用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點? ...
go

有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點? [複製鏈接]

有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點?
我估有以下兩點:

方法一: 學校會寄信給首批收錄的學生先, 限時要求學生交留位費, 之後再睇無交留位費的餘額, 先再寄信比第二批學生話取錄.

方法二: 學校會同一時間寄信給所以interview 學生(包括offer 及reject letter), 而reject letter 果d 學生就註明係waiting list, 之後再睇有offer 在手而無交留位費的餘額, 再寄信比waiting list 果批學生.

點解我會諗方法一, 因為我見有d 學生一早收到offer, 有d 學生就遲遲都無收到任何信(reject letter 都無).

我等信等到頸都長埋, 有無mama 都有同感? 請分享.

*成日聽人話, 選邊間幼稚園係睇家長想個小朋友需要d 乜/咩性格而決定, 但到家長有心儀的幼稚園時, 幼稚園又未必會收我地小朋友, 我覺得而家有d 似係幼稚園選我地, 而唔係我地選幼稚園囉!
   0    0    0    0

家長只係有選擇去報only.

僧多粥少.... 唉.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得兩樣都唔係
一般學校會發offer信多過學額,當然係限時要交留位費啦,但係最終都會係交咗留位費嘅比學額多 (近年個個報10間8間,唔咁做會c人)
然後,到5-6月做校服,如果唔show up嘅,就當放棄,再call waiting補上
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-11-21 15:07 發表
我覺得兩樣都唔係
一般學校會發offer信多過學額,當然係限時要交留位費啦,但係最終都會係交咗留位費嘅比學額多 (近年個個報10間8間,唔咁做會c人)
然後,到5-6月做校服,如果唔show up嘅,就當放棄,再call waiting補上 ...

哈哈...咁如果個個都留位又SHOW UP...
佢唔夠位咁點算呀...?

同埋我想問...點解一個人要留10間8間學位唔留會c人?
有乜野情況出現會c人?

原帖由 leungcnine 於 11-11-21 12:00 發表
有無人知幼稚園內部的收生流程其實係點?
我估有以下兩點:

方法一: 學校會寄信給首批收錄的學生先, 限時要求學生交留位費, 之後再睇無交留位費的餘額, 先再寄信比第二批學生話取錄.

方法二: 學校會同一時間寄信給所 ...

我覺得,第一個方法唔太可能吧?
咁咪一年到晚都要side好多時間去收生囉?
咁咪會唔專心教學方面囉?
我想知有邊幾間幼稚園係會用呢一個方法去收生的?
好奇想知~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cat8141210 於 11-11-21 15:18 發表

佢唔夠位咁點算呀...?

同埋我想問...點解一個人要留10間8間學位唔留會c人?
有乜野情況出現會c人?

好多人keep 兩個offer架!
就算佢唔keep咁多offer,學校出信時都未必知有幾多return rate 架,所以,如果俾我做,我會以往年嘅return rate嚟做參考,出多d offer,就唔駛call咁多waiting啦!

俾個例子你,(小道消息,唔知有幾真)早兩年嗰間新KG,出完一次offer 之後,註冊人數唔夠,但又掉哂d application form!
又例如,名校如SC,舊年都錯計註冊人數,要call waiting小朋友去second in~
足以証明,offer一定要出得多過學額,而多幾多呢?老手如SC都計錯數!因為,以前d家長報3幾間學校,e+ d家長報10間8間!所以註冊率會低d~ 收到offer,多咗人唔註冊!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cat8141210 於 11-11-21 15:18 發表

講真,全香港無乜學校會咁堅
唯一一間我諗到嘅,係CCKG
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-11-21 16:03 發表

好多人keep 兩個offer架!
就算佢唔keep咁多offer,學校出信時都未必知有幾多return rate 架,所以,如果俾我做,我會以往年嘅return rate嚟做參考,出多d offer,就唔駛call咁多waiting啦!

俾個例子你,(小道消息,唔知有幾真)早兩 ...

新KG?唔知會係邊間呢?
SC都會收唔夠人咁驚...
好出名架喎...
好難想像...
我只係知道...
如果好似今年九龍塘啟思咁,
唔知會唔會CALL WAITING呢?
如果CALL WAITING又唔知有幾多人會入呢...
因為佢都跳船囉

原帖由 小曳人 於 11-11-21 16:05 發表

講真,全香港無乜學校會咁堅
唯一一間我諗到嘅,係CCKG

CCKG?
基督堂嗎?
講起呢間,
我一早已經CHECK定晒佢既INFO了,
應該係勁難入吧?

K2先收人...
咁又有冇家長真係會專登K2又比個小朋友去考入CCKG?
咁如果N1讀完又轉第2間讀K1,
到K2又想考CCKG如果入到又轉,
咁小朋友咪轉到頭都暈囉...?

其實好想知道入邊間N1同埋K1先會易考到CCKG?
例如讀邊間KG,
佢地教既野係FULFIL到CCKG INTERVIEW時既問題同要求?

回復 8# 小曳人 的帖子

小曳人, 想問點解你會覺得CCKG 會咁堅呢? 因為佢由K2 先收生?
定係K2先轉校學生就會必讀?

原帖由 leungcnine 於 11-11-21 17:16 發表
小曳人, 想問點解你會覺得CCKG 會咁堅呢? 因為佢由K2 先收生?

(聽講)CCKG既學生好多都入到小拔...唔知係唔係堅架...

唔怪得, 咁有無人知點解CCKG 無K1 咁特別ge?

原帖由 leungcnine 於 11-11-21 17:39 發表

我都想知...
會唔會因為大個仔大個女易"TRAIN"D?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 leungcnine 於 11-11-21 17:16 發表

因為~ 人人望住佢地好大機會入DGS囉!DB嘅機會都幾高,但唔夠DG高!

仲有,你可以睇返以前d討論,不知幾多人以為SC入CCKG易,分分N一間學校,K1入SC, 希望CCKG會收!真係... 未聽過有人收咗唔讀!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 leungcnine 於 11-11-21 17:39 發表

我地細個,都係讀高班/低班,未必間間學校有K1啦
早2年都仲有一間KG係咁,e+無埋
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-11-21 17:48 發表

因為~ 人人望住佢地好大機會入DGS囉!DB嘅機會都幾高,但唔夠DG高!

仲有,你可以睇返以前d討論,不知幾多人以為SC入CCKG易,分分N一間學校,K1入SC, 希望CCKG會收!真係... 未聽過有人收咗唔讀! ...

CCKG如果有人考到唔讀就真係經典...
BTW...入邊間K1先會易入CCKG呢...?真係SC?

回復 17# leungcnine 的帖子

我反而認同有存在「方法一」嘅kg喎!
因為我都係受害者之一!
打去問學校
學校支吾以對
應承會發信通知家長的日期已過
但至今都無出reject/waiting letter
真係令人聯想到係等第一批留位費落袋(數吓夠唔夠數先)
先決定會唔會再send第二批(夠數就send reject,唔夠就send accept,咁樣反而應該唔會send傳說中的waiting)
個人認為,均真的學校應該accept、waiting同reject信都要寄出
大家不妨拭目以待!

我IN 幾間,間間都話幾時前會收到信通知,
無就打番去問,無理由過左打番去問又支吾以對啫.

另外,我覺得佢地係得ACCEPT 同WAITING 信,
佢地唔駛REJECT 你,剩係放落WAITING,
有位先再CALL,因為佢地都唔知收成點,
KEEP 住WAITING 無蝕底嘛.

原帖由 lalamike 於 11-11-22 00:09 發表
我反而認同有存在「方法一」嘅kg喎!
因為我都係受害者之一!
打去問學校
學校支吾以對
應承會發信通知家長的日期已過
但至今都無出reject/waiting letter
真係令人聯想到係等第一批留位費落袋(數吓夠唔夠數先)
先決定會 ...

有D咁既幼稚園??
我好想知係邊間喎...
可以PM話我知嗎?
我好驚自己報到果D就係你講果間...
‹ 上一主題|下一主題