用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一功課多與少
go

請問小一功課多與少 [複製鏈接]

我個仔e+已經有成5至6樣功課(平均計)
我覺得佢好吃力and好辛苦
都唔知道e+係咪要有咁多功課做先叫做學到野
其實係咪一定要有咁多功課做先係好呢?
還有一星期有2次默書
e+ D教育制度真係……
如果有$$$真係想送佢去外國讀好過
人地外國真係活動教學黎加嗎!
上堂就上堂
邊到黎咁多功課做ar
我隔離屋個小朋友就係係外國度讀書
仲要大個我個仔添到e+都冇功課做
唉……幾時先會冇咁多功課做ar
   0    0    0    0

其實e+好多小學都係咁架啦,唔同我地讀書果時咁淺的了
我囡果間情況都係一樣啦,但我又唔覺得佢好吃力and好辛苦,
5至6樣功課大約做1.5小時已經可以完成曬的了,放左學之後做好功課都仲有好多時間溫書默書練琴睇電視等等,大部份小學都係一個星期默2次書架啦 我係在職媽咪來既只要時間安排得好就無咩問題,大家努力啦   

原文章由 clementbaby 於 07-9-28 02:17 硐表
還有一星期有2次默書
e+ D教育制度真係… ...

原文章由 clementbaby 於 07-9-28 02:17 硐表
還有一星期有2次默書

我個仔也是平均5-6樣功課,假期前會8-9樣,但我唔覺得特別多,(可能抄寫並不十分多),也可以輕鬆應付。我聽人講Maryknoll每逢星期二、四、五要默書。

醒目開學勳章

我個女好d, 平時3-4 樣. 假期前先多少少
我個女讀果間現在仲未開始默書, 不過 10月開始. 同妳個仔一樣, 一星期有2次默書 個女又唔係好自覺, 我自己又要返工, 到時都唔知點算
hello hello ~~

各位

我個女今年升小2,起初我都唔鐘意學校比多功課佢做,
因為大家都辛苦,但時間耐了,大家都習慣了,我又覺得做功課既過程學到好多野,識做功課,其實考試不用太多時間溫習.

另外,黙書真係有需要的,唔黙書根本好多字(包括中英文都錯得很利害),到時考試咪又圈哂扣分,係遲早問題而已.

還有一星期有2次默書

其實學校是藉此辦法逼小朋友把所教的東西快速學會而已。假如你是老師,你又有甚麼其他辦法可以逼小朋友把所教的東西快速學會呢?:

咁每個小朋友學野速度都唔同
如果真係要咁做
就唔好叫學校搞咩傳統教學/活動教學la
全部用傳統教學咪得羅
我仔間學校唔係d咩名校
我只係想佢係學校開開心心返學學習
並唔係要佢抄抄寫寫

原文章由 navigator 於 07-9-28 20:54 硐表

其實學校是藉此辦法逼小朋友把所教的東西快速學會而已。假如你是老師,你又有甚麼其他辦法可以逼小朋友把所教的東西快速學會呢?:  

我個女間學校班班的功課都唔一樣 , 有d班好多(8-10)樣 , 有d班少d(5-7) , 我覺得5-6樣都ok 啦 !
你小朋友在讀幼稚園時是否沒功課做 ? 可能係唔習慣做功課所以先唔開心 , 你都要同佢一起接受香港的官津小學都係咁架啦 !
p.s. 唔好 啦 !要開心d !

老實講, 我唔覺得要俾好多功課當溫習, 突別係抄寫既, 應可免則免, 唔係個個抄完就識晒:-|  

我都認同黙書有必要, 不過範圍唔應該太大, 而且定期小測都可以另小朋友溫習多些, 家長老師都知小朋友既進度

原文章由 navigator 於 07-9-28 20:54 硐表

以前我個女間學校都係個個星期有默書, 今年改左隔個星期先默. 至於功課, 十月開始多架啦

原文章由 kitbebe 於 07-9-29 17:40 硐表
以前我個女間學校都係個個星期有默書, 今年改左隔個星期先默. 至於功課, 十月開始多架啦

我囡囡今年小一, 平均每日至少都有5-6樣, 中英數一定每科兩樣 (抄寫 + 作業, 有時連改正每科3樣). 但我又覺得ok喎~~~~ 如果無做錯, 其實等於得2樣, 因為無錯就唔駛改......

至於默書都keep住每星期2次 (中/英), 範圍又唔算太多, 之前都係詞語/句子, 下星期開始默全課 (其實得8句左右).

我覺得係香港讀書就要接受教育制度係咁, 除非你選擇國際學校比小朋友啦, otherwise 都要適應囉......

我個仔仔以前讀個間幼稚園係係港島區
咁生左第二個之後就搬左去油塘住
(之前係同6299、二伯&細叔住,跟本就唔夠地方)
佢個間幼稚園都有功課做,都係抄寫、造句同埋有默書都有
(幼稚園d老師就係話都係近貼小一課程咁話)
但我個人就覺得抄抄寫寫呢D野
係比小朋友係細細個既時候掌握揸筆手勢
其實我同個仔都好努力咁係度適應緊小一既生活
原文章由 mandee2621 於 07-9-29 05:15 硐表
我個女間學校班班的功課都唔一樣 , 有d班好多(8-10)樣 , 有d班少d(5-7) , 我覺得5-6樣都ok 啦 !
你小朋友在讀幼稚園時是否沒功課做 ? 可能係唔習慣做功課所以先唔開心 , 你都要同佢一起接受香港的官津小學都係咁架 ...

我都好認同你講既野
因為我覺得係咪一定要比咁多抄寫先係識呢?
我地大人都會有唔記得既時候啦(執筆忘字)
默書當然要有啦!但最好唔好太多羅
原文章由 littlesister 於 07-9-29 12:19 硐表
老實講, 我唔覺得要俾好多功課當溫習, 突別係抄寫既, 應可免則免, 唔係個個抄完就識晒:-|  

我都認同黙書有必要, 不過範圍唔應該太大, 而且定期小測都可以另小朋友溫習多些, 家長老師都知小朋友既進度

...

今日家長日,個班主任就話每教完一課先會有默書
所以大概都係隔個星期就會默書
但係FRIDAY個日睇家課冊9/10要默兩課書
咁姐係一樣,一個星期就一課
隔個星期就要兩課
原文章由 kitbebe 於 07-9-29 17:40 硐表

我個仔都好似你個女女咁呀
踢一踢先很去做功課
所以先唔返工睇住佢
原文章由 丁丁* 於 07-9-28 09:35 硐表
我個女好d, 平時3-4 樣. 假期前先多少少
我個女讀果間現在仲未開始默書, 不過 10月開始. 同妳個仔一樣, 一星期有2次默書 個女又唔係好自覺, 我自己又要返工, 到時都唔知點算 ...

我個女既功課都係每科2-3樣,但差不多90%都"不是抄寫",
記得我個女既校長講過,
學習有分高階同低階,
高階係引發思考,舉一反三,
低階係背誦+死記.

所以,個女需然功課多,
但全部都係思考型,
例如,個日如教"公園",
就要佢地返屋企諗下,
公園既類型,主題公園,普遍公園.....
仲有係公園既設施等等.

又例如,英文堂教"housework",
就要列寫,除了書本教之外既housework.

所以,我覺得佢做完功課後,
就等於溫咗書,
百分之九十既野已入腦.

但始終認字方面就一定要靠黙書了.

我個小朋友每次寫完生字後,都唔知自己剛寫左乜,個手係度寫,個腦諗緊其它野,或一片空白,寫完問佢剛寫乜字都話唔知

每個家長定義功課多少都不一樣,大人和細路的感覺亦不一樣。

以前幼稚園有個阿嫲話佢好鍾意學校俾好多功課個孫,愈多愈好,有咁多俾咁多最好﹗

其實,
每個小朋友學習能力都唔同,有些人望幾眼個字都永記入心,或寫兩次便熟都爛,卻仍要跟其它人一樣要抄抄抄一大堆,又真係好浪費時間。我個仔最憎的功課係抄寫,佢覺得自己都識晒d字都仲要抄寫,佢就會發大忟。但無法,一班小朋友一起學習係咁。:-|

我個仔的功課10﹣15分鐘就做完了。
嘻,他大把時間玩。

不過我的朋友都話我太種個仔。
我又唔介意,
因為我細個都係無什麼功課,
我都很快樂,
也想他快樂。
Share

我都覺得小朋友思考係好過抄寫果d
我仔仔一到抄寫既時候都唔係好願寫
但並唔係好多學校都係咁做
如果學校能夠做到咁樣就好la

[quote]原文章由 chuyuk 於 07-9-30 10:19 硐表
我個女既功課都係每科2-3樣,但差不多90%都"不是抄寫",
記得我個女既校長講過,
學習有分高階同低階,
高階係引發思考,舉一反三,
低階係背誦+死記.

我仔今日有成9樣功課ar
真係做到佢cc下
真係淒涼ar
‹ 上一主題|下一主題