用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學

各位媽咪:

唔知浸會大學附屬幼稚園附近有冇停車場呢!

喇沙利道有咪錶位, 如果有人在車裏, 其實可以泊在幼稚園對開馬路都OK(那些是貨車錶位)。  幼稚園前面有座Building(好似叫“吳多泰“ ) 亦有時租, $10/hr.

請問浸幼家長們:
浸幼的宗教氣氛如何?
例如謝飯祈禱,唱詩歌等.

yaumama:

唔該哂!

:) :

小朋友吃茶點前會祈禱,學校裡有教唱詩歌的.

請問為何浸小會收不多於15%的沙田居民呢?收區外的%會多一點? 好像沙田培僑都沒有此限制!
thanks!

nicnic小主,

這是沙田區議會的傑作,我想不會是浸小本來的意願。沙田區議員為了教協盟友作了不理性的決定,犧牲了沙田區的選民,抱歉。培僑我想羅校長人面甚廣,教拹/沙田校長們留了幾分情面吧!

哈, 將來如果所有直資都不收本區學生還不是一樣!喜歡直資的家長始終不會讓孩子入讀不喜愛的津校。只益了校巴及兩鐵。
:evil:

其實指定收生比率的話, 咁我係浸幼生, 住址校綱又係屬沙田區, 咁到底我算唔算沙田區收生比率計算之內呢?

by impression, I once heard the school fee of this primary school should be over $4000. Let see if this impression is correct or not.

mums who go to the talk would you pl share information here. I am concern whether they would have p2 in 2006. thanks.

ALAL 寫道:
by impression, I once heard the school fee of this primary school should be over $4000. Let see if this impression is correct or not.

mums who go to the talk would you pl share information here. I am concern whether they would have p2 in 2006. thanks.

你向邊到收到消息呢?如直資來講比我想像中貴左d,不過希望星期六個talk學校會講埋小及中學部。

kae

我聽講浸小的中文科會用普通話上課(傳話的人話係浸會內部資料講的), 唔知係唔係真, 不過如果係真的都幾合理, 中文科用普通話教, 英文科用英文教學, 好過用母語(粵語)教中文不文不類, 大家試吓用普通話寫文章都通順D啦!

ka媽 寫道:
我聽講浸小的中文科會用普通話上課(傳話的人話係浸會內部資料講的), 唔知係唔係真, 不過如果係真的都幾合理, 中文科用普通話教, 英文科用英文教學, 好過用母語(粵語)教中文不文不類, 大家試吓用普通話寫文章都通順D啦!

我都覺得如果用普通話上中文課係理所當然的,其實而家都巳成私立及直資學校的大趨勢。

咁你地重知唔知中小學係中中小定係英中小呢?

kae

浸幼係母語為主, 咁浸小浸中照計都係中文學校o架啦!

有人說浸小可能辦IB PYP, MYP及IBD,如是的話,將會是英語、普通話為主,這樣學費不會太便宜。

醒目開學勳章

EdT 寫道:
有人說浸小可能辦IB PYP, MYP及IBD,如是的話,將會是英語、普通話為主,這樣學費不會太便宜。

Edt  :

請問什麼是 IB PYP, MYP, IBD ????

我今日去完講座,巳問左園長浸小的問題﹕

收生標準 -- 未知,但本園學生一定優先考慮。
課程制式 -- 兩文三語及活動教學,採用IB式。同真道好類似。
學費價錢 -- 尚未決定,但會同幼稚園學費差唔多,只會貴少許。我諗有如之前bkmum講around $4000 per month。

校長現在重請緊,詳細資料會在2005年2月或3月公佈。

去完此講坐後,我對該校巳更加了解,亦對學校更有信心。只但怕佢唔收阿女姐。

kae,
would they have p2 in 06-07? thanks.

講座我冇去, 明知會好多人o既, 點會去迫餐勁啫, 可能去的家長係想睇校舍環境多D.
聽講話浸小唔可能收番晒浸幼以往的學生, 係因為學位唔足夠, 咁意思係指以前的浸幼畢業生, 定係指應屆K3升唔番晒浸小P1先,   如果係的話, 我囡06年以為可以直升浸小咪得個"估"字? 咁外來叩門想讀小一的人就更加係插針到入唔到啦, 情況不妙喎.

ka媽 寫道:
講座我冇去, 明知會好多人o既, 點會去迫餐勁啫, 可能去的家長係想睇校舍環境多D.
聽講話浸小唔可能收番晒浸幼以往的學生, 係因為學位唔足夠, 咁意思係指以前的浸幼畢業生, 定係指應屆K3升唔番晒浸小P1先,   如果係的話, 我囡06年以為可以直升浸小咪得個"估"字? 咁外來叩門想讀小一的人就更加係插針到入唔到啦, 情況不妙喎.

ka媽
昨天從園長口中無講過話聽講話浸小唔可能收番晒浸幼以往的學生, 係因為學位唔足夠,,所以唔好咁擔心,園長都話在05年2-3月會有公佈,遲少少就知啦。

kae

ALAL 寫道:
kae,
would they have p2 in 06-07? thanks.

唔清楚。
‹ 上一主題|下一主題