用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

cornelius 發表於 17-11-19 17:21
但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小 ...

直資中學如何收生,EDB唔會理。

EDB每年只會要求直資中學係4月中前將已註冊學生名單交回,等佢地將相關已註冊又有呈分既學生,係自行同統一派位名單中剔除。

直資中學/小學要求學生不能參加自行派位,只係個別學校自訂既要求,認識中既絕大部份直資龍中,從來沒有此要求。

我亦係今年收到家長報料,先知已有一間有呈分既龍校既小學部有類似要求。(唔派學生資料表同自行表格俾小六學生)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eeob01 發表於 17-11-19 18:32
是的。我一直都不知皇仁是要在自行時有面試,扣門才有機。真太感謝大家的資訊。
...

上年等阿仔面試期間,李校長到每個課室對家長説話,臨尾説到叩門的位只是single digit,競爭十分激烈,她深明同學放榜前可能已接受了直接學位,所以叮囑我們只有放榜第一日可以取表叩門。 我不記得清楚她有否説只供曾自行的同學機會叩門,但以學校方面想,曾自行面試過即代表EDB有ranking保証,若冇in過,校方很難比較成績,除非是有track record的小學top的學生,QC才有把握冇估錯成績,否則對曾自行in過的其他同學不公平。

王家爸爸    發表於 17-11-20 10:12

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:14
講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。 ...

唔少有直小既中學都講明唔㨂中學部,水左唔好番黎叩門~

我小朋友以前果間係無明言,但眼見有一第二組學生未能派上直中,雖則家長堅稱乙1已填直中,隨機號碼太差抽唔到云云,返直中叩門,直中明言要視乎仲有無位,但寧收第三組學生都未到佢,好彩最終都肯俾位收佢。似乎,該學生是否乙1填直中係有疑點~~~

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:30
如果係咁,littlecath 既方法最好。

是的。我一直都不知皇仁是要在自行時有面試,扣門才有機。真太感謝大家的資訊。

eeob01 發表於 17-11-19 18:26
但阿仔話想讀男校喎。佢話女仔好麻煩。
如果係咁,littlecath 既方法最好。

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:23
如果係灣仔地址,最差都係去聖公會鄧肇堅。問題係你接唔接受到去聖公會鄧肇堅。如果接受到,其實又可以一試 ...

但阿仔話想讀男校喎。佢話女仔好麻煩。

eeob01 發表於 17-11-19 18:19

如果係灣仔地址,最差都係去聖公會鄧肇堅。問題係你接唔接受到去聖公會鄧肇堅。如果接受到,其實又可以一試。

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:00
其實可以考慮:

先簽直升, 再報考SPCC, 同時自行報QC
如果QC自行無得見,反而簡單。如果有得見,可能到時仲煩。

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:14
講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。 ...

冇o家啦,中學部講明,三月份比咗offer你唔take, 7月放榜後冇得再食回頭草的。

回覆樓主:

真係有啲唔明,好多人想試自行皇仁又驚冇得面試,但大家都知皇仁會參考教育局排揀200人面試,而自行只收43人,減埋特異功能,有得面試嘅大約5個收1個,冇理由200人機會均等,我估最後收嘅,九成幾以上都係排名前一百之內,所以我覺得報得就唔好擔心冇得面試!

雖然冇人知道自己排名,但不離下面嘅兩個可能:

排名100之內,無論考級幾,幾多個同學一齊報名都冇可能冇得面試,要擔心嘅只係面試表現!

排名100以外,如果你唔係自信面試超超超強,有得面試都係陪太子讀書機會高啲啦!(級一二嘅除外!)

littlecath 發表於 17-11-18 16:53
如果係我,我會試SPCC, 得就轉會,唔得就直升SPC. 放榜後叩門QC.
呢個方法風險低,值得試。

eeob01 發表於 17-11-18 16:17
小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...
講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。

cornelius 發表於 17-11-19 17:21
但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小 ...

如果保得住SPC又可参加自行QC又報埋SPCC就梗係perfect 。

Hellomimi112 發表於 17-11-19 17:05
其實我不太清楚直小升中是否要放棄直中不簽承諾書才可換取自行機會,所以我用"押上"呢個詞語。

如要放棄S ...

但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小(如我囝的)安排。 幸好小兒有幸in皇仁,最後亦考上更心儀的學校,所以7月派位後無須左叩右叩。 現在諗番轉頭都好冒險,有B1中學唔直升,竟然走去玩自行呢個遊戲(真係後知後覺)。

cornelius 發表於 17-11-19 13:21
謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教 ...

其實我不太清楚直小升中是否要放棄直中不簽承諾書才可換取自行機會,所以我用"押上"呢個詞語。

如要放棄SPC才可換取參加"自行機會", QC自行只見200人,入到圍面試也尚且不易,正如有其他家長話:男校級十前面仲有九個同校對手,每間學校無論如何强相信只得幾個有機會QC面試。所以如真的要放棄SPC才有機参加自行,我的確覺得押重註。

dreamdream081 發表於 17-11-19 13:07
羽毛球重要D,QC連續15年港島區總冠軍!

前兩年阿仔有個師兄羽毛球全港頭幾名,也被QC羅致了。

littlecath 發表於 17-11-19 14:19
據我所知,即使簽了承諾書也可以去教育局俾錢申請一份自行報名表格的。只是,去QC只能去到面試階段,不能 ...

去年我學校有家長打電話去教局查詢,佢哋通報番俾小學知,校方再同學生講只可二選一(即either簽承諾書(條文包括放棄自行),or不簽而換取報自行的機會)。相信係每間直資安排不一的結果。

cornelius 發表於 17-11-19 13:55

papa, 這是去年自身的經歷,但沒想過直資學校的做法是會 ...

據我所知,即使簽了承諾書也可以去教育局俾錢申請一份自行報名表格的。只是,去QC只能去到面試階段,不能被錄取。但可以為日後叩門作鋪墊。

樓主要考慮的是,是否為了「抽獎」而放棄SPC。去到抽獎階段,band 1 全部抽,看不到band 1A的優勢,主要靠「運」。

cornelius 發表於 17-11-19 13:21
謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教 ...

感謝您詳細的解釋,比學校的簡介會更細(emoji),我去完學校的簡介會都成嚿雲,學校更加唔會講俾我哋知點報其他學校的自行和扣門啦。謝謝各位不吝賜教並分享自身經驗。(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:25
簽了直資既undertaking, 只係就算自行成功都唔會派位俾你. 你一樣可以去報考官津中學

不過如果學校簽咗un ...

papa, 這是去年自身的經歷,但沒想過直資學校的做法是會“千變萬化”,各有不同的。我在上面(第16樓)自己的帖子已補充以下資料:

“以下是於2017-11-19後加的:

原來SPCPS與阿仔讀的直資小學不同,阿仔學校是12月尾派中學部的承諾書,1月頭就交回,而簽了承諾書就不能參加自行。去年阿仔是非常少數的不簽承諾書的學生。”

也可能因少人唔簽承諾書,我們才有機會自行in 到QC。

不過都唔駛話我俾人“老點”啩 (emoji)
‹ 上一主題|下一主題