用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00
go

對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00   [複製鏈接]

今天坑真簡介會不知是否本人發問不太好!想在場家長或其他討論區家長傾傾,首先本人對對坑真由學卷到2017-2018開始退出政府資助而要缴每月$3380學費,想知坑真在師資式或课程上有什麼不同,岑校長是今天的講者,在其中一部分強調高比例可升上真光小学而冇原校升上的也去更好的,當然家長们都希望如此,但我更關注课程是否更新及會否提升每週一次35mins英語及普通话课時間。因語境好都重要,在本人角度有學卷平學费會预了外補,但如$3380應學校配套好些,當然明白語境不可同6×××等國際班比。岑校長首先答他們重質不重量,多不代表好,而每天半日课只得三小時多極也得3小時,但我應为質量也可並存,而每週35mins實在太少。另她強調為何有些語境好的小朋友更不愛英語,她说家長不知到小朋友對着外國人,他們有着篮眼睛教學時喜歡開大眼睛,小朋友會更怕而學得不好。我立刻冇什麼好说!我本身也喜歡此校純樸,但在次我非常失望,有時囡囡見到黑人第一反應是害怕,我也教她不同種族有不同膚色是正常也是美的。再次感到失望!如有今天在埸家長可發表下!重申不是對坑真有偏見,明白各有所取,谢谢!😯

hppa    發表於 16-11-24 11:46
   4    0    0    0

yanpiglet 發表於 16-11-24 22:05
你講我呀?我既立場由簡介會後已經好清晰,都已經講左唔會去,將機會比其他小朋友。

...
我唔係講你!之前都見到你表明咗立場,今個星期六面試唔去面試!

引用:+本帖最後由+chuichuiyuiyui+於+16-11-22+2

原帖由 chuichuiyuiyui 於 16-11-22 發表

同意簡介會的目的係等家長更了解學校如果不是你杯茶 ...
你講我呀?我既立場由簡介會後已經好清晰,都已經講左唔會去,將機會比其他小朋友。

回覆:chuichuiyuiyui 的帖子

xiaoxiaoau 發表於 16-11-24 10:43
回覆 littlestarccm 的帖子

1. the Principle always talking about $   2. also mention that the teache ...

monchichipapa 發表於 16-11-24 10:50
上文有家長話校長不會遷就家長,不會陰聲細氣對小朋友

其實唔係要你遷就
應同,現在以不是單向年代,家校溝通也重要!

上文有家長話校長不會遷就家長,不會陰聲細氣對小朋友

其實唔係要你遷就

但家校合作,互相發表下意見都唔可以?

1. the Principle always talking about $   2. also mention that the teachers have lot of working experience that means need higher salary
3. the English homework too simple as compare to others school (no matter how many timing of teaching English in school)

引用:Quote:原帖由+Chan343+於+16-11-20+發表點

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+16-11-20+發表本

原帖由 千語mami 於 16-11-20 發表
咁聖心會join免費計劃嗎? 如果會,一係下年開始無net,  一係佢地校舍唔係自己的,要比錢租,所以join 咗計 ...
聖心幼稚園會參加,學校已公佈

引用:Quote:yanpiglet+發表於+16-11-22+13:27+咁

原帖由 littlestarccm 於 16-11-22 發表
非常認同,可能坑真太多人選,校長可能想減少d支持者,等老師團隊在面試時不用太申苦去選學生 ...

引用:校長講一句,就有83個留言,部分是好嚴苛的

回覆 Chan343 的帖子

其實我女有香港仔迦南offer
老公去簡介會,佢唔知有無聽錯,佢話一星期有3日外語堂,有NET

佢話全日外語(英文/普通話),我有d懷疑佢聽錯,無理由咁筍

不過就算一日只有一小時,我覺得very good

可惜香港仔對我來講算遠,所以佢係backup

rinarina 發表於 16-11-23 08:06

岑校長在真光已有多年歷史。她只是對固有的傳統有些執著與堅持。她不會遷就家 ...
因此岑校長並不是前家長說只是過客,佢是代表到坑真的理念,言行必要小心!

回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

平日有班主任教英文,呢方面同一般幼稚園差唔多,同英普當然冇得比,真光有佢自己一套,長遠啲睇每年約8成入英中,呢個成績絕對十分漂亮

MMVV 發表於 16-11-22 20:53
咁嘅碎料咁都失望?其實請個net 成本不輕,除非請旅遊過客,否則無$5,000唔駛諗日日有net, 更本大家心照直 ...

好想知迦南點解有NET 每日1小時NET 都可以唔洗錢

岑校長在真光已有多年歷史。她只是對固有的傳統有些執著與堅持。她不會遷就家長,學生,對小朋友乖考自理也是高要求。女孩子要剪短頭髮是她堅持的傳統,如果開學簡介會,佢會解釋,是有她的道理,如果能接受,認同與否,不是重點。小孩上學,氣氛也是開心的。教的不深,全是圍繞生活上的主題,小孩冇溫書默書(有些幼稚園有),我小朋友上學每天是玩玩玩。也有不少親子手作要做。
吾想「谷」的家長,會係真光fans
野心大些,想進更好的中小學,就全部出外付錢學了。坦白講,考有競爭力的小學係90%考學術。連稱愉快學習的港同,救恩小學,interview時也包括學術。

每週35分鐘英語?真係太小

MMVV 發表於 16-11-22 20:53
咁嘅碎料咁都失望?其實請個net 成本不輕,除非請旅遊過客,否則無$5,000唔駛諗日日有net, 更本大家心照直 ...

咁有學校NET 做class teacher 都唔使5k /月學費…

MMVV 發表於 16-11-22 23:19
過來人講比大家聽,看一間學校要看學校背景,甚至校懂會辨學能力,校長只是學校過客,不需要咁介懷。我想起 ...
岑校長是新校長?
‹ 上一主題|下一主題