用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc 1 st interview
樓主: hillcattery
go

spcc 1 st interview   [複製鏈接]

babyaabb 發表於 17-9-27 00:50
我囝話:
入到課室,有3位老師,首先見 table B 老師,問d personal questions, 仲有玩咗一個好似飛行棋的  ...

你囝囝好叻啊,記得好詳細。請問是第幾日見?面見時間幾長?

Mamaskhy0011 發表於 17-9-27 01:21
寫中文名,玩棋 (根據佢嘅形容,應該係考加減數),英文重組句子,記憶遊戲,聽老師講段嘢然後畫翻出嚟,俾 ...

很詳細

babyaabb 發表於 17-9-27 00:50
我囝話:
入到課室,有3位老師,首先見 table B 老師,問d personal questions, 仲有玩咗一個好似飛行棋的  ...

drexler22 發表於 17-9-26 22:49
例如有乜?(emoji)

寫中文名,玩棋 (根據佢嘅形容,應該係考加減數),英文重組句子,記憶遊戲,聽老師講段嘢然後畫翻出嚟,俾十件組件自由砌啲嘢,跟指令完成一啲 task,老師望住佢地睇書,成組小朋友一齊玩集體遊戲,最後睇卡通片.....

我記得大概係咁,其實真心覺得所有小朋友都好叻,咁長時間嘅 interview 一點也不容易!

我囝話:
入到課室,有3位老師,首先見 table B 老師,問d personal questions, 仲有玩咗一個好似飛行棋的 game,之後見 table C 老師 , 叫讀中文句子及計數,看圖說故事,之後去 table A ,老師問知唔知呢間學校叫咩名 (阿囝話唔記得 ,不過我也是在早上先同佢講學校名)
在大桌子上看圖書,但只有很短時間,就一齊玩 games, 玩咗2-3 games 就finish.
佢話回程時經過操場,老師話要跟白線行

佢話冇英文題喎。

Ern 發表於 17-9-26 20:41
是,有兩個朋友的小朋友被問很多academic 問題。不過神校就是神校,她大把bargaining power. 70%位都不夠派 ...

Academic 問題是什麼?

回覆樓主

我個仔仔說有fishing game,釣到魚會給你一字咭,好像有些中文,有些英文..

是,有兩個朋友的小朋友被問很多academic 問題。不過神校就是神校,她大把bargaining power. 70%位都不夠派 ...

咁我小朋友冇被問學術喇...入2nd in機會好低了...

Mamaskhy0011 發表於 17-9-26 22:32
我都無特別追問我小朋友,佢唔覺唔覺講下,每日講啲,夾夾埋埋原來都幾多嘢
...

例如有乜?(emoji)

點解可以咁清楚

回覆樓主:

請問要唔要用普通話或英文作答? 問學術問題有無例子?

回覆樓主

我都無特別追問我小朋友,佢唔覺唔覺講下,每日講啲,夾夾埋埋原來都幾多嘢

Ern 發表於 17-9-26 21:44
被問好多問題應該最少講到"問左好多" 而唔會答"一兩條"卦???

我d朋友個小朋友咪初話冇呀,玩咋。媽咪問下問下答左六七様做過既tasks.所以,不用太緊張,最後的Video 是洗腦等佢地唔記得架

lui 發表於 17-9-26 21:33
其實大部分小朋友糸唔記得被問左d乜,而唔系只被問了一兩條問題架。d家長問下糸咪咁呀,佢地又會醒起。
...

被問好多問題應該最少講到"問左好多" 而唔會答"一兩條"卦???

smrtkt 發表於 17-9-26 21:12
我都覺得係,因為無理由問咗一兩條問題,都可以評核到

其實大部分小朋友糸唔記得被問左d乜,而唔系只被問了一兩條問題架。d家長問下糸咪咁呀,佢地又會醒起。

回覆樓主

有無小朋友都係無被老師單獨問問題?

Ern 發表於 17-9-26 20:08
有D小朋友被問好多問題,有D只問一兩條超簡單,之後比佢地自己玩/睇書。其實一開始已經screen in / out 左D ...

我都覺得係,因為無理由問咗一兩條問題,都可以評核到

Ern 發表於 17-9-26 20:08
有D小朋友被問好多問題,有D只問一兩條超簡單,之後比佢地自己玩/睇書。其實一開始已經screen in / out 左D ...

真的嗎?或是傳言?

有關係人士?

回覆樓主

是,有兩個朋友的小朋友被問很多academic 問題。不過神校就是神校,她大把bargaining power. 70%位都不夠派給有關係人仕。更遑論N 無人仕
‹ 上一主題|下一主題