用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文作文被評甚差,甚辦?
go

中文作文被評甚差,甚辦? [複製鏈接]

小兒讀中一,被評中文作文甚差,甚麽辦,望高人指點一下。

10    0    0    0

引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-29+發表中

原帖由 emoh 於 16-01-03 發表
可以介绍内地的作文書参考嗎?謝謝!
洪波出版社的名家導讀名篇之類

引用:中文作文冇得補習㗎,各位家長,多鼓勵子女

原帖由 Galaxy88 於 15-12-29 發表
中文作文冇得補習㗎,各位家長,多鼓勵子女多看書;要速成啲就或看看內地嘅作文書,改善措詞、選材構思即成 ...
可以介绍内地的作文書参考嗎?謝謝!

其實老師的評語很重要,要提高作文水平,隨了平日要多看、多寫外,也要知道自己的作文出了什麼問題。既然老師說得出你兒子的作文水平欠佳,他/她確實有責任指出你兒子作文的問題所在和提出有效的改善方法,方為上策!  為人師表平日應多給與學生鼓勵和正面的評語,若只給與學生負面的評語而又未能提供改善的方法,學生們定必難有進步,非學生之福!

引用:一定要請老師專門補習,一定要請對專門補習

原帖由 guangduanhk 於 15-03-30 發表
一定要請老師專門補習,一定要請對專門補習作文的老師。
小學的作文課要求比較低,只是寫寫爸爸媽媽或家庭 ...
補到博士!

王家爸爸  現實真的如此   發表於 16-1-4 10:10

JJDBB 發表於 16-1-1 21:49
可以睇下别人的範文,記下怎樣寫(靚的句子),至於議論文,說明文就上網揾左資料,才可有理據去寫。

...
背範文佳句有一定好處,但要小心,不要給讀者覺得文章句子間風格、文筆相差太大,否則會適得其反。

cdefg2333    發表於 16-1-4 09:54

cdefg2333 發表於 15-12-29 11:06
熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷
現實中係,作文時好少機會引用唐詩,反而背成語,引用的機會更大。

引用:中文作文冇得補習㗎,各位家長,多鼓勵子女

原帖由 Galaxy88 於 15-12-29 發表
中文作文冇得補習㗎,各位家長,多鼓勵子女多看書;要速成啲就或看看內地嘅作文書,改善措詞、選材構思即成 ...
可以睇下别人的範文,記下怎樣寫(靚的句子),至於議論文,說明文就上網揾左資料,才可有理據去寫。

cdefg2333    發表於 16-1-4 09:54
王家爸爸  背範文佳句係雙刃劍   發表於 16-1-1 22:25

回覆:guangduanhk 的帖子

我覺得是這位老師想多了

試下睇金庸。

王家爸爸    發表於 16-1-1 22:26
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:中文作文被評甚差,甚辦?

中文作文冇得補習㗎,各位家長,多鼓勵子女多看書;要速成啲就或看看內地嘅作文書,改善措詞、選材構思即成。所謂補習,只係家長唔想理,搵人代勞,就當了咗件事。寫作表現好的學生,全靠閱讀,冇輸入怎有輸出?

請具體d講出老師的評語是什麼吧。
一個差字好空泛

補習補習,死亡之卷

我覺得P3,4 應已要開始對用詞選句有要求, 只是平淡冇錯應"不算合格", 但好多小學作文看分只是看有冇錯, 冇錯作文會有80多分, 上了中學就會知不見得人.  

我個大仔9月升P4, 中文叫做追左3年現在都只是強差人意.  而家放假, 我叫佢一個星期最少作中英文各2-3篇俾我改, 仲要是由我俾埋範文叫佢研讀下人地點寫個題目先寫.  

我都覺得作文, 尤其是中文, 好大問題佢懶慣, 行文如交差般, 中文用的是直接想到很幼稚的文法, 就算基本上不是錯, 但我覺得絕對稱不上合格, 看書多但作幾多亦不會有進步,  連我這些C9都睇不過眼,

所以現在好大方向是要佢學先分析人地的短文要如何寫才精彩, 記下用詞等, 自己才寫自己的, 相信用些時間, 會比由佢自由發揮有用些.

囝囝補習老師分析 : 文筆流暢, 內容豐富, 惟詞彙不夠豐富, 多錯別字, 少用修辭技巧。這是作品只停留中中/中下品水平的主因。所以, 要提升寫作技巧, 得要全面下功夫呢!

有些中學語文水準很高,作文要用很多豐富詞句, 好似用形容語禁, 用字不能停留小學階段.

記得朋友囝囝, 中一作文中, 寫人物描寫, 大大的眼睛, 長長的頭髮, 文章通順, 言之有物, 又無MUG錯字, 攞左3X分, 一百分是滿分.

跟手老師派左幾份 攞 6X分同學既作文卷作參考文章, 同學作既內容, 好像睇年青小說一樣好, 如 : 各人面面相觑, 說時遲那時快........
同D叻同學相比, 朋友囝囝文筆係幼稚園級.....

黃巴士  恕直言, 小一都不用這些BB疊字了.  發表於 15-7-31 10:47

黃巴士 發表於 15-7-27 23:46
不会掛。中文俾分是有指引的。
中文作文俾分同常有詳情指引,唔同人改,差別唔會太大。

黃巴士  咪係!!  發表於 15-7-28 13:23

hktwun 發表於 15-7-27 22:54
小兒中一上學期作文大考得18/100,下學期作文大考全班最高分(77/100)。

沒有秘訣,只是閱卷老師換左人。
男仔唔擅長仔細描繪人物既內心世界,又唔太識寫事情既細節,所以好多男仔議論文可以好高分,但係描寫文可以好低分。

little_yolky  抒情文仲死咗九成。  發表於 15-7-28 13:01
‹ 上一主題|下一主題