用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 06:25
回覆 Yanamami 的帖子

呢個真,我嗰屆好多人就係咁樣畀人呃左去讀 Physics,最後十個有 4 個 drop,4 個讀 ...

其實,個人認為Phy和數學一樣,教授嘅老師十分重要,係以老師為主導嘅科目,除非係D十分叻嘅學生即一開始就數底好好只要老師講少少就可以推出個大概念來的學生才可以以自我主導為學習重點,不然對理解比較麻麻嘅學生而言,老師講多DD和遘少DD會好大影響。所以,教授嘅老師十分重要,老師到底係hea著教吖還是充滿熱誠地教是學生們成敗之重點。

October. 發表於 19-5-14 11:17
EK見到係話理科多人爭,文商易揀到。

老生常談選科就能力+興趣,諗多少少就考慮埋大學有得加權既科,呢 ...
this means 英和數要特別留意下

October.    發表於 19-5-14 21:41

MrBeast 發表於 19-5-14 06:18
始終成績會對選科有影響,也不說是擔心,反而是怎樣去選擇

EK見到係話理科多人爭,文商易揀到。

老生常談選科就能力+興趣,諗多少少就考慮埋大學有得加權既科,呢啲利益通常歸于理科生,文商科學生唯有努力讀好英文及數學,呢兩科都有得加權,全文科其實最不利。

October. 發表於 19-5-13 20:37
係呀,以前做學生唔識咪唔識,升唔到學咪出來做野囉,大多數人都係咁。 我成績唔好,阿媽話生得我蠢,天生 ...
始終成績會對選科有影響,也不說是擔心,反而是怎樣去選擇

MrBeast 發表於 19-5-13 13:13
我總是覺得現今程度是比以前高,競爭更什,我回想返做學生時好多野做不到,然後就放棄,我唔想小朋友咁,所 ...

係呀,以前做學生唔識咪唔識,升唔到學咪出來做野囉,大多數人都係咁。 我成績唔好,阿媽話生得我蠢,天生既,我真係冇咩壓力,其實, 宜家諗返,好大原因我當年HAE讀,如果,父母當時識得俾啲壓力我,我成績應該會好好多,以史為鑑,到我仔女,DAY 1開始,我就覺得要俾適當壓力佢哋。

講返sin cos tan呢啲數學野,你又唔洗太擔心你囡,真係個個小朋友唔同既,而且小朋友會變,同樣我生既,我女同我仔數學能力都唔同,我仔就一啲問題都冇,仲話初中sin cos tan好簡單,佢到咗高中,數學科仲越來越得心應手。

October. 發表於 19-5-13 10:23
好同意“有問題解決唔到my door is always open”,家係仔女最強既依靠。

我年代大多都係自生自滅(有少數 ...
我總是覺得現今程度是比以前高,競爭更什,我回想返做學生時好多野做不到,然後就放棄,我唔想小朋友咁,所以盡量幫到就幫,同時放到亦放。
至於去到揀科,都未知能否放手,你們提到sin cos 我估計會struggle, 都是見步行步

MrBeast 發表於 19-5-13 08:54
我年代大部分父母都唔會too involved子女學業,升學溫習問題都係自己解決和決定,大致上我都是朝這方向,不 ...
好同意“有問題解決唔到my door is always open”,家係仔女最強既依靠。

我年代大多都係自生自滅(有少數人唔係,我同學就父母幫佢鋪排得好好),但依家年代唔同囉,中小時,學業上父母唔介入幫一幫,我怕我會後悔。

Yanamami 發表於 19-5-13 08:08
都係要问先講上到大学,父母要提点,大概都要轉focus係人生处事上,而唔再係学業上吧~中学都只係 ...
係呀,少過問學業,只係有提過佢唔好考得太肉酸,見工張紙都要俾人睇下嘛,好采,佢話一定可以SECOND UP畢業。

October. 發表於 19-5-12 22:26
我身邊都有人去留學畢唔到業返來,父母鞭長莫及,無能為力。讀到大學囉,父母提點下當然要,佢哋聽唔聽就 ...
我年代大部分父母都唔會too involved子女學業,升學溫習問題都係自己解決和決定,大致上我都是朝這方向,不過就要小朋友知道有問題解決唔到my door is always open

王家爸爸    發表於 19-5-13 10:06

October. 發表於 19-5-12 22:42
同意課程係需要時間適應。

我女當年sin, cos,tan都唔明呀,中三,四數學搞唔掂,好彩中五遇貴人,學校將 ...
所以點都有d運氣成份,我自己當年都是遇到一個inspired 到我的數學老師,不過始終先要謀事在人⋯

October. 發表於 19-5-12 22:26
我身邊都有人去留學畢唔到業返來,父母鞭長莫及,無能為力。讀到大學囉,父母提點下當然要,佢哋聽唔聽就 ...
都係要问先講上到大学,父母要提点,大概都要轉focus係人生处事上,而唔再係学業上吧~中学都只係声控幾句,大学更加事不关己了……

Band5 發表於 19-5-12 13:20
有時課程係需要時間適應。

我仔一向數學強,經常可以入到級五內,但初接觸sin, cos時都唔明,話老師教到 ...
同意課程係需要時間適應。

我女當年sin, cos,tan都唔明呀,中三,四數學搞唔掂,好彩中五遇貴人,學校將教得最好既數學主任調去教佢哋文商班,再加上遇到夾既補習社阿SIR,“叮”一聲數學開始追返,一額汗呀。

MrBeast 發表於 19-5-12 10:48
在這版家長討論初中-》高中的轉變和challenge,我只是說上到大學更甚,身邊都有幾個例子for various reaso ...

我身邊都有人去留學畢唔到業返來,父母鞭長莫及,無能為力。讀到大學囉,父母提點下當然要,佢哋聽唔聽就唔知,好奇有冇人仔女會主動講個GPA幾多分俾父母知呢?我個就次次要我追問佢先講,報紙都有寫啦,仔女QUIT咗U,父母都惘然不知。

lemon2005 發表於 19-5-12 15:44
回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡打算中四修什麼科?

Phy chem M2 econ.  
本來想修 geog, 但睇過 past paper 認為自己 essay question (有上中下品)會低分所以轉揀 econ.

你囡囡打算中四修什麼科?

lemon2005 發表於 19-5-12 13:22

你囡囡學校是否中一就教中二的課程,?如是, 學生都很辛苦, 要自己預習或補習才可 ...

咁又唔至於......教深係由中二  IS, Geog 開始的。不過真係要啲時間適應㗎。

你囡囡學校是否中一就教中二的課程,?如是, 學生都很辛苦, 要自己預習或補習才可追上進度.

October. 發表於 19-5-12 10:09
理解唔到?人哋話phy抽象啲,你反而冇問題,所以,讀到邊科,好睇個人能力。

F3選科,最大問題係初中同高 ...

有時課程係需要時間適應。

我仔一向數學強,經常可以入到級五內,但初接觸sin, cos時都唔明,話老師教到一舊雲,我同佢解釋完後叫佢放心,正式應用到就會通晒,之後問返佢就話OK了!

佢中四後過咗英國讀AL,佢話Chem唔明同冇興趣,幾次話想drop(佢讀5科AL),但我堅持要佢睇兩個term至可決定,佢第二個term已冇再提,年尾PG係A*!

October. 發表於 19-5-12 10:32
我意思係,上到大學,佢都成年囉,一切孩子自己負責,我就冇心冇力再理佢啦。
...

在這版家長討論初中-》高中的轉變和challenge,我只是說上到大學更甚,身邊都有幾個例子for various reasons畢業唔到、中途轉糸,雖然有些off topics n somewhat self contradictory,唔係鼓勵家長長憂九十九,但得閒都要關心下

MrBeast 發表於 19-5-12 10:28
唔係ar, 上到大學就算好多野可以揀都唔係順風順水架,不過到時我想幫都未必幫到,唔理得咁多la ...
我意思係,上到大學,佢都成年囉,一切孩子自己負責,我就冇心冇力再理佢啦。
‹ 上一主題|下一主題