用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 P1 orientation day
樓主: Wunfung
go

P1 orientation day [複製鏈接]

My daughter also in 1C and very happy that day. Always want to go to school as early as possible, always says:" Can't wait to go to school!"
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

popocat,

我記得舊年小一迎新會, 老師派了張紙仔, 寫了第一天返學要帶什麼的, 今年有冇呀? 不過冇帶顏色筆都唔緊要啦, 課室會提供的, 開學後慢慢會知帶什麼回校的了, 放心吧!

iwff

原帖由 popocat 於 09-8-30 17:09 發表
請各位多多指教, 阿仔入咗1A班, 第一日嘅文具唔知駛唔駛帶顔色筆,如木顔色或臘筆之類呢?

EmilyMami,

你會送囡囡返學嗎? 我舊年送仔仔返學後, 學校可以比小一的家長上集合的地點睇小朋友排隊, 跟住去埋課室門口睇, 大概 8:15分要走人的了, 家長唔可以再留底。有些家長送了小朋友上校車後, 再自己飛的士去學校門口等小朋友, 又拍埋video 及影相, 好熱鬧的。

小一係一個新階段, 阿仔升了小二話佢係師兄了。

iwff

原帖由 EmilyMami 於 09-8-31 10:46 發表
My daughter also in 1C and very happy that day. Always want to go to school as early as possible, always says:" Can't wait to go to school!"

醒目開學勳章 王國長老

我已經叫女女將舊年學期尾執返黎既顏色較剪外套, 全部塞晒落書包, 9月1日帶晒返學校擺課室, 費事阻訂

今年有豬流感可能未必俾家長入學校喇........
提提你: 頭2星期校巴一定亂晒, 預左會遲, 記得隨身帶保母電話呀!
原帖由 iwff 於 09-8-31 12:00 PM 發表
EmilyMami,

你會送囡囡返學嗎? 我舊年送仔仔返學後, 學校可以比小一的家長上集合的地點睇小朋友排隊, 跟住去埋課室門口睇, 大概 8:15分要走人的了, 家長唔可以再留底。有些家長送了小朋友上校車後, 再自己飛的士去 ...

Charlotte_mom,

係喎, H1N1 應該未必比入學校了。你提醒我叫阿仔帶返哂D文具回校先, 謝謝你的提點!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-31 15:33 發表
我已經叫女女將舊年學期尾執返黎既顏色較剪外套, 全部塞晒落書包, 9月1日帶晒返學校擺課室, 費事阻訂

今年有豬流感可能未必俾家長入學校喇........
提提你: 頭2星期校巴一定亂晒, 預左會遲, 記得隨身帶 ...

Hi all moms

我仔仔明天是中學生喇。今晚daddy教佢打領呔,佢搞來搞去條呔都側埋一邊 再試著成套formal uniform後係塊鏡前行catwalk。叫我早d叫佢起身佢要gel 頭。一個暑假後同小學個look完全改變了。成個老積哂!

希望你們囝囝囡囡無論舊生新生都開開心心迎接新的學期,Learn more and Study smart.

Hi savoy,

好開心聽到你仔仔上了中一了, 以後雖然見面的機會更少, 可能要5年後才見面, 但希望你仔仔係書院部讀得開開心心, 多d回來講下書院的情況給師弟師妹知啦!

iwff

原帖由 savoy 於 09-9-1 00:16 發表
Hi all moms

我仔仔明天是中學生喇。今晚daddy教佢打領呔,佢搞來搞去條呔都側埋一邊 再試著成套formal uniform後係塊鏡前行catwalk。叫我早d叫佢起身佢要gel 頭。一個暑假後同小學個look完全改變了。成個老積 ...

醒目開學勳章 王國長老

時間過得真係快! 今朝湊仔返學, 見到個家長今日帶住個妹妹, 至醒起係wor, 佢哥哥大個仔, 升小學了
祝你仔仔中學生活愉快, 記得得閒黎探下我地呀

原帖由 savoy 於 09-9-1 12:16 AM 發表
Hi all moms

我仔仔明天是中學生喇。今晚daddy教佢打領呔,佢搞來搞去條呔都側埋一邊 再試著成套formal uniform後係塊鏡前行catwalk。叫我早d叫佢起身佢要gel 頭。一個暑假後同小學個look完全改變了。成個老積 ...

Charlotte_mom, iwff

書院呢邊有什麼新野, 我會入黎update俾大家知. 況且係呢個區做交流方便過email, tel. 又無咁多雜聲講多兩句都得.

今日我送阿仔到cwb, 見到佢d同學在校服方面都有d烏龍野. 明天起正式上課, 14/9開始有課外活動喇. 書院有6個house'社', 上個星期已經分晒house. 我仔呢幾日猛咁問d同學係什麼社. 始終入社對佢來講係好新鮮.

talk later la.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-1 10:12 發表
時間過得真係快! 今朝湊仔返學, 見到個家長今日帶住個妹妹, 至醒起係wor, 佢哥哥大個仔, 升小學了
祝你仔仔中學生活愉快, 記得得閒黎探下我地呀

...

請問小一喺唔喺沒有咁也可以登入內聯網?

原帖由 iwff 於 09-8-31 16:09 發表
Charlotte_mom,

係喎, H1N1 應該未必比入學校了。你提醒我叫阿仔帶返哂D文具回校先, 謝謝你的提點!

iwff

Bertie07,

要用學生編號 + 密碼才可以登入學校內聯網的。

iwff

原帖由 Bertie07 於 09-9-1 21:58 發表
請問小一喺唔喺沒有咁也可以登入內聯網?

謝謝!  密碼要等學校派的嗎?

原帖由 iwff 於 09-9-2 09:18 發表
Bertie07,

要用學生編號 + 密碼才可以登入學校內聯網的。

iwff

Bertie07,

學校會派的, 但我印象中小一應該開學已派了, 我有冇記錯呢, 請其他家長糾正。

iwff

原帖由 Bertie07 於 09-9-2 23:11 發表
謝謝!  密碼要等學校派的嗎?

已經貼在手冊內啦,網上咁多嘢睇,有点眼花呀

原帖由 jlo 於 09-9-3 20:55 發表
已經貼在手冊內啦,網上咁多嘢睇,有点眼花呀

大家好!仔仔是1B班,我看了家長和學生手冊都找不到內聯網的密碼?

難道是昨天派的嗎?因為昨天仔仔生病請假一天,今天的學生手冊只寫了要帶文具。

已經在昨天(星期四)的手冊上貼了一個sticker, 上面有login id & password

原帖由 small_cc 於 09-9-4 23:47 發表

大家好!仔仔是1B班,我看了家長和學生手冊都找不到內聯網的密碼?

難道是昨天派的嗎?因為昨天仔仔生病請假一天,今天的學生手冊只寫了要帶文具。 ...

原帖由 Bertie07 於 09-9-5 00:15 發表
已經在昨天(星期四)的手冊上貼了一個sticker, 上面有login id & password

謝謝唷!星期四剛好請了病假,下星期一再請仔仔去跟班主任拿。

我剛發現, 你可以試試:

login name = s+學生編號
password = date of birth (e.g 20030428)

原帖由 small_cc 於 09-9-5 00:22 發表

謝謝唷!星期四剛好請了病假,下星期一再請仔仔去跟班主任拿。

原帖由 Bertie07 於 09-9-5 23:07 發表

password = date of birth (e.g 20030428)

謝謝你!不過我忘了學生編號?是否學校請我們check學生資料上面那個編號?(忘了抄)

今天有叫仔仔去跟班主任要資料,放學後就知道他記不記得了!

原帖由 Bertie07 於 09-9-5 23:07 發表

仔仔要到了!果然像你講的資料一樣,謝謝!

仔仔原本說班上同學一個都不認識,進入內聯看學生資料時,我唸錯名他還可以糾正我,還很高興的告訴我,班上還有一個叫xxx,另一個叫xxx…
‹ 上一主題|下一主題