用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

October. 發表於 19-2-3 10:57
我仔係bio花最多時間,但讀唔好,今次得6X%分,幾乎係佢4年中學最差成績既一個分。我睇過佢一題bio,要學生 ...

係好深呀, 我直情完全唔知問緊乜  
小女 bio 都好弱,高中唔打算揀佢。

YolandaTam 發表於 19-2-3 10:43
咁睇吓揀唔揀到 bio 啦, 恕我直言chem 同 phy 別揀了,揀到都讀得辛苦。

我都咁諗,有冇啲咩地方有操卷班嘅?還是係喺屋企做多啲exercise, 其實我覺得佢唔係話啲嘢唔識,係臨場表現唔得

YolandaTam 發表於 19-2-3 10:43
咁睇吓揀唔揀到 bio 啦, 恕我直言chem 同 phy 別揀了,揀到都讀得辛苦。

我仔係bio花最多時間,但讀唔好,今次得6X%分,幾乎係佢4年中學最差成績既一個分。我睇過佢一題bio,要學生好似醫生睇症咁,唔止要背書,分析及判斷能力要好好先高分,我仔寫滿曬答案但唔中POINTS,諗緊要我仔去補習學下答題技巧.

Virginialum 發表於 19-2-3 10:03
數非强項,無tourism.

Virginialum 發表於 19-2-2 16:44
阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最 ...
文理成績差不多都係中間,揀科要非常小心,高中同初中課程程度不同,揀錯易中伏,最好文理都有,讀足3科,到時發覺唔岩讀既科先至drop,穩妥啲。

已經中3了,要提高名次,最快就係提高數學成績(相對來講),努力操下卷係有用既。

LingChiBaBa 發表於 19-2-2 18:32
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過? ...

有傾過,係真的,同佢無論级名次定科名次都係中間,有D人級名次低但科名次高,所以机会不大!

YolandaTam 發表於 19-2-2 18:29
喜歡計數嗎?
學校有 BAFS 或 Tourism and Hospitality Studies 嗎?

數非强項,無tourism.

ilyrd 發表於 19-1-9 14:18
我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不 ...

極同意。現在的選拔制度是反智的,有機會人才錯配。

回覆樓主

我女學校phy Chem bio各開兩班,考過百都讀到,學校之前會做問卷睇下學生想讀邊科,多人揀就開兩班,所以考得差都揀到心儀科讀,絕冇壓力

阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最 ...
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過?

喜歡計數嗎?
學校有 BAFS 或 Tourism and Hospitality Studies 嗎?

回覆樓主:

阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最後嗰科唔知修ict好,定push下可唔可以收修科理,但咁有用?佢S3 ICT反而麻麻,S4讀什麼?

妹妹頭 發表於 19-2-1 10:29
回覆 TwinWong 的帖子

但我岩岩補習社識個PART TIME 女老師, 佢大學讀緊CIVIL ENGINEER, 但佢中學係收商架 ...
我囡無興趣依科, 所以路好窄

妹妹頭 發表於 19-2-1 10:27

咁似我女, 佢都係見好就收, 唔會去到盡既人
係所以校園生活又愉快好多

978212 發表於 19-1-31 22:51
我屋企嘅小朋友仲係好迷糊,雖然成績ok,想讀咩唔知,有咩興趣又唔知,反正一慨唔知,男仔真係太唔成熟喇。 ...
我都係咁話,女就好早知自己想要咩,初中已可定第日大學目標,但個仔同你嘅一樣,咩都唔知,主要唔知自己鐘意邊個方向.

但我岩岩補習社識個PART TIME 女老師, 佢大學讀緊CIVIL ENGINEER, 但佢中學係收商架, 都可以上到大學唔讀商

咁似我女, 佢都係見好就收, 唔會去到盡既人

妹妹頭 發表於 19-2-1 09:54

我近排都有同過阿女傾 (阿女只係剛中一, 想比心理預備佢), 中三選科係靠佢成績排名 ...
讀理第時入U都可以揀埋商, 但中學讀商的, 入U就不可以揀理,
我女好清楚讀商係軽松, 但路窄, 佢係軽松派, 見好就收型  

我近排都有同過阿女傾 (阿女只係剛中一, 想比心理預備佢), 中三選科係靠佢成績排名先後去揀, 佢話可唔可以唔選中/西史? 要死背好辛苦, 佢緊係想讀SCI, 不過佢一定唔夠D男仔爭, 要有心理預備, 可能會選商, 比較輕鬆DD

JJDBB 發表於 19-1-31 17:38
現在就是Chem,Phy,Bio不是低分,只是無要背的科目比較好少少,佢意思是phy唔修……,不過我都是隨他意思 ...
由啊仔睇讀佢鐘意的科目, 唔好睇分
我囡付出時間多而較高分的科不會选(好似雙史),
3科SCI 比雙史低1-2分, 決定 定走商,  唔係SCI 唔得, 係想讀得軽松,
佢話佢唔係要讀神科, 唔洗咁辛苦自己

‹ 上一主題|下一主題