用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

原帖由 kb7724 於 10-11-11 17:51 發表

阿仔上星期都有講食粟米粥及麵麵了, 天氣開始凍, 有d暖既茶點食下好過日日食凍冰冰既包同餅~

deen, 你星期幾去家長會? 會唔會有機會同你見面呢?

...

係呀!我阿仔話通粉好好味架喎!
我星期五中午去見老師,你呢?

請問知唔知見家長需要時間約幾耐架? 係唔係十分鐘左右呀?

我星期五要返工, 所以改咗星期六朝早十點幾! 見唔到你添~
原帖由 deen 於 10-11-12 06:07 發表

係呀!我阿仔話通粉好好味架喎!
我星期五中午去見老師,你呢?

原帖由 kb7724 於 10-11-16 16:11 發表
我星期五要返工, 所以改咗星期六朝早十點幾! 見唔到你添~

無緊要,到時同老師傾左的資料再作交流啦!

請問有無媽咪想更改見家長時間呀, 我係11月27日星期六11左右, 有無家長可以同我調呀, 我想早D呀, 我係芒果組, 謝謝幫忙!

原帖由 天天2010 於 10-11-17 01:00 發表
請問有無媽咪想更改見家長時間呀, 我係11月27日星期六11左右, 有無家長可以同我調呀, 我想早D呀, 我係芒果組, 謝謝幫忙!

應該不用同人調喎!
你同老師講你個時間唔得,佢就會同你調架啦!

可能我太遲講, 老師話已定好, 時間不能調, (或者佢又唔想影響其他家長掛) 所以我先找其他芒果組的媽咪有無人想調呢個時間囉。因我真的好想同先生一齊去呢個第一次家長會呀。

我諗緊帶唔帶阿仔去.....果個時間佢又未食飯, 見到我出門口一定呱呱嘈~
原帖由 deen 於 10-11-16 20:57 發表

無緊要,到時同老師傾左的資料再作交流啦!

原帖由 天天2010 於 10-11-17 09:05 發表
可能我太遲講, 老師話已定好, 時間不能調, (或者佢又唔想影響其他家長掛) 所以我先找其他芒果組的媽咪有無人想調呢個時間囉。因我真的好想同先生一齊去呢個第一次家長會呀。 ...

咁你就真係要問下。

原帖由 kb7724 於 10-11-17 12:18 發表
:good:
我諗緊帶唔帶阿仔去.....果個時間佢又未食飯, 見到我出門口一定呱呱嘈~

我個時間都係一樣,但係張通告話唔好帶幼兒去,以免影響老師同家長傾喎!
我估我叫家人睇住佢一陣,唔帶佢去啦!

仲有無家長可以同我調呀, 我想11月27日10:00前就啦!

yo! 可以改到啦!

請問大家收到冬季運動校服未呀? 我只收到衛衣同冷衫....

我都係收到衛衣同冷衫, 襪(以為長襪, 點知同夏天一樣), 無收到運動服同校褸, 我已打比老師, 老師回覆22/11仍穿家長便服便可。(都唔知點解咁既)

醒目開學勳章

我仲以為今個星期五有運動服添,22號都開始轉校服,仲未有運動服,果個供應商真係好有問題囉.

有關冬季校服一事, 剛剛打咗去學校問老師~! 以我眼見, 街上其他區的迦南都已換季了! 老師話: 因為供應商沒有阿仔碼數既存貨供應, 所以會延遲.......約於月尾才可返貨, 呢段期間可以著自己衫囉!
好在呢幾日天氣唔凍囉, 既然知道供應商唔夠貨, 又唔出張notice通知我地既! 等我地日日等通知.......

Yes, they are too late to distribute winter uniform. I even worry whether they just miss my child's uniform and call them to ask. The answer is all children are waiting for the uniform.
The supplier is

咪係! 一日等一日!!!!!

May I ask how many times will your child's class mistress call you per month?
My child's class mistress seldom call me. Maybe just call me once per month (e.g. when my child forgot to bring something to school). If nothing happens, the class mistress won't call me at all.
I do not mean I would like to talk to the teacher every week about my child, but I find myself know very little about my child's school life. Do you also have this problem?

其實我係無返8月班, 9月3開始返第一日, 我當時都好擔心, 老師又無比電話我, 我又無比電話老師。 加上我都唔知老師叫咩名添, 到左第三日, 我忍唔住打比學校, 再問老師叫咩名後, 老師就打第一個電話比我啦, 同我講, 我小朋友仍然未習慣等等...之後都有打幾次電話比我, 其中一個電話 (話:您放心啦, 您小朋友已經習慣同好開心返學), 有幾次我親自打比老師都係因為小朋友同其他同學仔掉轉D野, 親自同老師講, 我地既老師都好樂意致電比我, 我仔仔都成日提老師個名, 但我想講, 其實您小朋友可能在學校好乖, 所以老師都無咩特別講, 留番見家長講, 但如果您想知小朋友情況, 您都可以打比學校留電話找老師得閒覆番您。
** 我都唔係成日搵老師的人, 只係先在手冊寫後, 老師才致電給我, 有時老師會回覆紙條給我。
‹ 上一主題|下一主題