用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位有嘢唔明,求高人指教
go

自行派位有嘢唔明,求高人指教 [複製鏈接]

請問如果自行派位乙部填左我名,但爸爸去交表,我是誰需要寫授權書俾佢?

咁如果現在填我名,係咪之後大抽獎填資料,註冊等全部都要我做,如果老公去搞就要寫授權書俾佢?

因為剛剛換樓,住址證明只有臨時買賣合約,但只有我名,咁係咪一定乙部一定要填我?

0    0    0    0

引用:Quote:原帖由+JKMom+於+13-09-24+發表我啱

原帖由 Freesia_cat 於 13-09-24 發表
你交吉未? 如果未交吉,可用現址搞自行派位先,之後再去灣仔改地址。

...
係呀,我都打左去教育處問。:)

引用:我啱啱賣左樓,今日諗住打去教育處問下點好

原帖由 JKMom 於 13-09-24 發表
我啱啱賣左樓,今日諗住打去教育處問下點好。因為我係未找到屋搬的。甘但又要今個星期交表。。。。。:tooco ...
你交吉未? 如果未交吉,可用現址搞自行派位先,之後再去灣仔改地址。

[用舊生分,就要舊生簽] 我打左去教育局問, 係唔須要的.
用舊生分 ..e.g. 爸爸, 只要證明佢係父子/女關係就可以

回覆:自行派位有嘢唔明,求高人指教

我啱啱賣左樓,今日諗住打去教育處問下點好。因為我係未找到屋搬的。甘但又要今個星期交表。。。。。

回復 tsesuki 的帖子

yeah, 我都係咁諗..覺得自己係舊生用左我個名, 簽左至算...
今日打去學校問左..佢話申請人係我, 地址證明無我名都得, 一定要有老公名lor..
老公唔使現身..
我自己無做野..留番比我呢d 家庭主婦做就最合適

回覆:tsesuki 的帖子

如果兩公婆去,地址證明是但一個都得,不需要簽嗰個,因為出世紙有齊你們個名

回覆:rarafish 的帖子

記住要用舊生分,就要舊生簽,我上年是兩公婆加個女一齊去,所以幾忙都要做,請假都要簽嗰個出現,其實成日都可以收表,提早放工一小時可以辦到,對齊文件就走得,仲有五日選。

其實出示结婚證書同出世纸,證明係一家人就得。

引用:地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅

原帖由 小曳人 於 13-09-23 發表
地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅地址,臨時買賣合約只係講咗你會買樓,但唔一定要去住
正路:你 ...
已問教育局,話要用大訂時簽的合約作實,所以今日特登去律師樓攞左certified true copy。早知咁麻煩,當初就唔同意俾業主特長成交期。

就算系父母其中一方系舊生都唔一定要成為“申請人”
地址也同理
細路既出世紙有你兩公婆既名已證明一切,有咩好煩?

唔該

家長/監
護人如未能提交上述可接受的地址證明文件,請致電
2832 7700
與學位分配組職員聯絡,以便職員提供確切
的意見及協助

引用:FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽

原帖由 chung210 於 13-09-23 發表
FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽媽,都要宣誓嗎?
每間可能有不同,我問左我想考那間,話唔駛宣誓ok。但另一朋友問另一間,話要帶結婚證書證明關係才可以,所以最好打去問。

FORM由爸爸簽署,由爸爸交表,但地址証明是媽媽,都要宣誓嗎?

During the first round, do the schools accept profolio and reference letters??
Or just some will accept, meaning case by case only.

小曳人  no  發表於 13-9-23 13:55

住址證明係水電煤單,並不是臨時買賣合約,樓主要搞清楚呢樣先最重要!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

地址証明應該係你現區地址,唔係你之後搬嘅地址,臨時買賣合約只係講咗你會買樓,但唔一定要去住
正路:你真係搬咗,有水電煤按金單先去edb改地址!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

rarafish 發表於 13-9-22 23:26

又請問..如果我係舊生, 但地址證明唔係我個名..係老公名..
你係舊生一定要用你名申請, 因為你要提交證明你係舊生嘛.

地址證明唔係你名, 最最最安全同有法律效力就係宣誓.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

又請問..如果我係舊生, 但地址證明唔係我個名..係老公名..
咁係咪用佢做申請人?
好複雜.

‹ 上一主題|下一主題