用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報多少間的迷思
go

報多少間的迷思   [複製鏈接]

5    0    0    1

像樓主意思是想法很豐滿,現實很骨感。

我認為規定每人最多只可選報5間直私既話,呢個遊戲吾會咁亂

Chirley    發表於 16-10-23 15:15

引用:我認為規定每人最多只可選報5間直私既話,

原帖由 adriantai 於 16-10-22 發表
咁應該有些直私會冇乜人in

回覆:guyinghua 的帖子

樓主,多議你嘅分享。不過,去到呢個考小一階段,返轉頭去講報左幾多間學校仲有什麼意思?你是想給來年家長一些提醒?抑或說給同屆家長聽自己報左20間係正確嘅。說話內容我會尊重,但發表時機真不敢恭維。雖則你可以說人有言論自由,但如你這般隨心所說,不理敏感時候想說就說,此舉好聽點是自我,難聽點係自私!這是現今網絡文化?ek 文化?看看我們的新晉年青議員,想說就想,不理場合時機(我沒有政治立場),我真心希望這只是一少撮人的行為,因我還相信ek家長核心文化---緊要子女、謙虛守禮、互相支持、彼此報料。樓主,小一遊戲仲未玩完,如你再想在ek收料和分享,低調點,緊謹言論啦!

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-10-22+發表

回覆:suzuki12 的帖子

「緊張..」

adriantai 發表於 16-10-22 09:32

我十分贊同,不過我估學校會反對,賺少好多手缟續費

引用:樓主,多議你嘅分享。不過,去到呢個考小一

明天更好! 發表於 16-10-22 09:51
其實我只是好心提醒,每人處境不同,難一概而論。

我真心希望冇乜人會聽你的建議報廿間:苦了孩子,拖慢其他小朋友找到適合學校的時間,浪費學校行政資源。不過可能學校冇乜所謂,如果7000報名,一人收100,已經700000,合共派200offer, 每人1000,又200000,好過籌款

不否定你的説法及提議,從統計學角度去看,是對的。但你亦同時定立了一個假設,只要有任何一間直私收,你都會註冊入讀。如報讀的廿間,都是你喜歡的、合適閣下女兒的,當然沒有問題。但自問,全港只有三間直私是我及女兒喜歡的,所以報這三間,再加三間自己可接受的,自知風險比報廿間高,但報了、收了、但不喜歡、不適合,接下6年如何是好?若入讀不適合的直私,與大抽獎又有甚麼分別?不如把$留著,中學後去留學吧,出去走一轉,小朋友的成長比讀不合適的直私更豐盛。

宏心  樓主係年晚煎堆,人有我有啫!  發表於 16-10-22 22:04

策略才是最重要,不是sheer number.

明天更好! 發表於 16-10-22 09:51
其實我只是好心提醒,每人處境不同,難一概而論。

對,如果"非讀直私不可",我諗自己都會報十間以上. 而現實係直私津我都Ok(首選津),所以只會報4-5間試下。

又出埋d咁既post

第一)時間不對,若昨日妳女兒沒有兩間2nd in,妳一定不會出post,現在像在其他家長傷口灑鹽.

第二)各人價值觀都不同,有排爭議~

利申囝囝K1~(也看不過眼)

hppa    發表於 16-10-22 13:51
RayRaypapa  你錯了,佢會出多兩個post: 沉痛哀悼中x2  發表於 16-10-22 11:05

明天更好! 發表於 16-10-22 08:58
很多人會問,報二十間是否太多了?小孩會否太累了?是否只報四五間合適的就夠了?

親身體驗是,報二十間, ...

樓主係要小朋友非直私小學不讀的家長?你報的廿間全是你心儀、覺得適合小朋友的學校?

如果有d係收左都唔讀就真係無謂,辛苦左小朋友。你估小朋友面試真係去玩無壓力架,除非你小朋友識飛乜都識,否則俾人問到口啞啞時佢地都難受。

請下年報小學的家長自己過濾所謂過來人的經驗分享!

hppa    發表於 16-10-22 13:53

5間又太少,因會撞期。我個人覺得8-10間。

kbi 發表於 16-10-22 09:58
不否定你的説法及提議,從統計學角度去看,是對的。但你亦同時定立了一個假設,只要有任何一間直私收,你都 ...

我可以說係新手媽媽,正努力了解制度及準備。很多時也很迷恾,尤其係這兩年咁多小朋友。
我比較同意 bki 的說法,如果考到嗰間直私唔係自己喜歡的,咁最後都唔會讀,不如唔好報好過
所以質量該並重

kbi 發表於 16-10-22 09:58
不否定你的説法及提議,從統計學角度去看,是對的。但你亦同時定立了一個假設,只要有任何一間直私收,你都 ...

我可以說係新手媽媽,正努力了解制度及準備。很多時也很迷恾,尤其係這兩年咁多小朋友。
我比較同意 bki 的說法,如果考到嗰間直私唔係自己喜歡的,咁最後都唔會讀,不如唔好報好過
所以質量該並重

iamiris 發表於 16-10-22 10:30

所以要報多幾間次選backup??
咁算吾算非讀直私不可?
‹ 上一主題|下一主題