用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

原帖由 天天2010 於 10-11-23 09:58 發表
其實我係無返8月班, 9月3開始返第一日, 我當時都好擔心, 老師又無比電話我, 我又無比電話老師。 加上我都唔知老師叫咩名添, 到左第三日, 我忍唔住打比學校, 再問老師叫咩名後, 老師就打第一個電話比我啦, 同我講, 我 ...

Thank you for your reply.
I am also that kind of parent that does not want to disturb the teacher too much. I understand nowadays kindergarten teachers are busy.
I "hope" my child really does not create too much trouble in school, haha. My child cannot well recall what happen in school.
I think it depends on individual teacher. My friend's kid studied in Cannan told me that the teacher call her at 8pm to communicate about her child. It is just by luck whether I can get a teacher more eager to spend time to call parents.

醒目開學勳章

阿仔由8月預備班已經開始返, 當中, 因為要搭sch bus, 車程要1hr15mins, 所以我仔仔要從新著番尿片! 就呢件事, 響8月內, 老師有1星期打一次電話比我! (因為我真係好唔想阿仔著番尿片, 所以我同老師都為呢件事諗辦法!) 1個月後, 仔仔開始適應, 而老師都無個個星期打比我!
我同天天爸一樣, 收到老師電話就一定係阿仔有事發生 or 我寫手冊之後, 老師打番比我回應~無咩特別事, 我都唔想煩到老師~
響我問冬季校服之前, 對上一次同老師通話, 我先知原來我個仔原本個班主任已經離職, 唔怪得阿仔成日講果位miss我唔識啦
好多學校都有同小朋友拍低video (雖然得十零廿分鐘), 燒隻碟比番家長, 目的係比我地了解小朋友既學校生活, 不過, 迦南無囉....得年終派果本"成績表"有相片   我都想同學校反映下~

原帖由 siden 於 10-11-22 16:20 發表
May I ask how many times will your child's class mistress call you per month?
My child's class mistress seldom call me. Maybe just call me once per month (e.g. when my child forgot to bring so ...

原帖由 kb7724 於 10-11-23 12:50 發表
阿仔由8月預備班已經開始返, 當中, 因為要搭sch bus, 車程要1hr15mins, 所以我仔仔要從新著番尿片! 就呢件事, 響8月內, 老師有1星期打一次電話比我! (因為我真係好唔想阿仔著番尿片, 所以我同老師都為呢件事諗辦法!) ...

pm you already

我仔仔一班有26人, 一半男一半女!
佢地唔會同時間咁多班n班一齊響同一地方出現架, 學校地方好大, 雖然有時會響走廊排隊時見面, 不過, 唔會一齊響同一個地方玩~
暫時返學已經3個月了, 阿仔每日放學都好好唱口, 不停咀, 日日拎本書出黎講學咗咩, 而且開始識講食咩茶點 / 唱過咩歌 / 件勞作有咩係bb整......
不過, 都係果樣....學校透明度唔高, 如果想知小朋友響學校既表現, 好多時都要靠家長打去問 / 寫手冊問老師囉~

原帖由 himuimui 於 10-11-23 11:44 發表
Hello all,
My son applying N1 for next year.
I want to ask in N1 there is around 200 kids in am / pm class. Will it be too many kids stay in the same area ?? How many kids in each N1 class ?? Are the ...

迦南N班比我預期中好,而且我好欣賞迦南N班的老師。
因為:
1. 佢地做的圖工真係超靚
2. 仔仔在校內的大小事,都致電通知(戒片、阿仔打人、抓人頭髮、撞親、大便無出聲、一排要老師陪住、表現乖左好多、唔見左一些物件等)
3. 留意小朋友留意得都好細緻
4. 一班雖有26人,但都有長期安排三個老師在課室,仲每日都有安排NET同佢地上課
5. 校車姨姨同叔叔都好好,尤其是校車叔叔,接送放學見到十幾二十間幼稚園的車,只有我地架車的校車叔叔會落埋車幫手抱小朋友
6. 茶點唔止蛋糕、麵包、餅乾,仲有粥同通粉
7. 手冊行事曆有寫清楚安排左的活動與放假,而且到咁上下一定有通告再告知,好似家長日發完一次通告問家長時間,到咁上下,再有張通告提醒家長
行政安排,我倒覺得差少少,不過都只係校服事件上,同埋果間校服公司真係好唔得。

聽日生日會主題: 面具
我想今晚同阿仔一齊整, 不過未諗到整咩樣好....大家有無咩好提議?

醒目開學勳章

我一早整好啦,費事周圍搵材料搵唔切

沉晚整咗個半鐘.....依家眼瞓c~
原帖由 sharon26788 於 10-11-24 15:58 發表
我一早整好啦,費事周圍搵材料搵唔切

我同daddy都整左面具啦, 阿仔就成日想幫手整, 但要用剪刀, 所以叫佢睇住點整。整完都肯帶。希望番到學校都肯帶, 老師影多d靚相啦!

尋晚又收到一個勞作, 我一番到屋企入門口就睇到, 一望就知係洗衣機, 爺爺長輩仲話唔怪得返黎講咩咩機啦, 原來係洗衣機, 哈哈哈...我再睇入面係放左d上次剪既衣服, 做得好好!

I bought all the colour papers to make a cartoon mask for her, but she suddenly got sick last night!!

I also love that washing machine, it is so cute, my child likes it too.

原帖由 deen 於 10-11-23 14:29 發表
迦南N班比我預期中好,而且我好欣賞迦南N班的老師。
因為:
1. 佢地做的圖工真係超靚
2. 仔仔在校內的大小事,都致電通知(戒片、阿仔打人、抓人頭髮、撞親、大便無出聲、一排要老師陪住、表現乖左好多、唔見左一些物件等)
3. ...

我覺得睇你遇著咩老師啦...我阿仔橙組, 初開學都唔錯, 老師主動打過二次比我, 講阿仔學校既情況同佢病佐幾時返學. 另外一次係我主動搵老師問既, 共3次. 之後就無啦.
另外學校返到黎, 試過唔見佐本書, 最後寫紙條叫老師幫忙搵下, 第二天就帶番本書番黎. 又試過番黎後無佐條抹手毛巾, 另一次又多佐一條. 總之比我感覺佢在學校時時間緊迫又混亂. 今個星期一要帶剪好既衣服番學校, 我整理好放在一個小透明袋再放係裝書既透明膠袋內, 點知幾天以來都仲放係書包無掂過. 昨晚返到屋企, 原來佢係用來整洗衣機. 裡面既衣物應該係老師提供既. 當時見到個勞作, 都唔知好嬲窕好笑, 因為我係攞佐baba既電腦雜誌c搵c摷先搵到5張5cmx5cm既衣服圖片

醒目開學勳章

我果組無剪衣服喎,凈係帶左個動物餅盒返去咋.

我昨晚也去買了卡紙做面具,阿仔話做車車面具,於是做左成大半個鐘,不過無整橡根穿住兩邊,只貼了一條飲筒在個面具下面,拿著放在臉前,咁都應該係面具吧!我上次去bb展,人地派的面具係咁,我覺得幾好。

今日阿仔開完生日會,多左頂帽回來,佢載到唔捨得除。

原帖由 JOESPHINE 於 10-11-25 13:45 發表

我覺得睇你遇著咩老師啦...我阿仔橙組, 初開學都唔錯, 老師主動打過二次比我, 講阿仔學校既情況同佢病佐幾時返學. 另外一次係我主動搵老師問既, 共3次. 之後就無啦.
另外學校返到黎, 試過唔見佐本書, 最後寫紙條叫 ...

咁我暫時又未遇過咁樣的情況喎!
可能真係一個個老師啦!我鄰居一個係下午香蕉組,一個係蘋果組,佢都盛讚老師喎!

醒目開學勳章

原帖由 JOESPHINE 於 10-11-25 13:45 發表

另外學校返到黎, 試過唔見佐本書, 最後寫紙條叫老師幫忙搵下, 第二天就帶番本書番黎. 又試過番黎後無佐條抹手毛巾, 另一次又多佐一條. 總之比我感覺佢在學校時時間緊迫又混亂. 今個星期一要帶剪好既衣服番學校, 我整理好放在一個小透明袋再放係裝書既透明膠袋內, 點知幾天以來都仲放係書包無掂過. 昨晚返到屋企, 原來佢係用來整洗衣機. 裡面既衣物應該係老師提供既. 當時見到個勞作, 都唔知好嬲窕好笑, 因為我係攞佐baba既電腦雜誌c搵c摷先搵到5張5cmx5cm既衣服圖片

咦咦? 你同我發生嘅野一模一樣嘅.  我個仔都係橙組, 老師又係打過3次電話比我, 2次主動打黎1次我自己搵佢, 之後2個月都無收過電話啦, 不過我個仔喺學校又無乜特別野(例如打人/比人打, 偏食, 扭計之類), 可能係咁所以唔需要打電話黎講啩? 舊年我個女讀N 時老師都係只打過3-4次左右電話比我, 我都慶幸佢2姐弟喺學校表現應該幾好, 所以老師唔需要特別打電話黎.
唔見書我都試過呀! 亞仔唔見左本"好寶寶", 我都係寫字條比老師第二日就喺返書包, 前幾日就多左一個毛巾盒. 我問亞仔書同毛巾盒係邊個放入書包佢話係自己擺, 咁我估係因為佢地要學自理, 將自己物品放返入書包時放錯同學仔書包先會好似咁混亂成日唔見野囉.
講開洗衣機我真係既開心又失望呀, 個勞作整得好有心思同好靚, 但入面都唔係我搵嘅衫, 我同亞仔一齊搵左好幾本雜誌先有咁嘅size 嘅圖片咋.
jeje

醒目開學勳章

聽日見家長,好想知亞囡呢幾個月係學校既情況同評估結果

d衫應該係大家同學仔掉亂一齊用, 因為我仔仔個洗衣機入面都唔係我預備比佢果d衫
我仔仔果組又未試過有掉亂or唔見書呢d情況喎! 而且, 每次仔仔整濕咗校服要換自己衫, 老師仲好交帶咁打電話比我講原因喎~ 好明顯係個別老師啦

另外學校返到黎, 試過唔見佐本書, 最後寫紙條叫 ...

原帖由 kb7724 於 10-11-26 11:05 發表
d衫應該係大家同學仔掉亂一齊用, 因為我仔仔個洗衣機入面都唔係我預備比佢果d衫
我仔仔果組又未試過有掉亂or唔見書呢d情況喎! 而且, 每次仔仔整濕咗校服要換自己衫, 老師仲好交帶咁打電話比我講原因喎~ 好 ...

應該真是個別老師的問題。
‹ 上一主題|下一主題