用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應怎樣分配時間
go

應怎樣分配時間 [複製鏈接]

科目比小學多很多,test 又多,學校要參加的活動也多.中學生理應多體驗生活和強化自理能力,但小朋友好像未manage 到, 做完功課已冇時間温書,應怎樣温習才事半功倍?

4    0    0    0

很多位家長都說得對,既是傳統學校,又要求學生預習兼一定程度的自學,有好有唔好,大前提可能要早D.
男孩子較分心,很少事也可令他魂遊太空,真頭痛!很想他多参加活動,但力不從心.
希望他很快可以適應.
謝謝大家的心得和建議.

回覆:應怎樣分配時間

我開學前家長會,校長及老師都講明課前要預習,所以阿女放好多時間預習,要查好生字,間好重點。 要學生自己理解一次先教。 老師都話唔會無功課,就算無寫,都預左是預習

Longan 發表於 15-9-23 09:12
亞仔絕對知道讀書重要,應好好分配時間和專心上課,但做得唔多好,令我好大壓力,想請教大家:
1. 除中英數外,其 ...
間學校咁奇怪?未教就要做功課?

請問是否傳統名校?因為有人表示係傳統名校讀書的同學都有參加私補,所以老師都當然地覺得佢地都已經識曬內容,所以係唔會詳教。你仔學校會唔會係咁情況?阿Sir 見大部分同學都(好似)識,就跳教?

Longan 發表於 15-9-23 09:12
亞仔絕對知道讀書重要,應好好分配時間和專心上課,但做得唔多好,令我好大壓力,想請教大家:
1. 除中英數外,其 ...

1. HISTORY是背生字及記憶去讀, 肯背肯記, 就算死背都唔會唔合格.   地埋同是用NOTES背.  S.1的IS主要是上課專心, 理解到便OK, 男生多在IS上有興趣, 所以不難.  
如如上找TUTOR, 都只是有個TUTOR監管住孩子背讀, 要待他EXAM後, 看他是否溫了仍存在問題, 如不懂解難,  不中POINT, 先了解後,  才可對症下藥.   所以, 現階段只是先要他抽時間去讀.
2.  未教是那些科目.  如是主科, 則學校進度快, 有須要補主科.  至於自學, 個人覺得,  有基礎下才可開始. 如50%都不到, 基本影響功課進度,  很難有自信地花時間自學.
3.  看情況, 打好個底是基本.

以上只是個人意見.

中學寫作同小學有好大差別,要安排時間早點學習,以免到高年級時耽誤別的科目。學校裡對作文的講解不夠,要找專門的寫作導師補習先諳。

自動自覺自強不息,全港估一成去晒名校,少數去咗私立/直資,亞大不知是低B十一個很懶父母,佢從不在家做功課,多數番學抄功課,中一成績很差,包尾,玩咗一年,之後開出個條件重點是有成績好。。。中二連上堂時間都抄功課,在家中一樣上網/聽歌/看動漫,還有溫習,但成績全級明顯進步,其實想講時間就咁多,很難雙贏,亞大選温習,放棄做功課(以上真不要學)

同投訴一D關係都無,只求有同樣情況的家長share建設性提議!

Yanamami  唔係話你,係另一个帖真有家長对自学十分反感……  發表於 15-9-23 10:32

無意冒犯,只係有d概嘆……

睇ek帖,—边廂有家長不喜填鴨式單向教法,另—边廂亦有家長投訴学校要学生自学,老師不教……

实是無奈~

1. 除中英數外,其他科目(eg geography, history, science etc)要買練習做嗎?還是溫習學校教的已夠 (街外的練習都未必範圍相似)?
2. 亞仔好多時D功課(>50%)都係未教已要做,怎可能如有些家長說由他自己負責和有問題才問,講易行難.我都係學過先識做,無學都識就返學自修+校內課外活動都夠,唔駛要老師.放唔到手,是誰的問題?點做至理想?
3. 中學那年才出外搵人補?

回覆 黃巴士 的帖子

我們逢SUNDAY是安息日,所以要囡囡SAT要完成晒溫習及功課。

黃巴士    發表於 15-9-22 17:22

所以要推前从小开始訓練独立同自覚讀書係為自己,禁中学就唔洗禁苦~~但我相信有d小朋友係教極都係禁,無計,只好榜実个中学,之後唯有自求多福了~

放與唔放手要看小朋友的個性,如果不屬於能夠自控同努力的,家長一定要keep住監督,功課當然需要他自己做,但是監督一定要做足。學好與學壞就是一念之差,一但養成壞習慣,要改係好難的。家長工作固然辛苦,但是細個時候疏忽所換來的悠閒,當他大過時候,你需要數倍的代價也未必可以彌補到。所以對教育的看法就見仁見智了。

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 15-9-15 14:38
呢個先係重點 !

好多家長高小都未放手, 你叫個小朋友一上到中一會自動自覺?  冇可能了。
我囡幼稚園校長係 K.1 家長日講, 請各位家長請高抬貴手, 唔好幫子女做功課, 做得唔好由得佢, 唔好擦亦唔好捉佢改正, 唔係既話老師唔知佢地識幾多, 放手對雙方都好, 難道家長諗住到子女讀大學時都繼續幫佢地做功課, 咁樣係害唔係愛.

相同地 P.1 時數學科老師都係咁講, 錯由得佢地錯, 老師自有方法教, 功課做到完全無錯, 但考試成績勁差時唔好問佢點解, 應該係問返自己點解, 個答案只有家長最清楚.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡星期二至四校隊操練成 1900 先可以去到婆婆屋企, 星期五就數學專補.

小學時已經講明要玩校隊就必須要係學校做功課, 我唔想放左學返黎仲要為功課嘈.

上星期 IS quiz...........成績唔係咁好, 我話左佢幾句算數.

噚日英同 IS 又有 quiz, 我唔係上網睇 intranet 都唔知, 係星期四晚發現我囡書檯有兩張紙仔寫晒生字, 我先知佢係咁樣黎溫書.

依家我要返工無可能再跟到咁多野, 亦講到明無可能當佢 P.1 咁跟, 最多係佢真係唔明時可以問我 (仲記得既話), 中學所有野要靠佢自己.

P.4 時中英默書我已經唔同佢溫, 只係叫佢寫個日期畀我, 我記得既就問佢諗住拎到幾多分, 由個時開始一路放手, 係考試先會跟多少少, 否則我命都短幾年.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 yovin 的帖子

大家都想

hea多兩hea, 亚媽睇唔過眼,親子衝突都会多D。

kay1102 發表於 15-9-16 09:55
阿仔升中後十分充實,到十月尾,學校硬性規定中一班放學後要留在學校做功課。他回家後已經6點,見他在家做 ...
我都覺得另願佢地日日有活動都好過係屋企hea. 反正佢地係屋企唔會用哂所有時間係學習上面。 大部份時間都係hea。

而家剛半個月中1, 地理小測過一次, 中英都默左書.  學校第九堂課是師兄姐幫中1溫習對功課. 而阿女小學已經習慣小息及午息用來溫習做功課. 所以基本功課都係學校內完成. 每個星期一. 佢仲約左同學去學校圖書館溫習, 星期三去補數, 星期五補英文. 都係一堂1.5小時. 基本10點半就上床. 星期六回校活動及團契. 星期日早上童軍, 下午溫習2小時. 基本都係佢自己安排時間, 我放工回家, 最重要係同佢傾下今日發生左咩野事.

connielam  你囡囡很自律,你教得好好!  發表於 15-9-22 13:46
Snoopy211    發表於 15-9-22 12:53

醒目開學勳章

Longan 發表於 15-9-10 15:19
科目比小學多很多,test 又多,學校要參加的活動也多.中學生理應多體驗生活和強化自理能力,但小朋友好像未man ...
上到中學多功課多默書多測驗(每科每個TOPIC都有小測),所以有時做功課溫書做報告到1至2點先有得訓~~~~~我女舊年中一初時都唔慣,到依家乜都慣啦~~~

無可能日日做完功課溫書,中學模式跟小學好唔同~~~~

cherrina  日日都好充實  發表於 15-9-16 11:37
Yanamami  連小学時都無曰曰温書  發表於 15-9-16 11:21
‹ 上一主題|下一主題