用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Xanthe 寫道:
hi Pigpig,

Long time no see!!     Any comment of St. Dominic in Hang Fa Chuen (from 視學導師)??

Sindy,

Same as you, so trouble to find a kindergarden for boy!! But I still submitted the application form in St. Dominic (Hang Fa Chuen)

Xanthe,
係呀!好耐無見囉!你最近好嗎?
想請問St. Dominic in Hang Fa Chuen 中文名係咩呀?

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

wa, 好詳盡的資料, 睇完真係心裡有數, 邊d可以一試, 邊d可以慳番d報名費同時間.

今朝幫囡囡去寶血交表, 俾左30炆, 都起碼攞返隻vcd, 老師亦會帶你去參觀學校 (on request),  而且老師/職員都好有禮貌, 俾我感覺好好.

醒目開學勳章

Pigpig:

I'm fine la but quite busy for my daugther and my son law.

The Chinese name should be 聖道明中英文幼稚園. Thanks.

今日有無去聖道明參觀, 下星期六(10/22)輪到杏花啟思.
alice

Xanthe 寫道:
Pigpig:

I'm fine la but quite busy for my daugther and my son law.

The Chinese name should be 聖道明中英文幼稚園. Thanks.

今日同燒買 in 左迦南啦, 就如我所料, 老師問佢問題, 佢一條都矛答   剩係掛住玩table上既玩具 一入到去, 老師安排家長同小朋友去playroom玩, 其實果度已有老師昅住及評緊分架啦, 燒買剩係睇人玩, 自己 佢想玩又5玩果隻, 比佢激c   跟住就入classroom見老師, 有2個老師黎interview, 燒買就一味垂低頭玩fitting啦, dup野啦, 砌積木啦等等, 完完全全當個老師係死既

不過 ..... 最尾都好攪笑, 老師話3 weeks later我地會收到信架啦, 即時對住燒買講, 咁我地出年8月見啦喎 .... 車 .... 咁咪即係收, 不如你同我講, 3 weeks later我地會收到信通知交school fee, 訂書, 校服等等.

chan_wingyee
我今日都有去visit聖道明, 學校比我感覺已經5得, 一條長長既corridor, 兩側就係classroom, 我今日去visit仲以為有老師講解/一個oriental trip tim, 點知, 係乜都冇, 剩係開哂d room比人去玩.  不過其中一個room係慈幼小學擺既, 5g係咪呢間kinder多機會入呢間小學呢 ....

下個月5號燒買就去in 上書房啦.
APfamily   

oooh! 我今日都有去, 仲要同埋老公. 感覺同你一樣. 我未去過迦南, 環境係咪好d? 請問有無nursery???  另外, 你有無同小朋友報啟思???

蕭夫人, 你係咪都係住ir???

我今日都有去visit聖道明, 學校比我感覺已經5得, 一條長長既corridor, 兩側就係classroom, 我今日去visit仲以為有老師講解/一個oriental trip tim, 點知, 係乜都冇, 剩係開哂d room比人去玩.  不過其中一個room係慈幼小學擺既, 5g係咪呢間kinder多機會入呢間小學呢 ....

醒目開學勳章

小朋友並不多入慈幼小學as慈幼係男校。這幾年佢d學生入到聖米加勒、基灣、丘左榮、救世軍。我個女就係這裡畢業,she always goes to the kindergarden after she 畢業 , she loves the teachers. 我就覺得校長好帮手,因為我個女派位好差,校長帮我好多,佢不停鼓勵我,面試其他學校都不停叫我個女比心機!

ps. 小一派位就靠運氣唔係同間學校有關。我反而覺得選擇幼稚園時就要睇下自已想小朋友讀邊間小學,因為怕佢上小學辛苦!這係個人見解,如有得罪多多包涵!
蕭夫人信箱 寫道:

冬日勳章

Xanthe ,
記得以前有人同我講過聖道明麻麻地,話佢帶小朋友去面試,係活動地方果度玩車,玩玩下,個車輪甩左,然後佢個囝囝就喊,但個老師見到整個過程都無出聲!跟住,我朋友向校長投訴,但都無反應.....所以,佢對呢間學校印象好差.....
係東區柏蕙園,有間叫躍思幼稚園,視學導師覺得這校的校長對教學非常有熱誠,而且教學方針都唔錯,你會唔會考慮去睇睇呢?

蕭夫人
我今日都有去聖道明參觀,見到其中一個room係慈幼小學,個老師同我講佢地係私校﹐係聖道明畢業既,佢地大多數都會收番。but佢地係男校,但我個係女黎架嘛....
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

醒目開學勳章

pigpig,

thanks for sharing.

Since my daughter was graduated 聖道明 and I found the teachers and the principle are nice. Why I want to choose the other kindergarden as my boy, Alex are very very outgoing, he may be not fullfil the teaching way of  聖道明 as k2 the students need to write a dairy, having the dictation, doing the reading reports.... I am afraid he hates to do that.   I will go to see the one you suggested.

chan_wingyee 寫道:
oooh! 我今日都有去, 仲要同埋老公. 感覺同你一樣. 我未去過迦南, 環境係咪好d? 請問有無nursery??? ===> 迦南裡面好整齊, 好乾淨, 連d老師都著哂uniform咁架.  感覺幾好架, 不過聽人講呢間school好商業化, 5g係咪啦, 佢地有nursery class架.

另外, 你有無同小朋友報啟思??? ====> 冇喎, 又係聽朋友講 (佢住杏花架), 啟思, 聖道明同上書房, 最好就係上書房, 聖道明多新移民/住村既小朋友就讀 (好似話學費平), 啟思好似校社最大, 黎緊22號啟思open day, 可以去睇睇.

蕭夫人, 你係咪都係住ir??? ===> 你點知架        
APfamily   

tks xanthe

ingerha
我就係知佢係私校同男校囉, 咁我又5係咁prefer啦 ....
anyway, 多謝你報料.

APfamily   

醒目開學勳章 王國長老

尋日去小一interview, 撞到個女既課外活動同學仔, 大家都係等, 咁咪搭下咀啦
佢話個仔讀左靈糧堂2年, 轉左而家間幼稚園(杏花村唔記得邊間), 佢話本身住causeway bay, 寧願travel遠d, 都想轉校
我問佢llc有咩唔妥, 佢話, 一班太多人, almost40, 所謂3個老師但真正教既只有一個, 如果班入面多幾個problem child, 根本攪唔掂
另外, 老師唔係咁關心小朋友, 同埋好忙, 好似佢個仔有時想同老師傾下計, 老師會話"我而家唔得閒, 下次先傾啦", 佢就覺得對小朋友attention不足lor, 反而對"家長"既功夫, 就做到足, 每日家長都可以上網check到小朋友返學做左d咩
我朋友就suggest, llc下午班小好多人, 小朋友開心好多, 佢見好多下午班既小朋友, 讀得好開心
不過, 事實還事實, llc既江湖地位, 的確係唔弱既!

hi Charlotte_mom

我個細仔可能有呀哥做頭,哥哥做什麼他也要跟著做,觀察力可能就是這樣訓練出來

Charlotte_mom 寫道:
xellos
嘩, 04年5月, 都識觀察? 咁你個仔真係好醒lor, 我隻豬仲係過緊"混混鱷鱷"既人生, 哎....
應該係06年9月找k1喇
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

xanthe,
係啦,頭赤頭赤

醒目開學勳章

Sindy,

any idea??

Sindy 寫道:
xanthe,
係啦,頭赤頭赤

蕭夫人信箱 寫道:

HELLO

請問你係幾時交表架? 咁你選am or pm?  其實資優班同雙語班有咩分別?
你5號in幾點呀?

因為我仲未交表, 所以想問多d.
thanks.

Charlotte_mom, pigpig,
好多謝你地的意見,真係令我又了解多左 :wink:
我想請問如果真光/聖心/st clare/st margaret mary/寶血,你地會點選呢? 我個囡唔文靜

醒目開學勳章

蕭夫人:
原來你個仔有玩過d玩具架,彤彤全程就係黏住我,掂都唔掂下喎,激水我喇!

仲有,多謝你既lunch!
我睇下22號得唔得閒去啟思先!

chan_wingyee:
迦南環境唔錯,勉強黎講都叫獨立校舍既,同埋乾淨過聖道明好多,果日我個女係聖道明去toliet,見到d水喉生晒秀,d廁板好污糟,同埋d地拖掃把求其擺埋一邊就算,咁樣小朋友唔覺意好易就拎到!
我有迦南既school fee同校車收費list啊,我可以email比你架!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題