用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學習懶散
樓主: Kayinden
go

學習懶散 [複製鏈接]

引用:我是不認同local+school+的功課量及敎學方

原帖由 Kayinden 於 16-04-30 發表
我是不認同local school 的功課量及敎學方式,所以選擇了國際學校,但身邊又有好多聲音叫我小心,話小朋友 ...
你身邊D聲音完全唔認識國際學校。功課量少(0功課呢D廢話留番比唔得掂)。如樓上說,做D额外野保持住父母認為應有的水平,亦有人上下公文之類(我唔應同亦唔反對人地上), 更重要係多出嚟唔使做10樣功課D時間如何安排學習。多左時間玩音樂運動不在話下,如何幫助小朋友learn how to learn亦是重要。好似PYP,從幼稚園到Year 6都係嗰幾個unit, 咩who am I , energy, migration 但在家如果家長有心同小朋一齊做D extended research or discussion, 你會發現,可以學習嘅知識太多,唔同範疇,科學,歷史,甚至政治亦可以涉獵到。當然,有不少家長只願意付高昂學費但乜都唔理,懶散是正常的。

回覆:學習懶散

我仔在year 1-3時,沒有學校功課的日子就會預先安排好家課給他,通常是英文、中文及數學各一份。量不用多,keep住少許溫習和建立一個良好習慣就可以了。
當年我在page one選English & Maths workbook, 中文就自己起生字給他認、讀和抄寫。
越高年級,學校功課增加,家課就自行減少。
而重要的是,我們從小學至現在year 7, 都沒有上補習班。

回覆:Kayinden 的帖子

我在家只教中文。兒子讀year 1, 談不上勤力,但絕非懶散,提醒他做家課,他會做,有時候也會主動做。

我也會給小朋友額外適量copy book ,不過有時候不同父母有不同對子女要求!國際學校也有很多勤奮上進學生...子女管教及學業成績,相信要家校雙本齊下,不能完全靠學校.
‹ 上一主題|下一主題