用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-6-2 17:12
好似我個人例子, 細女默書唔得, 咪去補phonics囉。大女樣樣都OK喎, 咁暑假有時間咪去補下oral 囉, 平時返學 ...
小朋友甘願日日放學去補習社<...................係囉...點解呢

little_yolky 發表於 16-6-2 17:12
好似我個人例子, 細女默書唔得, 咪去補phonics囉。大女樣樣都OK喎, 咁暑假有時間咪去補下oral 囉, 平時返學 ...
做左無蝕底....唔做怕蝕底

mcl203 發表於 16-6-2 17:20
小朋友甘願日日放學去補習社
真係唔明白架, 佢哋只要老老實實响屋企做晒功課溫好書, 就唔駛放完學又好似坐監咁繼續俾人禁錮。响屋企, 做得攰去下廁所食個餅都無人理丫, 做快手D多咗時間仲可以玩一陣添。

洋蔥頭媽咪  屋企通常比較hea,好考小朋友自律性  發表於 16-6-2 18:28

mcl203 發表於 16-6-2 17:22
咁我兩個無去補,咪好蝕底

little_yolky 發表於 16-6-2 17:26
真係唔明白架, 佢哋只要老老實實响屋企做晒功課溫好書, 就唔駛放完學又好似坐監咁繼續俾人禁錮。响屋企, 做 ...
小朋友都唔會明....因為唔係佢話事

little_yolky 發表於 16-6-2 17:26
真係唔明白架, 佢哋只要老老實實响屋企做晒功課溫好書, 就唔駛放完學又好似坐監咁繼續俾人禁錮。响屋企, 做 ...
家長覺得付出咗錢,感覺良好咗,成績唔好都唔關自己事。

王家爸爸 發表於 16-6-2 17:26
咁我兩個無去補,咪好蝕底
無錯....每年蝕D...計下計下係好甘架

mcl203 發表於 16-6-2 17:22
唔好咁講啦, 咁有D嘢的而且確係要增潤下既。oral只靠學校, 好似行唔通咁。

今年暑假我plan得好豐富啦。除咗恒常果D, 加咗游水兩日, 數學兩日, oral+writing兩日, 硬筆書法, 中國舞, 演講, 聖經班, 手工藝班..........等等。哇, 真係好充實。

mcl203  富貴之家...:強  發表於 16-6-2 17:33

王家爸爸 發表於 16-6-2 17:29
家長覺得付出咗錢,感覺良好咗,成績唔好都唔關自己事。
成績唔好....係可以補雙飛....以防補唔岩位
再望下隔離....補多飛穩陣D

mcl203 發表於 16-6-2 17:27
小朋友都唔會明....因為唔係佢話事
我反而覺得功課班好多時係小朋友主導, 因為我識既所有家長, 都係話小朋友响屋企唔肯自己做功課溫書, 所以先去補習社做功課的。所以, 如果小朋友老老實實响屋企做功課, 就唔駛嘥錢嘥時間去補習社了。

mcl203 發表於 16-6-2 17:33
成績唔好....係可以補雙飛....以防補唔岩位
再望下隔離....補多飛穩陣D
...
除咗補DSE應試技巧外,其實去補習社既作用唔大,反而家長幫小朋友揾出弱項,然後自己重點補下,效果仲好。

王家爸爸  補Phonics對默書幫助唔係想像中咁大。  發表於 6 分鐘前

真係好咗D喎, 佢好似有信心咗D咁。

mcl203  富貴之家...:強  發表於 3 分鐘前

緊係搵D社區平架啦, 唔通下下私補咩。

little_yolky 發表於 16-6-2 17:36
我反而覺得功課班好多時係小朋友主導, 因為我識既所有家長, 都係話小朋友响屋企唔肯自己做功課溫書, 所以先 ...
一DD啦....我識果D多數係鬥衝線果批...務求力壓對手
秘操...單操....雙谷....乜都齊
小朋友話考試前果D小息...好多都揸住疊紙既

王家爸爸  力壓對手,有必要嗎?  發表於 16-6-2 17:42

little_yolky 發表於 16-6-2 17:37
王家爸爸  補Phonics對默書幫助唔係想像中咁大。  發表於 6 分鐘前
係信心大咗既原因,唔係補咗Phonics既原因。

王家爸爸 發表於 16-6-2 17:37
除咗補DSE應試技巧外,其實去補習社既作用唔大,反而家長幫小朋友揾出弱項,然後自己重點補下,效果仲好。 ...
去補習社唔一定補弱項....可以補強項...1分就係1分....1分都不能失

王家爸爸  力壓對手,有必要嗎?  發表於 47 秒前

輸左好無面.............D家長

mcl203 發表於 16-6-2 17:43
去補習社唔一定補弱項....可以補強項...1分就係1分....1分都不能失
抱住唔執輸既心態

mcl203 發表於 16-6-2 17:44
王家爸爸  力壓對手,有必要嗎?  發表於 47 秒前

************************************************** ...
做家長,有無面其實唔重要,小朋友喺成績同開心之間取得平衡先重要。

王家爸爸 發表於 16-6-2 17:46
抱住唔執輸既心態
我早排小朋友報料...為左考試maths 2分...幾個同學圍左老師2-3堂...乜天書都出左
‹ 上一主題|下一主題