用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

in左4間私/直,冇1間有second interview
剛剛做了IQ test ,是資優,言語方面

想問,邊間小學喜歡收這類小朋友呢

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

May be you can try SFA.

IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ Test result試一試。

原帖由 weiwai 於 08-12-6 13:09 發表

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

絕對同意

我都覺得有很多學校並不注重小朋友是否資優,而是是否受教

資優~不代表成績良好
也不代表就非常聰明

但是 資優生一定有地方是最優的部份
而最優的那部份 就是一般生無法追趕上的
所以父母要去開發~去找尋求~孩子是哪一部份最優秀

我認為~很多學校不一定喜歡收資優生
因為 因為很難配合這群"特別學生"~
所以學校不敢收

以前我的孩子 也是有校長一直要我帶孩子去做資優評估
但是 孩子的爸爸說
資優又怎樣
資優不用吃飯~資優不用過生活嗎
資優不用唸書嗎
硬是给孩子慣上了資優的帽子
對孩子不一定是好

如果孩子按部就班的去上學
跟一般生一樣
(也許他更能活出一片天)

我有一個朋友~她的孩子就是資優
當初怎麼知道的
其實是孩子的小學老師一直說
孩子專心度不夠~~不認真~學習有問題
然後她就帶孩子去健康院~做評估
後來就一直轉~介~~一直要回院評估
將近一年的時間往返~
證明~孩子是資優生
(問題就是~學校根本不覺得孩子是聰明的孩子~因為成績並不好)
後來~政府醫院~出證明
他們會將報告轉到學校~(官津學校)
要學校做可能性的配合

就是因為那位朋友的經歷
讓我更不想帶孩子去做~
因為做了不一定有用

倘若~孩子上了小學
他的成績是名列前茅的~學校教的對孩子而言太輕鬆了~
那麼~也許~我會讓"資優"的事實給學校知道
看學校有什麼安排~

現今IQ TEST 太多太濫, 要攞130分,一次唔得考多幾次便得.
優才和SFA也未必收資優生.
香港有大把資優生. 都係〔品學兼優〕實際點.

我朋友成日我帶囝囝去做test,聽你地咁講都要唸唸先

我都覺得學校唔會注重小朋友係咪資優, 反而:
1.臨場表現;
2.學校成績表;
3.校外不同獎狀;
4.誠意叩門信;
.......最最緊要!!

thank you Radiomama

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

yes, thank you

原帖由 Yonniewong 於 08-12-6 13:15 發表
我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

thank you for your suggestion

原帖由 zitababy 於 08-12-6 18:17 發表
如果成績唔達標 又資優 好難教下

你去優才喇
SFA 要嘅係成績 操死啲父母 如果個仔唔夠醒 or 勤力

你d仔女1定係"品學兼優"喇

原帖由 youma 於 08-12-6 20:21 發表
現今IQ TEST 太多太濫, 要攞130分,一次唔得考多幾次便得.
優才和SFA也未必收資優生.
香港有大把資優生. 都係〔品學兼優〕實際點.

Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生

除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

原帖由 仍然掛住你 於 08-12-7 00:14 發表
你d仔女1定係"品學兼優"喇

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

請問去邊到做這類IQ test?

其實宜家10個小朋友7個都話係資優,真係好懷疑有無咁多 ,宜家D test已經過時,時下D小朋友個腦袋不知進化左幾多,個個父母都花錢比小朋友學野,我個女都係資優,個test重好高分,但我唔覺佢有咩優過人,同佢班同學無分別,我去見小學都無同學校講佢係資優,一黎費事煩,二黎無咁須要
‹ 上一主題|下一主題