用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

回復 173# ricebb 的帖子

終於搵到知音家長啦,普通話係大吹襲,其實我都好重視,如果唔排名次大家同學同家長都可以相處容易和諧得多!!
hi~hi~

原帖由 Avis@amy 於 11-11-17 17:46 發表

我個人都幾鍾意普中, 可以令佢地多D接觸普通話..因為聽得多其實對佢地寫作會好D, 有D小學係提倡"我手寫我口"的...
唔知佢地一星期有幾多堂普通話堂呢? ...

好似2堂, 唔知有無記錯. 我見佢地考試要普通話

原帖由 chanwendy 於 11-11-17 18:08 發表
普教中唔一定可以我手寫我口的, 普通話一樣有口語架.  我本人覺得作為香港人, 一定要學好廣東話, 有人覺得小朋友在家日日都講廣東話點會唔識講呢.  但我的著眼點唔係要識講, 而係要講好, 即係唔可以有懶音, 我更加唔 ...

我都有聽過讀普教中既小朋友, 望住個字, 唔識廣東話讀法, 真係針無兩頭利

原帖由 chanwendy 於 11-11-17 18:12 發表

內部當然有名次啦, 但係考中學時冇得比人睇嘛.  好似有啲學校講到要考全級幾多名之類, 咁咪可能麻煩啲囉.

哈哈, 好彩我地唔係第一屆畢業生, 到我地睇升中時, 應該已經有好多人問過解決左掛 ^^

原帖由 毒菌妹妹 於 11-11-17 18:30 發表
終於搵到知音家長啦,普通話係大吹襲,其實我都好重視,如果唔排名次大家同學同家長都可以相處容易和諧得多!!

哈哈, 可能喜歡嶺小的家長都愛和平架  ^^

原帖由 ricebb 於 11-11-17 20:21 發表

我都有聽過讀普教中既小朋友, 望住個字, 唔識廣東話讀法, 真係針無兩頭利

確實係針無兩頭利, 我有個朋友的小朋友見到個字唔識讀, 一定要有拼音先識讀個字

原帖由 Avis@amy 於 11-11-18 01:21 發表

確實係針無兩頭利, 我有個朋友的小朋友見到個字唔識讀, 一定要有拼音先識讀個字

如果普教中都搞到個小朋友望住字都讀唔出, 除非第一次見例外, 否則更加證明普教中係好失敗, 至少都嗰位小朋友係失敗.

原帖由 ricebb 於 11-11-17 20:24 發表

哈哈, 好彩我地唔係第一屆畢業生, 到我地睇升中時, 應該已經有好多人問過解決左掛 ^^

我上兩個星期去睇過學校通告, 校長願意為每名學生寫四封有名收信人的推薦信, 雖然可能四封內容都完全一樣, 但相信真係因為人數少, 先可以咁做.  如果係過百人的學, 每個學生寫一封, 校長都未必願意.  所以嶺南直資真係好有 heart.

如果我冇記錯, 之前開放日問過校長, 佢話小朋友係冇名次分, 但家長係可以知道自己既仔女程度再決定選中學的。雖然冇名次, 但學校都會按程度加強學生學科能力的, 好似3年班咁, 英文科都分3班教就知學校幾用心教小朋友。
我見學校今年有課後功課"補習班"同託管至6pm服務 (收費平), 對我這些返工媽媽真係幫到手。出面有d津校有"課後功課班", 但只offer老師監督佢地做功課, 有d津校有"補習班", 但只offer比綜援家庭。我個fd個女係津校讀, 就唔可以享有這服務, 要自己比$1500出去上補習班, 超唔公平。

原帖由 JANETTEERIC 於 11-11-18 12:11 發表
如果我冇記錯, 之前開放日問過校長, 佢話小朋友係冇名次分, 但家長係可以知道自己既仔女程度再決定選中學的。雖然冇名次, 但學校都會按程度加強學生學科能力的, 好似3年班咁, 英文科都分3班教就知學校幾用心教小朋友 ...

我開放日老師冇講三年級會分班上英文, 咁都幾好既.  反而老師同我講佢地學生小五已經有中一二的程度囉.  唔知係咪因為係用星加坡書的關係呢, 個老師話一二年級就唔深, 但上到高小就好深喎.

sorry 可能我誤會你地... 不係一定分班的, 只係校長比個例子我了解下佢地教學方針, 因為佢地今年3年班小朋友程度差異大所以要加強同小組上堂。我就係鍾意佢地唔分咩精英班, 反而針對差異問題。

Hello dear moms and dads ,
My son is also admitted and registered . 請指教.

Hi all,

大家自行分配結果如何呀?? 我就衰左lor
明天我就會去嶺小註冊啦...好開心啊

阿仔都係 on waiting list ...... 等無人要先至call我

我叫咗老公收工去睇, 不過就算得咗都唔會去喇.

Do u know is there any school bus to Tsuen Wan and what is the approximate pick up time?

妳可以打電話去問一問校巴公司 (合勝)
Tel : 39129622
我今日都問左喇, 佢地好好人解答妳架.

咁而家我地傾計的家長, 有幾多個已經註冊左, 又報左12月9日的課程簡介呢?
聽講可以帶埋小朋友去, 佢地可以上課室玩, 家長就聽課程簡介, 多唔多家長會帶埋小朋友去呢?
如果帶, 佢地就可以更早認識大家做同學仔啦~~

回復 198# MonBaBa 的帖子

hi!我後日先得閒去註冊,12月9日我都同埋小朋友比佢地一齊玩下做定朋友仔先^^
hi~hi~

原帖由 sandytaitai 於 11-11-20 07:20 發表
Hello dear moms and dads ,
My son is also admitted and registered . 請指教.

welcome welcome !! 多D上黎交流下呀, 你住邊區呀?
‹ 上一主題|下一主題