用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
樓主: mumepen
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re:啟思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

wawa

想問黎緊小一幾時派表
我果日註冊就拎左份大大的簡介講小學

kayiu626

ur case same as me

[quote]
kayiu626 寫道:
我家下面臨母親的決墿...
阿女揀小一...阿仔揀K1...
其實啟思係最喜歡

kayiu626 wawa

上得小學仲有啟中
一路比落去
你地係咪都係諗咁長遠??

個地點去到清水灣...
幾遠下

好姨,
係呀...上得啟小...希望佢上埋啟中...但要睇佢考5考到law
啟中係

hi wawa,

我諗妳仔仔係慢熱一族, 不過到k3就好多機會去樓上, 可能就會慣架啦, 我仔仔上親去都好興奮返黎講, 有日我送返學佢同d老師打招呼但我無乜見過既, 原來小學d老師佢都識好多, 有張相仲係同唔知咩老師/主任?&校長一齊映.

hi 好姨,

中學學費仲平喎, 4xxx/月, 因係直資, 有機會去睇下, 好大好靚.

未呀, 唔該你先!! 另請問校服是否會轉呀? 幾時?

IRON 寫道:

hi CCheng,

DOUGLASMAMA pm妳未?? 如ok我就唔問其他媽咪啦.

Re: 啟思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

hi CCheng ,

聽聞校服8月會有新款式, 但舊款仍可著3年, 妳仔仔會唔會直上啟思小學??

CCheng,

sorry!! 現在才覆你:

1.夏季校服-17號 衣,10號 短褲兩套
2.夏季運動服-22號 衣,4號 短褲兩套
3.外套-20號 一件
4.冬季校服-18號 衣兩套;
                24.5號 長褲, 24.5號 短褲 各一
5.冬季運動服-24號兩套
6.校褸-18號 一件

如合用就通知.
DouglasMaMa :lol

me too la, 阿仔 confirmed 啟思小一, 阿女this Sep K1, but don't want her to go so far away to school because she is 细女, so just go to a KG nearby which can use coupon and save some money, i m considering let her change school and become a 大女.
$$$$呢個問題 - i don't know when i can retire.

[quote]好姨 寫道:
kayiu626

ur case same as me
[quote]kayiu626 寫道:
我家下面臨母親的決墿...
阿女揀小一...阿仔揀K1...
其實啟思係最喜歡

hi all

我女黎緊都讀k1 am class
黎say 個 hi
多謝呢幾日覆我pm的媽咪

hi LA,

啟中要考架, 舊年第一年就全數小六收晒, 今年要簡客呀~~
LA 寫道:
不用考的, almost straight in gar, unless u give up.
[quote]kayiu626 寫道:
好姨,
係呀...上得啟小...希望佢上埋啟中...但要睇佢考5考到law....
[/quote]

LA,
係呀...中學部同小學部係直屬...5係一條龍...要考gar...
我都問過小學校長gar la...真係要考ar   
如果阿女考5到...就要派位la...

Douglasmama,

唔緊要! 你囝囝升小一, 是會有點忙! 恭喜你囝囝入了心儀小學! 我稍後再覆你.

Iron,

我想校服有Douglasmama了,先謝過你的幫忙...

餘下課本, 請問是否有人廉讓呢?

o i c !等我仲好老定添比
But a mammy of a CPS P.3 boy told me, when she told her boy to study hard, otherwise he will not get a seat in a good secondary school. The boy said that, 'mammy, u need not worry, Principal Mr Cheung said that 啟中 must 收 ga.'
IRON 寫道:
hi LA,

啟中要考架, 舊年第一年就全數小六收晒, 今年要簡客呀~~[quote]LA 寫道:
不用考的, almost straight in gar, unless u give up.
[/quote]

hi all,

日日返學時間就黎落雨, 唉~~好彩學校好好服務, 今朝我泊入學校, 都未停好架車就有個老師拎傘過黎接仔仔入去, 我都唔駛落車.

明日放學我地會去mega box, 返黎再報料, 我想下次大家聚會搞果度好唔好??

IRON

前日我睇到報紙介紹啟中, 佢係直資學校第二貴緊次於聖保羅. 因為係直資,所以學費會比小學平. 因有政府subsid. 兩面收費(政府&學費).

過埋6月會好o的, 無咁多雨落.

我而家等緊佢8月新校服,唸住買套(體育)比佢, 反整成日洗, 買一套都OK. 著校服既日子係多過著屋企衫.:-

kayiu

你會唔會參加我地8月份小朋友生日會呀, 係就過去報名. )

好姨

歡迎你來到我地大家庭.    

IRON

Mega box 冷氣好勁要帶外套
B&Q 有 兒童車跟購物車
記得推番架
幾好玩

wawa

想問下
水杯和裝毛巾的盒係咪自備?
咁裝食物的盒???

hi wawa,

以前我地簡幼稚園時又係睇到話啟思小學係全港第2貴, 家陣中學又係第2位.

hi 好姨,

唔該晒先~~我通常都放定外套+背心係車度, 仲有走佬袋(內有仔仔內外全套+去廁所用品), 呵呵呵.
‹ 上一主題|下一主題