爸爸輪班上下班。不過,還要撘校車,第3個放學落車,返校則1215要上車啦。
我們有九成會報崇小的,屆時希望不用撘校車。
而我們決定也參加大抽獎,不過無心水校,小女知道,亦告知不喜歡讀其他小學,9月7日見啦。   

我囡囡今個星期已有家課做了!
其實係一家四口子

跳跳虎,
我女女也是高望,因今年自己帶yoyo返學,見過林老師,覺得她也不錯,yoyo星期五早上不開心,有d眼淚,林老師也好nice 的攬住佢,了解佢點解唔開心,亞女放學已經話好鍾意林老師了。
k1,
我都係得15分,first round 機會近於零。第二round我都用她作首選,希望有機會啦。崇小我會留位,唔會考SFA啦,驚WRITTEN TEST好難。
各位 K3媽咪有什麼私校心水?傾呀!

Jennie,
我囡一次都冇發生過尿濕事件, 可能佢2歲已讀nursery, 自理能力一向唔錯! 小朋友始終都會學懂獨立, 真係唔駛擔心喎! 如果你真係好擔心, 記得放條後備褲仔喺書包, 濕咗嬸嬸會幫佢換!

一家三口,
有功課做咩 烔因冇o既 唔通佢返全日已經喺學校做哂

phylli,
港灣豪庭在大角咀都算近, 雖然要坐校車, 但咁近應該都冇咩問題。

wyl,
We haven't got any homework this week.But Miss Lam said they will have 3 homeworks everyday from next Monday.By the way, which school will you choose in first round? Which net will you choose?

跳跳虎,

重記得我嗎

我想請問k2全日班幾點放學呢 , 如搭校車要幾點返到屋苑呀  是否可留位崇真小學, 亦可同時參加攪珠呢 , 因為我想俾仔仔明年轉去讀k2全日班, 不過我又驚佢會好慘, 又要適應另一個新環境 :cry:  

simsim,
我本來都諗住2/9接囝囝放學見下林老師,但點知囝囝病左冇返學,唯有等下星期先啦!其實1/9晚林老師已致电和我老公傾關於囝囝係學校倒瀉水的問題,在言談間發覺林老師很細心很好。

loklok0104,
我梗係記得你啦,我間唔中會係樓下撞到loklok架   K2全日班好似放4:30呱,我唔太清楚,至於幾點返到屋苑,我星期一幫你問下人先,遲些覆你。
係呀,可留位崇真小學, 亦可同時參加攪珠,我地個個都係咁做,查實我都90%會讀返崇小,攪珠我都係冇咩心水,我地果區d小學麻麻。
loklok e+開始返K1他喜歡返學嗎?放心,小朋友適應能力強.唔使擔心咁多架,我個fd個仔讀左4年幼稚園,讀左3間學校都冇事。

hi : little pig

星期五的家長會, 我沒有參加呢!
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題