用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

真係諗番自己细個時搵學校邊有咁辛苦架。一個5歲嘅小朋友,D學校expect佢哋應該係點呢?近來我都放鬆了仔仔啦,未有學校收,但仲有幾間未in嘅,到時正正常常去in,唔再迫佢日日認字講故事果d,每日佢喜歡講就講,想玩咪由得佢玩吓,希望佢有個開心嘅童年生活就好啦。

jlbb1    發表於 14-11-4 11:24
LuLuKiuKiu    發表於 14-11-4 09:41

rhung 發表於 14-11-2 21:27
是,很多直資直頭過唒火位,要特異功能,一個五歲小朋友好似去見工咁。

...
儍架? 你幾時見工要筆試, 面試, 畫畫, 唱歌, 跳舞樣樣精? 個CV唔單止一般證書, 要國際奬或全港奬項至有用, 我覺得囝囡叻過我哋喎。

仲有, 我見咁多份工, 都未試過要出動我家兩老上10個月堂, 仲要交兩份reports的。咁你話你見工難啲, 定係小朋友考小一難啲。

我地考6間,2間冇機會,1間WAITING,1間未公佈,2間未考,真係好失落,呀女佢見信箱有佢個名封信,佢自己要折來看,佢真係好認真咁睇,其後當她知對方不收她時,她真係好認真問,點解佢唔收我?我咪解釋話,實在太多人啦,我地仲有機會,佢即自我安慰話仲有邊間會收佢,(其實佢口中所講那間巳唔收佢)

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-2+21:27+是,很

原帖由 jlbb1 於 14-11-03 發表
完全認同, 面試對家長及學生太大壓力了, 尤其是入了2nd 3rd in 後, 跟住fail. 實在有點難受. 果幾歲人仔,  ...
還未計有些學校要家長上課,仲要唔係一次半次,咁都未得,之後要再面試先決定收唔收,人都癲 !

引用:回覆+maomaochoi+的帖子 加油,+你的小朋友

原帖由 pl7631 於 14-11-03 發表
回覆 maomaochoi 的帖子

加油, 你的小朋友一定會有更好的offer, 時常見你凡的post,加油 ...
😭感動流淚, thx

回覆 maomaochoi 的帖子

加油, 你的小朋友一定會有更好的offer, 時常見你凡的post,加油

點都要面對的, 努力加油吧 ! 總有光明一天 VV 

下...唔係應該是顛倒黑白是非, 只幫政府硬著護航的人趕出場嗎 ??? 
邊個每日150額來港,邊個只因當前金錢利益比人來生仔,但又不諗下日後。。。。。無長遠計劃??!!!!!

linhorma  非常同意, 建制好垃圾  發表於 14-11-4 11:06

Ladyyaya 發表於 14-11-3 08:24
其實不想講政治,但想大家看清楚,是哪些人,或政黨幫D雙非爭取乜乜乜乜,又搞D乜為印菲傭工爭取居港權,搞 ...

非常認同,嗰啲政棍打住民主公義旗號,做咗太多實際危害港人嘅衰嘢。唔好當我哋係傻嘅,我哋會用手中嘅票嚟選擇!

linhorma  建制先最衰  發表於 14-11-4 11:06

引用:香港家長直心慘。d大陸雙非重夠膽話自己慘

原帖由 polly.pocket 於 14-10-31 發表
香港家長直心慘。d大陸雙非重夠膽話自己慘,喊晒喎。
自己地方資源應當local人最大利益。但而家香港政府俾 ...
其實不想講政治,但想大家看清楚,是哪些人,或政黨幫D雙非爭取乜乜乜乜,又搞D乜為印菲傭工爭取居港權,搞到新移民1年已可攞綜緩,搞到雙非同大家爭學位!不要乜都賴政府,下屆立會選舉大家識做啦!各位加油,一定會有一間適合小朋友的!

唉…

引用:Quote:原帖由+pamelasusu+於+14-11-02+發表

原帖由 rhung 於 14-11-02 發表
是,很多直資直頭過唒火位,要特異功能,一個五歲小朋友好似去見工咁。

...
是的 童年都被扼殺了

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+14-10-31+發表只要

原帖由 yame 於 14-10-31 發表
我地in晒啦,不過仲未有offer。 但我地心態調整咗,就係希望自行入到,如果唔得,在本身校網隨便抽一間其實 ...
是,調整左,我們也等待自行算了

引用:Quote:原帖由+yame+於+14-10-31+發表我地in

原帖由 pamelasusu 於 14-11-02 發表
說得好 其實津校絕對不差 這幾年搞面試 有點過頭了

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+14-10-31+發表只要

原帖由 yame 於 14-10-31 發表
我地in晒啦,不過仲未有offer。 但我地心態調整咗,就係希望自行入到,如果唔得,在本身校網隨便抽一間其實 ...
說得好 其實津校絕對不差 這幾年搞面試 有點過頭了

引用:香港家長直心慘。d大陸雙非重夠膽話自己慘

原帖由 polly.pocket 於 14-10-31 發表
香港家長直心慘。d大陸雙非重夠膽話自己慘,喊晒喎。
自己地方資源應當local人最大利益。但而家香港政府俾 ...
香港土生土長家長可悲,香港政府不去保障我們利益,仼由零供獻人來奪取香港有限資源

引用:Quote:yame+發表於+14-10-22+14:11+其實我

原帖由 jlbb1 於 14-10-31 發表
只要有一間收就可以停止再in
也可以説,一間收咗,可以冇壓力底下去 in 更好的!

好想喊

我唯有諗:大部份成功人士,細個都係也也烏的
‹ 上一主題|下一主題