用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一功課多與少
樓主: clementbaby
go

請問小一功課多與少 [複製鏈接]

睇下呢度, 就覺自己好得閒(sorry, 唔係風涼話), 9樣功課要做幾耐呀??

返左小一1個月, 我同仔仔都開始適應(應該大部份係我自己適應)

見佢大部份都係學校做晒功課, 返黎多數係要剪圖搵資料, 另一樣花較多時間既係預習課文(國語), 先聽cd, 我再指正, 每日一篇都幾緊張, 有時讀好多次都唔記得發音, 講真, 大人都未記得啦.

試默試測仔仔都唔驚, 因佢都唔知係乜, 幼稚園時都無試過, 返黎又ok喎, 所以都係日日同佢溫返下.

佢每日都仲有一個鐘玩/睇disney channel, 星期一至五有4日都有學野, 星期六去打棒球, 圖書館, 星期日就同爹地去郊外, 我期望既小朋友生活都係如此.: :

My son is now in P2.
When he was in P1, he spent 1-1.5hrs on his H/W everyday.

The school has started for just a month.
I noticed that he has to spend 2-3 hrs on his H/W now.
The workload may have increased.
But he could have spent less time if he was more focused.

I encourage him to work faster by allowing him
to watch his favourite TV programme.
It worked so well last week.
I hoped he can keep it up!
AhLing :wink:

今日個仔有進步la
用左個半鐘做完d功課
再用10min做網上功課
叻左,希望往後都係咁就好lu

原文章由 clementbaby 於 07-9-30 22:25 硐表
我都覺得小朋友思考係好過抄寫果d
我仔仔一到抄寫既時候都唔係好願寫
但並唔係好多學校都係咁做
如果學校能夠做到咁樣就好la

[quote]原文章由 chuyuk 於 07-9-30 10:19 硐表 http://forum.baby-k ...

我個仔間學校都係咁,隔幾日先有抄寫,仲要個量好少,一次得5個生字 or 詞語,每個寫3-4個.

dict今個星期先開始(Eng.),中默11月先有.
我無諗過e間學校會咁少 dict. 開頭有 d 擔心,但老公話學校 e 6年都能 keep 住有70%入band 1 ,即係 e 套方法行得通,(好似有 d 道理 )其實我老公好 buy 外國嘅活動學,可惜經濟唔許可 .
‹ 上一主題|下一主題