用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報多少間的迷思
go

報多少間的迷思   [複製鏈接]

5    0    0    1

樓主迷思完未?快d放音小喇,反正你都睇唔起音小,做下功德,其他家長會多謝你嘅
存感恩的心

明天更好! 發表於 16-10-22 08:58
很多人會問,報二十間是否太多了?小孩會否太累了?是否只報四五間合適的就夠了?

親身體驗是,報二十間, ...

要收的, 報間間都收; 唔收的, 報幾多間都唔收.
知己知彼, 做好配對, 精選幾間重點心儀學校, 點都好過漁翁撒網, 報埋啲唔會收的或收左都唔會讀的.

如果個個都報二十間, 叻仔叻女手執十間八間, 一般的就一間都無, 要靠最後大包圍的放棄學位才有機會讀, 根本係做壞個制度, 損人而又不利己. 做法唔值得推介.

如果係怕競爭大, 報多幾間亦無可厚非, 但就無可能話報20間咁濫.

我好同意一分付出一分收穫. 但我覺得係應該付出響子女身上, 好好裝備佢地. 咁無論將來升讀邊間小學都可以名列前茅, 有意更上一層樓的話以實力去考插班都得.  花時間響報咁多間學校度, 唔覺得係有意義的付出, 亦唔覺得係對學校有誠意的表現.

利申: 當日大女報四間私小全收, 最後私小畢業. 細女報三間有兩間收一間second-in, 讀私小一年後插班入津校.  所以我講的係經驗, 唔係理論.

Chirley    發表於 16-11-4 00:07
Felix223    發表於 16-11-3 15:46

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Felix223 發表於 16-11-3 10:22
如果呀明天可以變得humble d, 以佢率直的性格可以好cute!不過睇怕難d⋯⋯
謙虛? 咩黎咖?! 識就唔係咁啦

Chirley 發表於 16-11-3 10:01
我相信曬少少都OK既, 呢度既家長心胸大多都係廣闊, 都會替人開心既, 但佢OVER晒而且由我睇佢第一個POST講要 ...

如果呀明天可以變得humble d, 以佢率直的性格可以好cute!不過睇怕難d⋯⋯

vpo0615  俾人丙咁多鑊佢都只係話人哋唔啱, 人哋妒忌佢, 叫人請自重, 完全無反省過自己嘅問題, 點會有可能變得humble   發表於 16-11-3 16:41

retriever 發表於 16-11-3 10:18
當 gh果個,係咪本身揸25分?

不是!

karen55407 發表於 16-11-1 15:38
我身邊朋友報考小一最多有26間,佢只得一間收,係名私校,可惜讀了一年就讀唔掂轉走了!最少有的只報兩間, ...

當 gh果個,係咪本身揸25分?

iamverysleepy 發表於 16-11-2 20:47
對樓主考幾多間我冇意見。但我好唔欣賞佢開鋪冇分享,只曬命。你睇佢啲回覆淨係話「好心急」「好開心」「 ...
我相信曬少少都OK既, 呢度既家長心胸大多都係廣闊, 都會替人開心既, 但佢OVER晒而且由我睇佢第一個POST講要另外做PT去交學費, 但發現原好多人俾意見佢, 佢都只係睇自己想睇既、聽自己想睇既, 只需要附和, 再加上不停咁講埋D野其實都只係Y理...都令人覺得討厭囉

hppa    發表於 16-11-3 11:21

Chirley 發表於 16-11-1 04:09
可能你會有d失望啦,
樓主最叻係拋句野出黎/開個鋪引人圍插, 佢既目的係當blog或fb咁, 俾自己有呻/曬既空間, ...

對樓主考幾多間我冇意見。但我好唔欣賞佢開鋪冇分享,只曬命。你睇佢啲回覆淨係話「好心急」「好開心」「表現好好」「識晒」。這也是人人圍插她的原因吧。

hppa    發表於 16-11-3 11:20

我身邊朋友報考小一最多有26間,佢只得一間收,係名私校,可惜讀了一年就讀唔掂轉走了!最少有的只報兩間,一間係德望當back up,另一間係女拔,結果兩間都收咗。

hppa    發表於 16-11-3 11:19

twlo 發表於 16-11-1 09:27
有直屬學校始終有個backup ,小五、小六壓力少一些,成績好又可以走,進可攻、退可守。
所以banding 差小小 ...

呢點當然啦,但大部分有直屬學校都係傳統名校。我所指既係冇直屬既官津vs質素一般既直私学校。

有直屬學校始終有個backup ,小五、小六壓力少一些,成績好又可以走,進可攻、退可守。
所以banding 差小小也比一線有優勢。當然同神校/神津無得比。

hv245 發表於 16-10-31 19:02
官津不是沒有好野,只是很多好的都不到我們這些沒有聯繫沒有地址的人報,加上大部分官津已沒聯繫或龍校升 ...

如果目標只係一尐知名傳統官津名校就無話可說,但唔少冇聯繫冇直屬既地区官津学校升中派到既中学都唔会比一尐二線直屬或一條龍学校差。只係部份家長怕麻煩或对升中恐惧,所以無論直私質素如何,只要有直屬或係一條龍学校,就一定比官津学校吸引。

soso3509 發表於 16-11-1 00:14
其實追左好耐。諗住你d帖會有面試資料睇下。
雖然我個係仔。有d學校資料通唔到。但既然你都面試左甘多間。 ...
可能你會有d失望啦,
樓主最叻係拋句野出黎/開個鋪引人圍插, 佢既目的係當blog或fb咁, 俾自己有呻/曬既空間,
好就好在唔少家長係插之餘仲有d實用留言, 令d鋪不致全廢...
原先樓主話in 埋港同後就會講下咁多間學校in 既內容大概係乜, 但暫時仲未找數,
加上佢女未入讀小學, 更唔會有咩資訊提供

陽光點的歌    發表於 16-11-1 13:59

其實追左好耐。諗住你d帖會有面試資料睇下。
雖然我個係仔。有d學校資料通唔到。但既然你都面試左甘多間。會唔會有多少資料提供呢?
我出年要報學校雖要有用既資訊update。thanks!

hkpapa852 發表於 16-10-31 17:44
其實只要好似升中咁, 只可以係一間直資留位, 已經少好多集郵人仕 (不過中學無乜私校...... 私校集郵暫時無 ...

其實私校現在玩法,都係各自揀兵。
神校就有大量選兵空間。
一直排下去。
都係精兵方法。
盡量減少資源錯配。

hv245 發表於 16-10-31 19:20
但好多學校收入左寵大的留位費

龐大《《《 咁寫

個d非常收入...唔理囉  

全世界一日註冊,咁就唔洗咁耐呢個遊戲。

Vlone778 發表於 16-10-31 20:42
阿樓主 你都好有信心 話報20間有4,5間second in 俾果啲暫時1間second in都無嘅家長 感覺真係雪中送屎一樣
...

真的拜拜你條尾

回覆樓主:

阿樓主 你都好有信心 話報20間有4,5間second in 俾果啲暫時1間second in都無嘅家長 感覺真係雪中送屎一樣

Chirley  笑左  發表於 16-11-1 04:02
‹ 上一主題|下一主題