用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...

我個女我都係順其自然,因為始終重細,係米真係咁叻真係要路遙知馬力,起碼現在唔覺佢有咩好過人(人地外國個D資優好勁架ma,幾歲寫書,幾歲已經識大學D野或自己學識講幾國語言,响我心目中lee d就真係資優).
所以一路佢見學校我無抱任何其望,因為覺得佢好多方面弱過其他小朋友好多,但好彩有幾間收.

原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。

我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣米害左個小朋友

唔該晒

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-7 00:33 發表
除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔該晒

原帖由 俊賢 於 08-12-7 00:51 發表
好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

原帖由 balabala 於 08-12-7 00:29 發表
Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生

其實宜家10個小朋友7個都話係資優,真係好懷疑有無咁多 ,宜家D test已經過時,時下D小朋友個腦袋不知進化左幾多,個個父母都花錢比小朋友學野,我個女都係資優,個test重好高分,但我唔覺佢有咩優過人,同佢班同學無分別,我去見小學都無同學校講佢係資優,一黎費事煩,二黎無咁須要

原帖由 weiwai 於 08-12-6 13:09 發表
in左4間私/直,冇1間有second interview
剛剛做了IQ test ,是資優,言語方面

想問,邊間小學喜歡收這類小朋友呢

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

請問去邊到做這類IQ test?

原帖由 仍然掛住你 於 08-12-7 00:14 發表
你d仔女1定係"品學兼優"喇

好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生

你d仔女1定係"品學兼優"喇

原帖由 youma 於 08-12-6 20:21 發表
現今IQ TEST 太多太濫, 要攞130分,一次唔得考多幾次便得.
優才和SFA也未必收資優生.
香港有大把資優生. 都係〔品學兼優〕實際點.

thank you for your suggestion

原帖由 zitababy 於 08-12-6 18:17 發表
如果成績唔達標 又資優 好難教下

你去優才喇
SFA 要嘅係成績 操死啲父母 如果個仔唔夠醒 or 勤力

yes, thank you

原帖由 Yonniewong 於 08-12-6 13:15 發表
我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

thank you Radiomama

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

我都覺得學校唔會注重小朋友係咪資優, 反而:
1.臨場表現;
2.學校成績表;
3.校外不同獎狀;
4.誠意叩門信;
.......最最緊要!!

我朋友成日我帶囝囝去做test,聽你地咁講都要唸唸先
‹ 上一主題|下一主題